Przepis na struclę z makiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, 100 ml ciepłego mleka, cukier i wymieszaj.

Następnie do masy dodaj jedno jajko i wymieszaj.

Dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut.

Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto ułóż na stolnicę oprószoną mąką, chwilę je wyrób i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20 cm na 30 cm.

Ciasto posmaruj masą makową, zwiń je w roladę wzdłuż dłuższego boku, przekrój przez środek wzdłuż dłuższego boku nożem na pół i zawiń obie części.

Ciasto połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

W miseczce wymieszaj pozostałe mleko z jednym jajkiem i mieszaniną posmaruj wierzch ciasta.

Ciasto piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po tym ciasto wyciągnij ciasto i pozostaw do wystudzenia.

Strucla z makiem podana na drewnianej desce do krojenia.
Strucla z makiem
Koszt przygotowania dania
8.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
449 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Strucla z makiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o strucli z makiem

Strucla z makiem to doskonały pomysł na smaczny wypiek. Smaczna domowa strucla świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować jako słodki poczęstunek na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na struclę z makiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, drożdże, cukier, mleko, jajka, masło oraz masa makowa.

Jak zrobić struclę z makiem? Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, 100 ml ciepłego mleka, cukier i wymieszaj. Następnie do masy dodaj jedno jajko i wymieszaj. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ułóż na stolnicę oprószoną mąką, chwilę je wyrób i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20 cm na 30 cm. Ciasto posmaruj masą makową, zwiń je w roladę wzdłuż dłuższego boku, przekrój przez środek wzdłuż dłuższego boku nożem na pół i zawiń obie części. Ciasto połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. W miseczce wymieszaj pozostałe mleko z jednym jajkiem i mieszaniną posmaruj wierzch ciasta. Ciasto piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym ciasto wyciągnij ciasto i pozostaw do wystudzenia.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego.

Podsumowując pyszna strucla z makiem stanowi doskonały pomysł na wypiek serwowany podczas wielu spotkań. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Najlepsza strucla jest dobra do spożycia po ostygnięciu. Produkty niezbędne do jej przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Wartości odżywcze strucli z makiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
289.98 kcal
449.47 kcal
Białko
8.81 g
13.65 g

Węglowodany w strucli z makiem

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
45.79 g
70.97 g
Węglowodany przyswajalne
43.81 g
67.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
8.46 g
13.11 g

Składniki mineralne w przepisie na struclę z makiem

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
48.74 mg
75.54 mg
Wapń
144.94 mg
224.66 mg
Żelazo
2.86 mg
4.43 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli z makiem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w strucli z makiem

Lista alergenów dla strucli z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania strucli z makiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Masa makowa
250 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
2.94
Za 250 g
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na struclę z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób