Strucla serowa

Opublikowano: 25.05.2022 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strucla serowa podana na talerzyku.
Strucla serowa
Strucla serowa to świetna propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Lekko słodka strucla sprawdzi się podana podczas spotkań ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
401 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Ser twarogowy tłusty (500 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa 11x31 cm

Przepis na strucla serowa krok po kroku

W dużej misce umieść mąkę, jajka, cukier i rozpuszczone masło.

Mleko podgrzej delikatnie w mikrofali lub rondlu i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie.

Drożdże rozpuszczone w mleku dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

Twaróg wymieszaj z żółtkami i cukrem z wanilią.

Ciasto rozwałkuj cienko.

Wyłóż na nie masę twarogową i rozsmaruj, pozostawiając po 2 cm brzegu.

Zwiń ciasto jak makowiec.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej struclę.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na strucla serowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat strucli serowej

Strucla serowa to bardzo dobry pomysł na doskonały deser dla całej rodziny. Strucla jest wilgotna i świetnie sprawdza się podana z dodatkiem kawy lub herbaty. Struclę można przygotować z twarogiem lub serkiem śmietankowym o dużej zawartości tłuszczu. Przepis na struclę serową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia strucli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, drożdże, mleko, masło, twaróg tłusty, cukier z prawdziwą wanilią, żółtka.

Jak zrobić struclę serową? W dużej misce umieść mąkę, jajka, cukier i rozpuszczone masło. Mleko podgrzej delikatnie w mikrofali lub rondlu i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie. Mleko ma być ciepłe, niegorące inaczej drożdże zostaną zdezaktywowane. Drożdże rozpuszczone w mleku dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Twaróg wymieszaj z żółtkami i cukrem z wanilią. Ciasto rozwałkuj cienko. Wyłóż na nie masę twarogową i rozsmaruj, pozostawiając po 2 cm brzegu. Zwiń ciasto jak makowiec. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej struclę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości.

Podsumowując pyszna strucla drożdżowa to idealny deser na niedzielę. Strucla świetnie sprawdzi się jako słodkie drugie śniadanie z dodatkiem kakao. Ciasto drożdżowe można przygotować także z drożdży instant. Strucla jest doskonała na deser dla niezapowiedzianych gości. Strucla jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Najlepiej pod przykryciem, aby nie wyschła.

Alergeny w strucli serowej

Lista alergenów dla strucli serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze strucli serowej

na 100g gotowej potrawy

Strucla serowa to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi. Dlatego nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
243.51
401.78
Białko (g)
9.24
15.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
31.89
52.62
Węglowodany przyswajalne (g)
31.70
52.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
9.02
14.88
Tłuszcze nasycone (g)
6.18
10.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.84
4.69
Cholesterol (mg)
95.96
158.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.48
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.35
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.88
3.10
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.42
104.65
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
127.77
210.83
Potas (mg)
120.56
198.92
Wapń (mg)
64.40
106.26
Fosfor (mg)
85.52
141.10
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.43
20.51
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
2.72
Cynk (mg)
0.75
1.24
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli serowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strucli serowej

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Ser twarogowy tłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Koszt składników
33.00