Quiche z łososiem

Opublikowano: 15.12.2022 r., 13:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Quiche z łososiem
Quiche z łososiem
Szybka, francuska tarta na słono – quiche z łososiem, szpinakiem i pomidorkami z ricottą. Ten prosty przepis to najlepsza propozycja na ciekawe danie.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 35 min
915 kcal
Kcal w porcji
381 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (375 g)
  • Masło (20 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pomidory koktajlowe (150 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Serek ricotta (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Łosoś wędzony (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, czosnek, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na quiche z łososiem krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 200 st. C.

Tortownicę wyłóż ciastem francuskim (dno i boki). Nałóż obciążenie i piecz 10 minut. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut.

Masło rozpuść na patelni.

Pokrój obraną cebulę w kostkę i podsmaż na maśle ze szczyptą soli.

Dodaj 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku.

Dodaj do cebuli i czosnku pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmaż chwilę.

Dodaj szpinak i duś, aż liście zmiękną.

Ostudź farsz.

Do zimnego farszu dodaj jajko, serek ricottę, pół sera mozzarella startego na tarce na dużych oczkach.

Dodaj szczyptę soli (nie za dużo - łosoś i ser feta są słone), pieprzu, pieprzu cytrynowego oraz odrobinę startej skórki z cytryny. Wymieszaj.

Na podpieczony spód wyłóż farsz i rozprowadź równomiernie.

Piecz quiche przez 10 minut w 180 st. C termoobiegiem.

Po tym czasie na wierzch wyłóż resztę startego sera mozzarella, kawałki łososia oraz pokruszony ser feta.

Piecz jeszcze 10 minut (bez termoobiegu).

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 10 minut z podaniem.

Jak oceniasz przepis na quiche z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat quiche z łososiem

Szybka, francuska tarta na słono – quiche z łososiem, szpinakiem i pomidorkami z ricottą. Ten prosty przepis to najlepsza propozycja na ciekawe danie. Do tego ser feta i mozzarella. Wszystko to jest zapieczone i daje pyszną i bardzo szybką potrawę. Przepis na quiche z łososiem nada się nie tylko na obiad. To połączenie składników jest bardzo dobre i świetnie do siebie pasuje. Jeśli nie wiesz, jak zrobić quiche z łososiem – skorzystaj z tego prostego przepisu. Podawaj tartę na gorąco. Wtedy jest najlepsza.

Quiche jest formą tarty. Danie pochodzi z Francji i cechuje się tym, że jest to francuska tarta w wersji wytrawnej. Zazwyczaj w nadzieniu znajduje się jajko i śmietana. Spód do quiche przygotowuje się z ciasta kruchego albo ciasta francuskiego.

Quiche z łososiem to pyszna propozycja, która jest szybka do zrobienia. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ten prosty przepis jest jeszcze szybszy i łatwiejszy. Quiche w takiej wersji zawiera najlepsze składniki, takie jak: szpinak, czosnek, cebulę i pomidorki podsmażone na maśle wymieszane z jajkiem, serem mozzarella i ricottą. Na wierzchu znajdują się sery, które dobre są do łososia wędzonego (ser feta i mozzarella). Ta pyszna tarta z łososiem wędzonym to dobra propozycja na obiad, kolację, a nawet jako przystawkę na imprezę. Do obiadu, który składa się z francuskiej tarty, super pasuje sos czosnkowy, koperkowy lub chrzanowy.

Jak zrobić quiche z łososiem? Podpiecz spód z ciasta francuskiego i w tym czasie przygotuj nadzienie. Gdy będzie się piekł spód, na ciasto francuskie wyłóż obciążenie, by ciasto nie wyrosło za bardzo. Podsmaż warzywa i ostudź. Wymieszaj podsmażone i następnie ostudzone składniki z jajkiem, serem mozzarella, ricottą oraz przyprawami. Nadzienie wyłóż na spód i podpiecz. Następnie dodaj łososia oraz sery i piecz jeszcze chwilę. Gotowe.

Jak zrobisz quiche z łososiem, po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut z krojeniem. Quiche z łososiem wędzonym będzie łatwiej pokroić.

*Do przepisu na quiche z łososiem można użyć też szpinaku mrożonego. Nie trzeba go wcześniej rozmrażać. Możesz dodać zamrożony szpinak od razu na patelnię.

*Przepis na quiche z łososiem ma ricottę zamiast śmietany. Jako zamiennik można jej użyć - będzie równie dobra.

Jeżeli chcesz odchudzić quiche z łososiem, użyj ciasta francuskiego oraz sera mozzarella w wersji o obniżonej wartości kalorycznej. Znacznie obniży się kaloryczność potrawy, a przy okazji także tłuszczu. Zwiększysz natomiast ilość białka, ponieważ ser mozzarella ma go bardzo dużą ilość.

Alergeny w quiche z łososiem

Lista alergenów dla quiche z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek ricotta
    • Ser Mozzarella
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony

Wartości odżywcze quiche z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Łosoś wędzony to dobre źródło białka i kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Kwasy te są bardzo ważne w diecie człowieka. Nie zaleca się podawania łososia wędzonego dzieciom poniżej 3 roku życia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(381g)
Energia (kcal)
240.30
915.54
Białko (g)
8.44
32.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(381g)
Węglowodany (g)
14.36
54.70
Węglowodany przyswajalne (g)
13.47
51.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
3.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(381g)
Tłuszcz (g)
16.74
63.77
Tłuszcze nasycone (g)
7.82
29.79
Tłuszcze nienasycone (g)
8.92
33.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.32
27.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
6.11
Cholesterol (mg)
41.01
156.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(381g)
Witamina A (µg (mcg))
128.72
490.44
Witamina B6 (mg)
0.13
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
2.19
Witamina C (mg)
5.52
21.02
Witamina D (µg (mcg))
1.28
4.86
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
1.05
Retinol (µg (mcg))
62.01
236.27
Tiamina (mg)
0.14
0.53
Ryboflawina (mg)
0.28
1.05
Niacyna (mg)
1.63
6.20
Foliany (µg (mcg))
53.59
204.17
Beta karoten (µg (mcg))
795.04
3029.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(381g)
Sód (mg)
291.68
1111.28
Potas (mg)
186.06
708.90
Wapń (mg)
144.65
551.10
Fosfor (mg)
131.06
499.35
Magnez (mg)
24.46
93.19
Żelazo (mg)
1.27
4.82
Cynk (mg)
0.91
3.45
Miedź (mg)
0.08
0.30
Mangan (mg)
0.26
0.98
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quiche z łososiem 52
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quiche z łososiem

Koszt składników
73.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Łosoś wędzony
100 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Koszt składników
73.50