Sernik na kruchym spodzie
- Ser twarogowy półtłusty - 2 wiaderka (1000 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
- Jajko (5 szt.)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Budyń (proszek) - 1 budyń (40 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na sernik na kruchym spodzie krok po kroku
Przygotuj kruche ciasto. Do dużej miski wrzuć 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru i 3 jajka. Pokrój na mniejsze kawałki masło i wymieszaj wszystko rękami, tak by powstało zwarte ciasto. Podziel je na 2 części, jedna odrobinę większa. Mniejszą część zapakuj w folię spożywczą i odstaw do lodówki.
W osobnej misce utrzyj na najmniejszych obrotach miksera pół kostki masła i pół szklanki cukru. Dodaj powoli 2 żółtka i budyń oraz cukier waniliowy, cały czas ucierając. Następnie dodawaj małymi porcjami twaróg i miksuj tak długo, aż powstanie gęsta masa.
W małej miseczce ubij białka na gęstą pianę i dodaj powoli do masy serowej, następie wymieszaj całość delikatnie łyżką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na spodzie większą część ciasta kruchego. Na ciasto wyłóż masę serową i wygładź ją łyżką na wierzchu. Na masę zetrzyj na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta z lodówki.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to świetny deser dla miłośników tradycyjnych i klasycznych ciast. Jest idealnie kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatek budyniu waniliowego sprawia, że smakuje naprawdę wspaniale. Ciężko się oprzeć temu wspaniałemu sernikowi.
Jest to niezwykle prosty przepis, który zawsze się udaje. Na pewno poradzi sobie z nim nawet początkujący amator wypieków. Jest to dobry pomysł na przepyszny i prosty deser na wszelkie przyjęcia, a także spotkania w gronie rodziny. Zachwyca pięknym wyglądem i wspaniałym smakiem.
Sernik tradycyjny jest naprawdę smaczny i nieskomplikowany. Zachęca wszystkich swoją prostotą i wspaniałą kompozycją smakową. Można przygotować go naprawdę szybko z kilku, bardzo podstawowych produktów. Najlepiej do ciasta wybrać ser bardzo drobno mielony, by osiągnąć jak najlepszą strukturę masy. Można dodać również serek typu mascarpone, by wnętrze było bardziej kremowe. Twaróg najlepiej wybierać półtłusty, jednak osoby na diecie redukcyjnej mogą go zamienić na wersję odtłuszczoną. Dzięki temu ciasto zyskuje jeszcze więcej odżywczego białka, a ma mniej kalorii.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sernik na kruchym cieście oraz jak upiec najlepszy placek, który przypadnie do gustu prawie wszystkim, to jest to idealny przepis dla ciebie. Jest bardzo łatwy i nieskomplikowany, dlatego można go wykonać w zaledwie kilka minut. Sernik pieczony jest w niezbyt wysokiej temperaturze, dzięki temu zachowuje kremową i aksamitną strukturę masy serowej, a także idealny aromat i smak.
To ciasto to pyszny, łatwy i domowy wypiek, który smakuje jak z najlepszej cukierni. Świetnie komponuje się z cukrem pudrem i budyniem waniliowym. Jednak można dodać również inny rodzaj budyniu, by wzbogacić nuty smakowe. Jeżeli chce się wzbogacić masę można również dodać do niej posiekane orzechy.
Ten sernik zachwyca wszystkich swoim smakiem, w którym słodycz sera miesza się z waniliowym aromatem. Wszystko to dopełnia idealnie maślane ciasto kruche, które przyjemnie otula całą masę serową.
Alergeny w serniku na kruchym spodzie
Lista alergenów dla sernika na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika na kruchym spodzie
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.