Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska, młynek, ściereczka

Przepis na kerststol krok po kroku

Migdały zmiel w młynku i przełóż je do miseczki.

Następnie do miseczki z migdałami dodaj żółtko, 20 ml soku z cytryny oraz cukier drobny. Składniki zagnieć na jednolitą masę. Masę przykryj i miseczkę z masę wstaw do zimnej wody na co najmniej 30 minut.

Białko ubij na sztywną masę i pianę wymieszaj z dodatkiem masy migdałowej.

W misce wymieszaj letnie mleko z łyżką cukru oraz z drożdżami. Zaczyn drożdżowy przykryj i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Jajko wybij do miski i ubij przy pomocy miksera.

Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól i dodaj rozczyn. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do maki dodaj roztopione masło (100 g), pozostały cukier, ubite jajko, skórkę z pomarańczy oraz skórkę z cytryny.

Ciasto zagniataj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do rąk. Ciasto umieść w misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

Suszone porzeczki oraz rodzynki namocz w tym czasie w herbacie.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny kształt, pastę migdałową uformuj w walec i umieść ją wzdłuż ciasta.

Na ciasto ułóż również namoczone porzeczki, rodzynki, kandyzowane wiśnie oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Następnie zarzuć jeden brzeg ciasta na drugi i spłaszcz go trochę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go olejem rzepakowym.

Na blaszkę przełóż kerststol, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.

Po pięciu minutach od wyciągnięcia z piekarnika ciasto posmaruj pozostałym roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.

Gotowe ciasto podawaj np. z dodatkiem herbaty.

Kerststol podany na talerzu.
Kerststol - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - kerststol

W skrócie
Kalorii w porcji
465 kcal
Wielkość
jednej porcji
210 g
Indeks glikemiczny
64

Wartości odżywcze kerststol

na 100g gotowej potrawy

Kerststol to ciasto, które najczęściej przygotowane jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
221.51
465.18
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone.
czytaj dalej
Białko (g)
5.08
10.66
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
34.43
72.31
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
31.92
67.03
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
2.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
7.85
16.49
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
4.10
8.62
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
3.75
7.87
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.50
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
3.55
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.11
96.83
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
172.24
361.71
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Potas (mg)
163.62
343.60
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.75
66.68
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
68.69
144.25
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.21
42.45
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.52
3.19
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.58
1.22
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kerststol 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kerststol

Lista alergenów dla Kerststol przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

W przepisie na Kerststol nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • czerwone porzeczki suszone
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Więcej informacji na temat kerststol

Kerststol to strucla bożonarodzeniowa przygotowywana gównie w Holandii oraz Niemczech. Tradycyjny wypiek zawiera sporo suszonych owoców oraz migdałowe nadzienie. Najlepszy kerststol stanowi doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na kerststol wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: migdały, cukier drobny, jajka, sok z cytryny, mąka pszenna, sól, drożdże świeże, mleko, masło, cukier, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy, suszone porzeczki, rodzynki, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy oraz cukier puder.

A jak zrobić kerststol? Przygotuj zaczyn drożdżowy i pozostaw go do wyrośnięcia. Jajko wybij do miski i ubij przy pomocy miksera. Do miski przesiej mąkę, wsyp sól i dodaj rozczyn. Składniki wymieszaj. Następnie do maki dodaj część masła, cukier, ubite jajko, skórkę z pomarańczy oraz skórkę z cytryny. Ciasto zagniataj przez 10 minut, umieść je w misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny kształt, pastę migdałową uformuj w walec i umieść ją wzdłuż ciasta. Na ciasto ułóż również porzeczki, rodzynki, kandyzowane wiśnie oraz skórkę z pomarańczy. Na blaszkę przełóż kerststol i pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Po pięciu minutach od wyciągnięcia z piekarnika ciasto posmaruj pozostałym roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.

Podsumowując: smaczna strucla bożonarodzeniowa stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty. Pyszna strucla z nadzieniem migdałowym i owocami suszonymi jest dobra do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania kerststolu dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak cena za wszystkie produkty jest dość wysoka. Do wykonania ciasta potrzebne jest pewne doświadczenie kulinarne, ponieważ przepis jest dość skomplikowany.

Szacunkowy koszt przygotowania kerststol

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
75 g
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.62
Za 75 g
Cukier drobny
75 g
3.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 75 g
Żółtko jajka
1 szt.
małe, najlepiej z jajka o rozmiarze M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Sól
10 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
250 ml
letnie
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
150 g
roztopione i przestudzone
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Skórka z pomarańczy
20 g
3.40
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 20 g
Czerwone porzeczki suszone
250 g
Rodzynki
250 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Herbata czarna napar bez cukru
500 ml
0.70
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 2
1.40
Za 500 ml
Wiśnie kandyzowane
50 g
10.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
75 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 75 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na kerststol
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.3% osób