Tarta ze szpinakiem i fetą
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (180 g)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Śmietana 18% (300 g)
- Szpinak (100 g)
- Ser Feta (100 g)
- Cebula szalotka (35 g)
Przepis na tartę ze szpinakiem i fetą krok po kroku
W misce połącz ze sobą masło, mąkę i szczyptę soli.
Powoli dodawaj do nich wodę, jednocześnie miksując, aż ciasto się połączy.
Ciasto zwiń w kulkę i włóż do lodówki na 30 minut.
Wyłóż blachę do pieczenia ciastem i nakłuj spód widelcem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, włóż do niego blachę i piecz 15 minut.
Posiekaj drobno liście szpinaku, cebulę i pokrój ser feta w drobną kostkę.
W dużej misce wymieszaj jajka ze śmietaną, solą, pieprzem i czosnkiem.
Wysyp posiekany szpinak, fetę i cebulę na podpieczone ciasto i zalej śmietanką.
Piecz przez 35 minut w 180 stopniach C.
-
Tarta ze szpinakiem
-
Ciastko shrek
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Quiche ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
-
Tarta z warzywami na cieście francuskim
-
Szybka tarta ze szpinakiem
-
Quiche z łososiem
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta ze szpinakiem
Więcej informacji na temat tarty ze szpinakiem i fetą
Tarta ze szpinakiem i feta jest pyszną opcją na szybką, ale bardzo wartościową kolację wegetariańską. Ma pyszny smak i świetną fakturę. Przygotujesz ją w kilka chwil. To również bardzo zdrowa opcja, która nie zawiera mięsa. Można ją przygotowywać zarówno na obiad, jak i na kolacje.
Przepis na tartę ze szpinakiem i fetą jest świetną opcją na stworzenie naprawdę fantastycznego posiłku, pełnego smaku, a przy okazji dostarczającego sporo wartości odżywczych. Tartę robi się na cieście kruchym, które wspaniale komponuje się ze szpinakowym wypełnieniem. Ciasto robi się z kilku podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Głównym jest oczywiście mąka. Do tego wypieku nadaje się zarówno oczyszczona, o najniższym typie, jak i pełnoziarnista. Ten wypiek jest słony, dlatego dodatek otrębów nie wpływa negatywnie na jej smak. Choć sugerowana jest mąka pszenna, to można zastąpić ją również owsianą, czy żytnią wszystkie sprawdzą się jednakowo dobrze. Można też użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych, by wypiek był również odpowiedni dla osób nie tolerujących tego białka. Do tarty dodaje się również jajka, warto zadbać, by były one ekologiczne. Oprócz ciasta niezwykle ważne jest też nadzienie. To właśnie ono odpowiada za niesamowity smak. Jego główne składniki to ser feta i szpinak. Szpinak wspaniale komponuje się ze słonym serem. Ser feta, choć nieco tłusty jest naprawdę wspaniałym dodatkiem do szpinaku. Zawiera wapń, który zaburza wchłanianie szczawianów ze szpinaku, które dla wielu osób mogą nie być zbyt zdrowe. Tak przygotowana tarta jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę ze szpinakiem i fetą, która będzie prosta i szybka, a przy okazji da się odwzorować w domu z kilku składników, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Z jego pomocną można stworzyć naprawdę wspaniałą opcję, która jest idealna na co dzień. To świetny sposób na przekonanie się do spróbowania szpinaku. W towarzystwie słonego sera jest naprawdę smaczny, dzięki czemu chce się do niego wracać częściej.
To wspaniały pomysł na posiłek na słono. Ta wytrawna jest nie tylko pyszna, ale również łatwa i dobra dla zdrowia.
Alergeny w tarcie ze szpinakiem i fetą
Lista alergenów dla tarty ze szpinakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty ze szpinakiem i fetą
To zdrowy przepis, który świetnie sprawdzi się na co dzień.
Energia i białka
(217g)
Węglowodany
(217g)
Tłuszcze
(217g)
Witaminy
(217g)
Składniki mineralne
(217g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.