Przepis na strucla z serem i budyniem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa

W dużej misce umieść mąkę, jajka, 100 g cukru i rozpuszczone masło.

200 ml mleka podgrzej w mikrofali i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie.

Drożdże rozpuszczone w mleku dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

Twaróg wymieszaj z żółtkami i 100 g cukru z wanilią.

Do garnka wlej 400 ml mleka, dodaj 100 g cukru i budyń.

Wymieszaj dokładnie i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.

Budyń wystudź.

Ciasto rozwałkuj cienko.

Wyłóż na nie masę twarogową i rozsmaruj, pozostawiając po 2 cm brzegu.

Na twaróg wyłóż budyń.

Zwiń ciasto jak makowiec.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej struclę.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Strucla z serem i budyniem podana na białym talerzu.
Strucla z serem i budyniem
Koszt przygotowania dania
16.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
473 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Strucla z serem i budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o strucli z serem i budyniem

Strucla z serem i budyniem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Drożdżowa strucla jest wilgotna i bardzo miękka. Smaczna strucla może być dobrym drugim śniadaniem w wersji na słodko. Przepis na struclę z serem i budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia strucli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, drożdże, mleko, masło, twaróg tłusty, cukier z prawdziwą wanilią, żółtka, budyń.

Jak zrobić struclę z serem i budyniem? W dużej misce umieść mąkę, jajka, cukier i rozpuszczone masło. Mleko podgrzej delikatnie w mikrofali lub rondlu i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie. Drożdże rozpuszczone w mleku dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Twaróg wymieszaj z żółtkami i cukrem z wanilią. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i budyń. Wymieszaj dokładnie i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Budyń wystudź. Ciasto rozwałkuj cienko. Wyłóż na nie masę twarogową i rozsmaruj pozostawiając po 2 cm brzegu. Na twaróg wyłóż budyń. Zwiń ciasto jak makowiec. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej struclę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do ciast i deserów najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości.

Podsumowując najlepsza strucla jest idealna na deser. Ser z wiaderka jest bardzo dobrym pomysłem na przyspieszenie pracy w kuchni. Smaczna strucla z serem i budyniem jest doskonałym ciastem także na święta. Pyszna strucla jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze strucli z serem i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
249.17 kcal
473.42 kcal
Białko
7.02 g
13.34 g

Węglowodany w strucli z serem i budyniem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
37.33 g
70.93 g
Węglowodany przyswajalne
37.15 g
70.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.18 g
0.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
8.36 g
15.88 g
Tłuszcze nasycone
5.44 g
10.34 g
Tłuszcze nienasycone
2.92 g
5.55 g
Cholesterol
73.90 mg
140.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na strucla z serem i budyniem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina B6
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina D
0.62 µg (mcg)
1.19 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.55 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.41 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna
1.83 mg
3.47 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany
57.48 µg (mcg)
109.22 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na strucla z serem i budyniem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
77.16 mg
146.61 mg
Potas
115.44 mg
219.33 mg
Wapń
62.40 mg
118.57 mg
Fosfor
92.23 mg
175.23 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez
13.89 mg
26.40 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo
1.56 mg
2.96 mg
Cynk
0.73 mg
1.39 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli z serem i budyniem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w strucli z serem i budyniem

Lista alergenów dla strucli z serem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser twarogowy tłusty
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania strucli z serem i budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Drożdże świeże
40 g
około pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na strucla z serem i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób