Sernik krówka
- Ser twarogowy półtłusty (1000 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier (100 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
- Jajko (5 szt.)
- Kajmak (200 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) (80 g)
- Cukier wanilinowy (5 g)
Przepis na sernik krówkę krok po kroku
W dużej misce zmieszaj ze sobą ser, mascarpone, skrobię, cukier, białka jaj i cukier waniliowy za pomocą miksera na małych obrotach.
Dodawaj do masy serowej po jednym żółtku i ucieraj na średnich obrotach. Następnie do całości dodaj skórkę cytrynową i dokładnie wymieszaj łyżką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej powoli ciasto do środka.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 90 minut. Po tym czasie uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw sernik do przestudzenia, po upływie 25-30 minut możesz wyciągnąć ciasto.
Sernik schłodź.
Ciasto ozdób kajmakiem i posiekanymi orzechami.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika krówki
Sernik krówka to pyszne ciasto, które zawiera nie tylko masę serową, ale również toffi. Jest ciekawą opcją dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki.
Przepis na sernik krówka jest prosty. To doskonały pomysł na szybki i dobry deser. Sernik przygotowany w tej wersji jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik krówka, by był pyszny i w pełni domowy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Możesz go zrobić także w wersji na zimno, jednak ta w piekarniku jest po prostu smaczniejsza. To ciasto bardziej znane w wersji z budyniem, jednak sernik jest po prostu najlepszy. Zgodzą się z tym wszyscy miłośnicy tego deseru. Jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Całość jest prosta, a przy okazji przepięknie się prezentuje. Będzie dobrym wyborem na wszystkie eleganckie przyjęcia, ale również imprezy w gronie najbliższych. Ten deser udowadnia, że nie trzeba wiele, by stworzyć naprawdę wspaniałą opcję na co dzień. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na dwie części. Pierwsza to zrobienie bazowego serowego kremu, druga i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność, jeśli chce się ograniczyć kalorie, warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.
Alergeny w serniku krówce
Lista alergenów dla sernika krówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- mascarpone
- kajmak
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)
Wartości odżywcze sernika krówki
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(174g)
Węglowodany
(174g)
Tłuszcze
(174g)
Witaminy
(174g)
Składniki mineralne
(174g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.