- Migdały 75 g
- Cukier drobny 75 g
- Żółtko jajka 1 szt. małe, najlepiej z jajka o rozmiarze M
- Sok z cytryny 20 ml
- Białko jajka 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Sól 10 g
- Drożdże świeże 50 g pół kostki
- Mleko 3,2% 250 ml letnie
- Masło 150 g roztopione i przestudzone
- Cukier 100 g
- Jajko 1 szt.
- Skórka z cytryny 20 g
- Skórka z pomarańczy 20 g
- Czerwone porzeczki suszone 250 g
- Rodzynki 250 g
- Herbata czarna napar bez cukru 500 ml
- Wiśnie kandyzowane 50 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy 75 g
- Olej rzepakowy 20 ml
- Cukier puder 50 g
Przepis na kerststol krok po kroku
Migdały zmiel w młynku i przełóż je do miseczki.
Następnie do miseczki z migdałami dodaj żółtko, 20 ml soku z cytryny oraz cukier drobny. Składniki zagnieć na jednolitą masę. Masę przykryj i miseczkę z masę wstaw do zimnej wody na co najmniej 30 minut.
Białko ubij na sztywną masę i pianę wymieszaj z dodatkiem masy migdałowej.
W misce wymieszaj letnie mleko z łyżką cukru oraz z drożdżami. Zaczyn drożdżowy przykryj i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jajko wybij do miski i ubij przy pomocy miksera.
Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól i dodaj rozczyn. Składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie do maki dodaj roztopione masło (100 g), pozostały cukier, ubite jajko, skórkę z pomarańczy oraz skórkę z cytryny.
Ciasto zagniataj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do rąk. Ciasto umieść w misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Suszone porzeczki oraz rodzynki namocz w tym czasie w herbacie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny kształt, pastę migdałową uformuj w walec i umieść ją wzdłuż ciasta.
Na ciasto ułóż również namoczone porzeczki, rodzynki, kandyzowane wiśnie oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Następnie zarzuć jeden brzeg ciasta na drugi i spłaszcz go trochę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go olejem rzepakowym.
Na blaszkę przełóż kerststol, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
Po pięciu minutach od wyciągnięcia z piekarnika ciasto posmaruj pozostałym roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.
Gotowe ciasto podawaj np. z dodatkiem herbaty.

-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Strucla z serem
-
Strucla serowa
-
Strucla z makiem
-
Strucla z jabłkami
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
-
Strucla z dżemem
-
Strudel wiedeński
-
Strucla z powidłami
-
Strucla orzechowa
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Strucla z serem i budyniem
-
Strucla z marmoladą
-
Strucla z jagodami
-
Strucla z kakao
-
Strucla
Informacje dietetyczne - kerststol
Wartości odżywcze kerststol
Kerststol to ciasto, które najczęściej przygotowane jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
-
migdały,
cukier,
jajka,
jajka,
mąka pszenna,
mleko,
masło,
cukier,
jajka,
cytryna,
pomarańcze,
rodzynki,
wiśnie,
pomarańcze,
olej rzepakowy,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kerststol
Lista alergenów dla Kerststol przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
W przepisie na Kerststol nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- czerwone porzeczki suszone
Więcej informacji na temat kerststol
Kerststol to strucla bożonarodzeniowa przygotowywana gównie w Holandii oraz Niemczech. Tradycyjny wypiek zawiera sporo suszonych owoców oraz migdałowe nadzienie. Najlepszy kerststol stanowi doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na kerststol wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: migdały, cukier drobny, jajka, sok z cytryny, mąka pszenna, sól, drożdże świeże, mleko, masło, cukier, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy, suszone porzeczki, rodzynki, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy oraz cukier puder.
A jak zrobić kerststol? Przygotuj zaczyn drożdżowy i pozostaw go do wyrośnięcia. Jajko wybij do miski i ubij przy pomocy miksera. Do miski przesiej mąkę, wsyp sól i dodaj rozczyn. Składniki wymieszaj. Następnie do maki dodaj część masła, cukier, ubite jajko, skórkę z pomarańczy oraz skórkę z cytryny. Ciasto zagniataj przez 10 minut, umieść je w misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny kształt, pastę migdałową uformuj w walec i umieść ją wzdłuż ciasta. Na ciasto ułóż również porzeczki, rodzynki, kandyzowane wiśnie oraz skórkę z pomarańczy. Na blaszkę przełóż kerststol i pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Po pięciu minutach od wyciągnięcia z piekarnika ciasto posmaruj pozostałym roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.
Podsumowując: smaczna strucla bożonarodzeniowa stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty. Pyszna strucla z nadzieniem migdałowym i owocami suszonymi jest dobra do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania kerststolu dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak cena za wszystkie produkty jest dość wysoka. Do wykonania ciasta potrzebne jest pewne doświadczenie kulinarne, ponieważ przepis jest dość skomplikowany.
Szacunkowy koszt przygotowania kerststol
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023