Przepis na strucla z marmoladą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa

Mleko podgrzej w mikrofali.

Dodaj do niego drożdże i 20 g cukru oraz łyżkę mąki i wymieszaj.

Odstaw na 15 minut.

Do miski przesiej mąkę pszenną.

Dodaj 100 g cukru i zaczyn drożdżowy, jajka oraz rozpuszczone masło.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm.

Posmaruj ciasto marmoladą i zwiń w rulon.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

Umieść struclę w keksówce.

Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Wyjmij ciasto z blaszki i pokrój na porcje.

Strucla z marmoladą podana na blaszce do krojenia.
Strucla z marmoladą
Koszt przygotowania dania
8.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
311 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Strucla z marmoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o strucli z marmoladą

Strucla z marmoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Drożdżowa strucla z marmoladą jest słodka i idealnie pasuje podana z kawą lub herbatą. Smaczna strucla może posłużyć także jako drugie śniadanie z dodatkiem kakao. Przepis na struclę z marmoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, masło, marmolada, jajka.

Jak zrobić struclę z marmoladą? Mleko podgrzej w mikrofali. Dodaj do niego drożdże i cukier oraz łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier i zaczyn drożdżowy, jajka oraz rozpuszczone masło. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm. Posmaruj ciasto marmoladą i zwiń w rulon. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść struclę w keksówce. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wyjmij ciasto z blaszki i pokrój na porcje.

Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszna strucla to sprawdzony przepis na deser. Strucla upieczona w domu nie zawiera konserwantów i jest idealna do przechowywania w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepsza strucla z ciasta drożdżowego jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Domowa strucla może zostać przygotowana także z dżemem lub świeżymi owocami.

Wartości odżywcze strucli z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kalorie)
296.44 kcal
311.26 kcal
Białko
7.51 g
7.89 g

Węglowodany w strucli z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany
46.72 g
49.06 g
Węglowodany przyswajalne
46.36 g
48.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz
9.63 g
10.11 g
Tłuszcze nasycone
6.48 g
6.80 g
Tłuszcze nienasycone
3.15 g
3.31 g

Witaminy w przepisie na strucla z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tiamina
0.45 mg
0.47 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.30 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna
2.98 mg
3.12 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany
93.38 µg (mcg)
98.05 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na strucla z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód
24.67 mg
25.91 mg
Potas
116.97 mg
122.82 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń
38.03 mg
39.93 mg
Fosfor
100.71 mg
105.74 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez
18.44 mg
19.36 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo
2.35 mg
2.47 mg
Cynk
1.05 mg
1.10 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli z marmoladą 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w strucli z marmoladą

Lista alergenów dla strucli z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania strucli z marmoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Marmolada
120 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.93
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na strucla z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób