Sałatka z czerwoną fasolą

sałatka z czerwoną fasolą

Czerwona fasola od wielu lat stanowi jeden z najważniejszych składników spożywczych w meksykańskiej kuchni. W sklepie kupić możemy ją zarówno w postaci suchej, jak i konserwowej – w puszce i w słoiku. Czerwona fasola wyróżnia się nie tylko znakomitym smakiem, ale też cennymi właściwościami odżywczymi, bogactwem witamin i soli mineralnych. Regularne spożywanie czerwonej fasoli może wspomóc poprawne funkcjonowanie serca i układu odpornościowego, ale też przyspieszy metabolizm i proces odchudzania.

Sałatka z czerwoną fasolą - polecane przepisy

Sałatka z czerwoną fasolą - pozostałe przepisy

Sałatka z czerwoną fasolą – proste przepisy na sałatki z dodatkiem czerwonej fasolki

Sałatka z czerwoną fasolą stanowić może pożywny i pełnowartościowy posiłek. Czerwona fasola zawiera bowiem mnóstwo cennych dla organizmu witamin, a także soli mineralnych. Regularne spożywanie czerwonej fasoli może bardzo dobrze wpłynąć na nasze zdrowie, usprawniając poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. Która sałatka jest szybka i prosta do przygotowania? Czy przepisy na sałatki z fasoli konserwowej z puszki są równe smaczne i pożywne, co przepis z suchej fasoli? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!

Czerwona fasola – pochodzenie i najważniejsze właściwości

Czerwona fasola zaliczana jest do roślin z rodziny bobowatych. Można powiedzieć o niej wiele, jednak najważniejszą informacją jest, iż fasola ta zawiera w sobie mnóstwo cennych dla organizmu wartości odżywczych. Na świecie istnieje wiele rodzajów fasoli i każda z nich ma w sobie sporą ilość białka roślinnego. Należy jednak pamiętać, że np. czerwona, zielona, czarna i biała fasola różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale i wielkością, wartością energetyczną oraz zawartością substancji mineralnych. Czerwona fasola pochodzi z Peru – właśnie stamtąd rozprzestrzeniła się później na cały świat. Fasola stanowi doskonałe źródło białka (22% zawartości nasiona), dlatego tak chętnie wykorzystywana jest przez kucharzy na całym świecie. Wegetarianie i weganie często zastępują fasolą mięso.

Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych czerwonej fasoli zaliczyć można jej bogactwo w fosfor, cynk, sód, wapń i potas. Znajduje się w niej też wiele cennych dla organizmu witamin, takich jak B1 i B2, C i E. Dzięki witaminom zawartym w czerwonej fasoli można znacznie podbudować odporność swojego organizmu, a także polepszyć krążenie i usprawnić funkcjonowanie układu pokarmowego. Okazuje się, że regularne spożywane czerwonej fasoli pozytywnie wpływa również na pracę systemu nerwowego. Poprawia też koncentrację i wzmacnia serce, a także usprawnia wzrok, zwalcza zły cholesterol, odtruwa organizm z toksyn i wzmacnia cały układ immunologiczny.

Fasola konserwowa z puszki – czy warto ją jeść?

Wiele osób zastanawia się, czy jedzenie fasoli konserwowej jest zdrowe. W sklepie znajduje się bowiem mnóstwo puszek z czerwoną fasolą. Czy konserwowa fasola jest wobec tego dobra? No cóż, na pewno nie tak bardzo pożywna, jak sucha. Mimo że ziarenka fasoli konserwowej są smaczne, nie należą jednak do najzdrowszych na świecie. Wszystko przez to, iż wnętrze puszek pokrywa BPA, czyli bisfenol. Budowa tego pierwiastka bardzo przypomina… żeński hormon płciowy, mianowicie estrogen.

Jedzenie fasoli czerwonej z puszki może wpływać negatywnie na poprawne funkcjonowanie układu hormonalnego. Poza tym BPA może zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy, otyłości, zawału serca, problemów z tarczycą i układem nerwowym, a także zaburzyć płodność u mężczyzn. Zamiast kupować fasolę konserwową z puszki, lepiej ją ugotować albo zdecydować się na gotową – lecz ze szklanego słoiczka.

Prosta i szybka sałatka z czerwoną fasolą – sprawdź, jak gotować fasolę!

W jaki sposób ugotować czerwoną fasolę? Jak ją kupować i przechowywać?

Najpierw porządnie wypłucz suchą fasolę i wsyp ją do gorącej wody. Następnie gotuj fasolkę pod przykryciem przez mniej więcej 2-3 minuty. Odstaw ją na kilka godzin i odlej wodę. Następnie wlej świeżej wody temperatury pokojowej, przykrywając nią wszystkie ziarna. Po upływie dwóch godzin odlej wodę i znów nalej nową. Zostaw namoczoną fasolę w naczyniu na całą noc. Drugiego dnia należy wypłukać fasolę i znów zalać przegotowaną wodą, po czym gotować ją przez dwie godziny w garnku bez pokrywki – po to, aby szkodliwe związki się ulotniły. Moczenie fasoli jest bardzo ważnym procesem, gdyż w ten sposób można ją zmiękczyć, ale też usprawnić i przyspieszyć cały proces gotowania fasoli.

Warto pamiętać również o jednej ważnej sprawie, gdy będziesz samodzielnie gotować czerwoną fasolę. Do gotowania jej najlepiej używać przegotowanej i miękkiej wody. W twardej wodzie znajduje się bowiem wapno, z którym mogą połączyć się pektyny znajdujące się w czerwonej fasoli. Razem substancje te tworzą pektynian wapnia, który z pewnością utrudniać będzie trawienie fasoli.

Czerwoną fasolę kupić można zarówno w słoiczkach, jak i puszkach czy w postaci suchej (w ziarnach). Najzdrowsze są oczywiście ziarna suchej fasoli, jednak nie każdy z nas ma czas i ochotę na wielogodzinne gotowanie jej. Jeśli chcesz kupić fasolę w gotowej wersji, wybieraj raczej szklany słoik, nie metalową puszkę. Gdy preferujesz suche ziarna fasoli, spójrz na miejsce ich przechowywania w sklepie – powinno być suche i przewiewne. Fasola nie może być też połamana albo ze śladami robaków. W domu przetrzymuj ziarna suchej fasoli w jutowym lub lnianym woreczku, który powiesisz w suchym miejscu. Możesz także wsypać ją do zamykanego i szczelnego słoiczka. Po ugotowaniu czerwonej fasoli zaleca się trzymać ją w lodówce do maksymalnie 3 dni.

Najciekawsze przepisy na sałatki z czerwoną fasolą

Sałatka z czerwoną fasolą jest bardzo smaczna i pożywna. Jako że czerwona fasola zawiera mnóstwo białka, można śmiało uczynić sałatkę z jej zawartością jednym z głównych posiłków dnia. Oto kilka ciekawych propozycji na smaczne sałatki z czerwoną fasolą.

  • Sałatka z czerwoną fasolą, groszkiem, szynką i ziemniakami – jest sycąca, pyszna i pożywna. Jako że znajdują się w niej ziemniaki i czerwona fasola, sałatka jest znakomitym źródłem białka i węglowodanów. Można więc uczynić ją pełnowartościowym posiłkiem, zastępując sałatką obiad lub kolację. To doskonała propozycja również na diecie redukcyjnej, gdyż sałatka ta ma względnie niski indeks glikemiczny. Najlepiej podawać ją kilka lub kilkanaście godzin po zrobieniu, aby składniki potrawy miały szansę się „przegryźć”.
  • Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem – wykonasz ją w zaledwie kwadrans. Sałatka wybornie smakuje z pokrojonym drobno szczypiorkiem, kawałkiem żółtego sera i cebuli. Ci, którzy jedzą mięso, mogą też dodać do sałatki chudą i wysokiej jakości wędlinę. Sałatka zawiera dużą ilość błonnika, jednak może być ciężkostrawna. Jeśli źle reagujesz na błonnik w pokarmie, lepiej wybrać inną sałatkę. Gdy nie masz takiego problemu, staraj się regularnie spożywać to danie. Dzięki błonnikowi zawartemu w sałatce można bowiem znacznie obniżyć ilość złego cholesterolu w organizmie.
  • Sałatka z czerwoną fasolą i groszkiem – najlepiej smakuje z dodatkiem papryki, pora oraz aromatycznej przyprawy curry. Niektórzy lubią dodawać do potrawy również pokrojony w kostkę żółty ser. Przygotowując sałatkę na imprezę, można wymieszać składniki majonezem. Jeśli jednak chcesz zastąpić sałatką jedno z głównych dań, zdrowiej będzie wymieszać produkty jogurtem naturalnym – koniecznie gęstym! Możesz również użyć do tego jogurtu greckiego.
  • Sałatka z czerwoną fasolą, porem i żółtym serem – idealna sałatka dla gości. Warto serwować ją z kukurydzą i ogórkami konserwowymi, ewentualnie kiszonymi. Całość zaleca się połączyć majonezem albo jogurtem typu Skyr (w wersji dietetycznej). Wystarczy przyprawić sałatę pierzem i solą, aby zyskała niesamowitego i zarazem bardzo delikatnego smaku. Sałatka może być spożywana saute, jednak wielu ludzi bardzo lubi podawać ją do mięsa (zwłaszcza do grillowanego). Jako że sałatka jest dość ciężkostrawna, nie zaleca się jedzenia jej przez osoby nadwrażliwe na „wzdymające” właściwości nasion roślin strączkowych. Gdy nie masz takiej przypadłości, koniecznie wprowadź jedzenie sałatki z czerwoną fasolą do swojego jadłospisu.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto