Strucla orzechowa

Opublikowano: 28.05.2022 r., 21:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna strucla z orzechami
Strucla orzechowa
Strucla drożdżowa z orzechowym nadzieniem to najlepszy deser, jaki możesz przygotować w krótkim czasie. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jaka jest pyszna.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 45 min
342 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże świeże - 1/4 kostki (50 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Orzechy włoskie - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska

Przepis na struclę orzechową krok po kroku

Odrobinę mąki wsyp do miski, cukier, dodaj drożdże, ciepłe mleko i wymieszaj całość.

Odstaw zaczyn na 30 minut pod przykryciem.

Masło utrzyj z resztą cukru i żółtkami (3 sztuki), wlej mleko i wymieszaj.

Stopniowo dodawaj mąkę, wciąż mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zagnieć ciasto w rękach i uformuj kulę, przykryj ją i zostaw do wyrośnięcia.

Białka ubij ze szczyptą soli na gładką pianę.

Orzechy drobno zmiksuj i połącz z ubitymi białkami jaj.

Do masy orzechowej dodaj żółtka (2 sztuki) i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.

Ciasto drożdżowe rozwałkuj na stolnicy, dodaj masę orzechową i zawiń w rulon.

Upiecz strucel w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na struclę orzechową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat strucli orzechowej

Strucla orzechowa to pyszna drożdżowa rolada, którą jesteś w stanie przygotować z dowolnym nadzieniem. Ta świąteczna kojarzy nam się z nadzieniem makowym. Jednak w ciągu roku możesz postawić na dżem owocowy lub tak jak ja orzechowe nadzienie.

Ciasto najczęściej występuję w formie rulonu. Strucla to bardzo stare ciasto, znane zapewne naszym mamom i babciom, jeśli jeszcze nie wiesz, jak ją przygotować koniecznie poznaj mój przepis na struclę orzechową lub innymi dodatkami i sam zadecyduj, która będzie dla Ciebie najlepsza.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki na ciasto drożdżowe, czyli: mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i w naszym przypadku orzechy włoskie, z których przygotujemy orzechowe nadzienie.

Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Jeśli masz możliwość, przygotuj nadzienie orzechowe samodzielnie z orzechów, ja postawiłam na włoskie, ale sprawdzą się też inne rodzaje.

Jeśli nie masz takie możliwości, postaw na kupną masę orzechową też będzie smaczna. Jak widzisz strucla, nie musi być, tylko na święta.

Dokładnie jak zrobić struclę orzechową, opisuję nieco niżej, poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest domowa strucla. Będzie to dobry pomysł na ciasto dla całej rodziny lub deser dla przyjaciół.

Alergeny w strucli orzechowej

Lista alergenów dla strucli orzechowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze strucli orzechowej

na 100g gotowej potrawy

Strucel możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, postaw na konfiturę, dżem lub orzechowym nadzieniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
342.43
342.43
Białko (g)
8.07
8.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
36.34
36.34
Węglowodany przyswajalne (g)
34.47
34.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
1.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
19.11
19.11
Tłuszcze nasycone (g)
6.88
6.88
Tłuszcze nienasycone (g)
12.23
12.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.03
4.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.19
8.19
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.29
83.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
95.56
95.56
Witamina B6 (mg)
0.15
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.26
Witamina C (mg)
0.24
0.24
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.52
Witamina E (mg)
0.49
0.49
Retinol (µg (mcg))
94.37
94.37
Tiamina (mg)
0.41
0.41
Ryboflawina (mg)
0.30
0.30
Niacyna (mg)
2.76
2.76
Foliany (µg (mcg))
108.29
108.29
Beta karoten (µg (mcg))
14.92
14.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
33.84
33.84
Potas (mg)
173.81
173.81
Wapń (mg)
52.37
52.37
Fosfor (mg)
145.40
145.40
Magnez (mg)
35.59
35.59
Żelazo (mg)
3.20
3.20
Cynk (mg)
1.31
1.31
Miedź (mg)
0.32
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli orzechowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strucli orzechowej

Koszt składników
39.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
50 g
1/4 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Orzechy włoskie
250 g
1 szklanka
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Koszt składników
39.30