Przepis na strucla drożdżowa z powidłami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka keksowa 11x31 cm

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże oraz 30g cukru.

Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, 110 g cukru i rozpuszczone masło.

Dodaj do składników zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 cm.

Placek posmaruj powidłem i zwiń w rulon.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto.

Jego wierzch posmaruj łyżką roztopionego masła.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut.

Wystudź i pokrój na porcje.

Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Strucla drożdżowa z powidłami podana na podana na ciemnej kratce.
Strucla drożdżowa z powidłami
Koszt przygotowania dania
15.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
398 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Strucla drożdżowa z powidłami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o strucli drożdżowej z powidłami

Strucla drożdżowa z powidłami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla twojej rodziny. Strucla z dodatkiem domowych powideł jest słodka i świetnie sprawdzi się jako słodkie drugie śniadanie. Idealnym dodatkiem do ciasta drożdżowego jest kawa zbożowa z mlekiem lub kakao. Przepis na struclę drożdżową z powidłami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, jajka, masło, cukier, mleko, powidło śliwkowe, śmietana 12%.

Jak zrobić struclę drożdżową z powidłami? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże oraz cukier. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, cukier i rozpuszczone masło. Dodaj do składników zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 cm. Placek posmaruj powidłem i zwiń w rulon. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto. Jego wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź i pokrój na porcje. Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Śliwki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz pektyn. Świetnie sprawdzają się przy zaparciach.

Podsumowując sprawdzony przepis na struclę z powidłami jest idealny jako deser. Pyszna strucla sprawdzi się podczas spotkania imieninowego. Najlepsza strucla to ta przygotowana z dobrej jakości składników. Strucla jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Ciasto drożdżowe dość szybko traci wilgoć i staje się czerstwe.

Wartości odżywcze strucli drożdżowej z powidłami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
265.87 kcal
398.80 kcal
Białko
6.63 g
9.95 g

Węglowodany w strucli drożdżowej z powidłami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
40.04 g
60.06 g
Węglowodany przyswajalne
39.78 g
59.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.26 g
0.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
9.62 g
14.44 g
Tłuszcze nasycone
6.31 g
9.46 g
Tłuszcze nienasycone
3.32 g
4.97 g
Cholesterol
74.29 mg
111.43 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na strucla drożdżowa z powidłami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C
0.53 mg
0.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.49 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.38 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna
2.11 mg
3.17 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany
70.26 µg (mcg)
105.38 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na strucla drożdżowa z powidłami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
36.76 mg
55.14 mg
Potas
117.74 mg
176.61 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń
48.58 mg
72.88 mg
Fosfor
95.35 mg
143.02 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez
16.08 mg
24.12 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo
1.79 mg
2.68 mg
Cynk
0.89 mg
1.34 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli drożdżowej z powidłami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w strucli drożdżowej z powidłami

Lista alergenów dla strucli drożdżowej z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania strucli drożdżowej z powidłami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Powidła śliwkowe
230 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.70
Za 230 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Koszt składników
26.70
Jak oceniasz przepis na strucla drożdżowa z powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób