Przepis na struclę z kakao krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, wałek, sitko, miska, blaszka keksowa 24 cm, rondelek, blaszka keksowa 26 cm

Przygotuj zaczyn. W ciepłym, ale nie gorącym, mleku rozpuść pokruszone, świeże drożdże i łyżeczkę cukru. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Objętość powinna się podwoić.

100 g masła roztop w rondelku.

Do miski przesiej mąkę i dodaj zaczyn, płynne, lekko ostudzone masło, jajka, żółtko i ksylitol. Wyrabiaj delikatnie ciasto mikserem i odstaw przykryte ściereczką na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części i każdą rozwałkuj (kształt prostokątny o wymiarach ok. 35 na 25 cm).

Roztop pozostałe 3 łyżki masła i posmaruj nimi porcje ciasta. Posyp cynamonem i tartą lub drobno posiekaną czekoladą.

Każdą porcję ciasta zawijaj, jak roladę zaczynając od krótszego boku. Przetnij na pół (względem boku dłuższego) i skręć razem obie części, zawijając je wokół własnej osi.

Keksówki wyłóż papierem i umieść w nich strucle. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

strucla z kakao
strucla z kakao
Koszt przygotowania dania
14.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
343 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
70

Strucla z kakao - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o strucli z kakao

Strucla z kakao to pomysł na pyszne, proste i tanie ciasto, które sprawdzi się zarówno na święta i uroczyste okazje, jak i również szybkie weekendowe ciasto, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Kakaowa strucla jest bardzo smaczna i uniwersalna, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciasta drożdżowego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić struclę z kakao, aby była naprawdę najlepsza i dobra na wiele okazji koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony, prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą potrzebne do jej przygotowania to drożdże świeże, mleko, cukier, mąka, jajka, masło oraz kakao i czekolada. Jeśli akurat nie masz świeżych drożdży, możesz wykorzystać również te suszone, na pewno oszczędzi to trochę czasu. Najlepiej sprawdzi się zwykła, biała, mąka tortowa – co prawda jej wartości odżywcze są niskie, a indeks glikemiczny wysoki, jednak okazjonalnie, jako element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety nie zrobi większej szkody. Cukier warto wykorzystać w jak najmniejszej ilości, tylko do zaczynu drożdżowego. Resztę polecamy zastąpić jego naturalnym zamiennikiem, czyli ksylitolem. Dzięki temu strucla będzie równie smaczna i pyszna, a jednocześnie zdecydowanie mniej kaloryczna oraz będzie miała mniejszy indeks glikemiczny. Przepis na struclę z kakao jest bardzo prosty i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni i pieczeniu ciast. Pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe potrzebuje sporo czasu, aby wyrosnąć, dlatego nie jest to deser, który przygotujesz w ostatniej chwili. Dodatkowo czas pieczenia to około 40 minut, dlatego warto zaplanować sobie rozpoczęcie przygotować odpowiednio wcześnie. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na struclę z kakao, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który przeprowadzi Cię przez cały proces krok po kroku.

Wartości odżywcze strucli z kakao

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
343.13 kcal
343.13 kcal
Białko
9.95 g
9.95 g

Węglowodany w strucli z kakao

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
45.84 g
45.84 g
Węglowodany przyswajalne
44.60 g
44.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
14.79 g
14.79 g
Tłuszcze nasycone
9.91 g
9.91 g
Tłuszcze nienasycone
4.88 g
4.88 g

Witaminy w przepisie na struclę z kakao

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.54 mg
0.54 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.35 mg
0.35 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
3.60 mg
3.60 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
106.25 µg (mcg)
106.25 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na struclę z kakao

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
29.89 mg
29.89 mg
Potas
174.28 mg
174.28 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
51.09 mg
51.09 mg
Fosfor
141.23 mg
141.23 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
35.06 mg
35.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
3.37 mg
3.37 mg
Cynk
1.40 mg
1.40 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli z kakao 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w strucli z kakao

Lista alergenów dla strucli z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania strucli z kakao

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
120 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
130 g
1/2 kostki masła i 3 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Czekolada deserowa
80 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na struclę z kakao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób