Śledzie w oleju i occie

Opublikowano: 20.06.2021 r., 8:13 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny polski przysmak śledziowy
Śledzie w oleju i occie
Bardzo prosty i dobry przepis na śledzie w oleju i occie. Składa się tylko z kilku składników, a wykonanie jest banalne. Świetna, świąteczna przystawka.
Przygotowanie 20 min
747 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź w oleju (500 g)
  • Cebula (200 g)
  • Oliwa z oliwek (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
garnek, sitko, słoik 800 ml

Przepis na śledzie w oleju i occie krok po kroku

Śledzie namocz w wodzie. Jak będą odpowiednio słone pokrój je w paski.

Zagotuj pół szklanki wody oraz pół szklanki octu. Dodaj 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu oraz 2 liście laurowe. Wystudź zalewę.

Cebulę pokrój w pół plastry. Przełóż cebulę na sito, przelej cebulę wrzątkiem przez 30 sekund.

Śledzie zalej chłodną zalewą i zostaw na 30 minut.

Ze śledzi odlej zalewę. Wyłóż do słoika, dodaj cebulę i zalej olejem. W razie potrzeby dodaj więcej/mniej oleju. Wszystko powinno być całkowicie zalane olejem.

Zostaw śledzie w lodówce na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na śledzie w oleju i occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat śledzi w oleju i occie

Bardzo prosty i dobry przepis na śledzie w oleju i occie. Składa się tylko z kilku składników, a wykonanie jest banalne. Świetna, świąteczna przystawka. Przepis zrobi się w parę minut, a smak będzie pyszny i tradycyjny. Pyszne, wigilijne danie. Zrób śledzie w oliwie – będą przepyszne i zdrowe.

Przepis na śledzie w oleju i occie możesz przyrządzić kilka dni przez podaniem. Będą wtedy pyszniejsze. Do smaku dodaje się ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Śledzie w oleju i occie są najlepsze z pieczywem.

Śledzie należy przed zrobieniem przepisu namoczyć jeżeli są bardzo słone. Śledzie namocz w zimnej wodzie albo użyj do tego mleka. Czas moczenia jest zależny od tego jak słony smak śledzi chce się uzyskać. Podczas moczenia można wymieniać wodę lub mleko. Jeżeli wymieni się wodę lub mleko wtedy słony smak szybciej się zneutralizuje. Gdy będziesz moczyć zbyt długo i śledzie nie będą tak słone jak chcesz to można dodać soli.

Przepis zawiera niską ilość węglowodanów. Ma on niski indeks glikemiczny. Jest bogaty w dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w oliwie z oliwek oraz w śledziach. By zrobić ten przepis można użyć innego oleju. Świetnym byłby olej rzepakowy lub olej lniany. Olej słonecznikowy również się sprawdzi. Każdy inny olej jest bardzo dobry do śledzi w oleju i occie, ale każdy olej ma swój własny, indywidualny smak. Wybieraj ten, który najbardziej odpowiada Ci smakiem bądź cennymi dla zdrowia ludzkiego wartościami.

Śledzie w oleju i occie zrób minimum dzień wcześniej przed podaniem. Cebula zmięknie jeszcze bardziej i śledzie nabiorą dobrego smaku. Wyłóż śledzie na półmisek. Pięknie będą wyglądać, gdy położysz na półmisku sałatę strzępioną i na sałatę śledzie. Warto posypać śledzie ziarnami kolorowego pieprzu. Koniecznie śledzie w oleju i occie powinny być podane z pieczywem, które jest najlepszym dodatkiem. By danie miało jak najwięcej wartości dodaj pieczywo pełnoziarniste, które jest skarbnicą błonnika oraz cennych witamin i składników mineralnych.

Alergeny w śledziach w oleju i occie

Lista alergenów dla śledzi w oleju i occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju

Wartości odżywcze śledzi w oleju i occie

na 100g gotowej potrawy

Przepis o niskiej zawartości węglowodanów. Wysokokaloryczny, ale z niskim indeksem glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
498.42
747.63
Białko (g)
23.65
35.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
1.97
2.95
Węglowodany przyswajalne (g)
1.61
2.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
44.55
66.82
Tłuszcze nasycone (g)
22.57
33.85
Tłuszcze nienasycone (g)
21.98
32.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
1.16
1.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Fosfor (mg)
366.11
549.16
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w oleju i occie 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w oleju i occie

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
500 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
13.64
Za 500 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
250 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
10.00
Za 250 ml
Koszt składników
41.00