Strucla z kakao

Opublikowano: 06.12.2022 r., 6:21 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strucla czekoladowo-kakaowa na stole
Strucla z kakao
Poznaj przepis na pyszną struclę z kakao, która świetnie sprawdzi się jako deser dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
343 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (120 ml)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło - 1/2 kostki masła i 3 łyżki (130 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 łyżek (50 g)
  • Czekolada deserowa (80 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, wałek, sitko, miska, blaszka keksowa 24 cm, rondelek, blaszka keksowa 26 cm

Przepis na struclę z kakao krok po kroku

Przygotuj zaczyn. W ciepłym, ale nie gorącym, mleku rozpuść pokruszone, świeże drożdże i łyżeczkę cukru. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Objętość powinna się podwoić.

100 g masła roztop w rondelku.

Do miski przesiej mąkę i dodaj zaczyn, płynne, lekko ostudzone masło, jajka, żółtko i ksylitol. Wyrabiaj delikatnie ciasto mikserem i odstaw przykryte ściereczką na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części i każdą rozwałkuj (kształt prostokątny o wymiarach ok. 35 na 25 cm).

Roztop pozostałe 3 łyżki masła i posmaruj nimi porcje ciasta. Posyp cynamonem i tartą lub drobno posiekaną czekoladą.

Każdą porcję ciasta zawijaj, jak roladę zaczynając od krótszego boku. Przetnij na pół (względem boku dłuższego) i skręć razem obie części, zawijając je wokół własnej osi.

Keksówki wyłóż papierem i umieść w nich strucle. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na struclę z kakao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat strucli z kakao

Strucla z kakao to pomysł na pyszne, proste i tanie ciasto, które sprawdzi się zarówno na święta i uroczyste okazje, jak i również szybkie weekendowe ciasto, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Kakaowa strucla jest bardzo smaczna i uniwersalna, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciasta drożdżowego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić struclę z kakao, aby była naprawdę najlepsza i dobra na wiele okazji koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony, prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą potrzebne do jej przygotowania to drożdże świeże, mleko, cukier, mąka, jajka, masło oraz kakao i czekolada. Jeśli akurat nie masz świeżych drożdży, możesz wykorzystać również te suszone, na pewno oszczędzi to trochę czasu. Najlepiej sprawdzi się zwykła, biała, mąka tortowa – co prawda jej wartości odżywcze są niskie, a indeks glikemiczny wysoki, jednak okazjonalnie, jako element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety nie zrobi większej szkody. Cukier warto wykorzystać w jak najmniejszej ilości, tylko do zaczynu drożdżowego. Resztę polecamy zastąpić jego naturalnym zamiennikiem, czyli ksylitolem. Dzięki temu strucla będzie równie smaczna i pyszna, a jednocześnie zdecydowanie mniej kaloryczna oraz będzie miała mniejszy indeks glikemiczny. Przepis na struclę z kakao jest bardzo prosty i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni i pieczeniu ciast. Pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe potrzebuje sporo czasu, aby wyrosnąć, dlatego nie jest to deser, który przygotujesz w ostatniej chwili. Dodatkowo czas pieczenia to około 40 minut, dlatego warto zaplanować sobie rozpoczęcie przygotować odpowiednio wcześnie. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na struclę z kakao, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który przeprowadzi Cię przez cały proces krok po kroku.

Alergeny w strucli z kakao

Lista alergenów dla strucli z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze strucli z kakao

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
343.13
343.13
Białko (g)
9.95
9.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
45.84
45.84
Węglowodany przyswajalne (g)
44.60
44.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.79
14.79
Tłuszcze nasycone (g)
9.91
9.91
Tłuszcze nienasycone (g)
4.88
4.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.54
0.54
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.35
0.35
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.60
3.60
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
106.25
106.25
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
29.89
29.89
Potas (mg)
174.28
174.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.09
51.09
Fosfor (mg)
141.23
141.23
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.06
35.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.37
3.37
Cynk (mg)
1.40
1.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli z kakao 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strucli z kakao

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
120 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
130 g
1/2 kostki masła i 3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Czekolada deserowa
80 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
57.00