Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i porem krok po kroku

Składniki
  • fasola konserwowa 240 g
  • Por 200 g
  • Ser gouda 200 g
  • Kukurydza konserwowa 150 g
  • Ogórki konserwowe 150 g
  • majonez light 100 g
  • Jogurt naturalny 50 ml
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
duża miska

Fasolę odsącz z zalewy.

Dodaj fasolę do miski.

Z pora usuń korzenie i wierzchnie liście. Przekrój wzdłuż, umyj i posiekaj w pół plastry.

Ogórki oraz ser pokój w kostkę.

Ser, pora i ogórki oraz kukurydzę, sól, pieprz, majonez i jogurt dodaj do fasoli i dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę posyp świeżą natką pietruszki.

Sałatka z czerwoną fasolą i porem
Sałatka z czerwoną fasolą i porem
Koszt przygotowania dania
15.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
235 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
27

Sałatka z czerwoną fasolą i porem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z czerwoną fasolą i porem

Sałatka stworzona na każdą imprezę – z grochem czerwonym, porem i serem żółtym. Jest pyszna i podbija serca gości. Prosta, szybka i bardzo smaczna. Warto spróbować. Sałatka jest dobra sama, bez dodatków. Można podawać ją z wszelkiego rodzaju mięsem – zwłaszcza grillowanym. Pieczywo świeże i grillowane to świetne dodatki, które pasują do potrawy. Zrobienie sałatki to maksymalnie 10 minut jeśli korzystasz z fasolki z puszki. Jeśli planujesz zrobić sałatkę zrób to dzień wcześniej – by mogła się ona przegryźć.

Szybka sałatka, która jest naprawdę prosta to z pewnością sałatka z czerwoną fasolą i porem. Poza tymi dwoma składnikami znajdziesz w niej ser żółty, ogórki konserwowe i kukurydzę. Ogórki konserwowe można zastąpić ogórkami kiszonymi. Do tego majonez i jogurt naturalny. Najprostsze przyprawy: sól i pieprz – nic więcej nie jest potrzebne, by sałatka była niesamowicie pyszna. Opcjonalnie można dodać czosnek – granulowany albo świeży. Też będzie dobrze pasował. Sałatkę ozdób natką pietruszki, będzie pyszna i kolorowa.

Fasolka z puszki jest najlepszą opcją, gdy trzeba zrobić szybką sałatkę. Możesz także oczywiście zrobić sałatkę z nasion suchych. Wtedy należy doliczyć czas moczenia i gotowania fasolki. Surową fasolę trzeba zalać zimną wodą i odstawić na około 10 godzin. Gdy upłynie ten czas odlej wodę, zalej fasolę świeżą i ugotuj ją do miękkości. Pierwsze 15 minut gotuj bez przykrycia by fasola była lepiej strawna. Fasola gotuje się minimum godzinę. Sprawdzaj na bieżąco czy już jest gotowa.

Potrawa ta może sprawiać problemy ze strony przewodu pokarmowego, ponieważ jest rośliną, która ciężko się trawi. Niektóre osoby mają problemy po spożyciu nasion roślin strączkowych. Mogą pojawiać się wzdęcia, gazy lub bóle brzucha. Fasola zawiera dużo błonnika i bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Poza tym jest cennym źródłem ważnych składników mineralnych i witamin. Jeśli nie masz nieprzyjemnych objawów po zjedzeniu fasoli czerwonej korzystaj i wprowadź te dobre dla zdrowia warzywo.

Wartości odżywcze sałatki z czerwoną fasolą i porem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (180g)
Energia (kalorie)
131.03 kcal
235.85 kcal
Białko
6.61 g
11.90 g

Węglowodany w sałatce z czerwoną fasolą i porem

Na 100g
Na porcję (180g)
Węglowodany
10.01 g
18.02 g
Węglowodany przyswajalne
8.34 g
15.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (180g)
Tłuszcz
7.44 g
13.39 g
Tłuszcze nasycone
4.00 g
7.20 g
Tłuszcze nienasycone
3.44 g
6.19 g
Tłuszcze jednonasycone
1.95 g
3.51 g
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.49 g
2.69 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z czerwoną fasolą i porem

Na 100g
Na porcję (180g)
Witamina B6
0.10 mg
0.17 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.17 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Niacyna
0.32 mg
0.58 mg
Foliany
23.81 µg (mcg)
42.85 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten
194.40 µg (mcg)
349.93 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, jogurt naturalny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z czerwoną fasolą i porem

Na 100g
Na porcję (180g)
Sód
475.14 mg
855.25 mg
Potas
177.30 mg
319.14 mg
Wapń
164.63 mg
296.34 mg
Fosfor
146.61 mg
263.91 mg
Magnez
22.91 mg
41.23 mg
Żelazo
0.89 mg
1.61 mg
Cynk
1.04 mg
1.88 mg
Miedź
0.08 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwoną fasolą i porem 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z czerwoną fasolą i porem

Lista alergenów dla sałatki z czerwoną fasolą i porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • majonez light
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania sałatki z czerwoną fasolą i porem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Jogurt naturalny
50 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Liczba porcji:
Razem
33.20
Łączny koszt
15.91
Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób