Tarta z warzywami na cieście francuskim

Opublikowano: 15.09.2023 r., 12:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tarta z warzywami na cieście francuskim
Tarta z warzywami na cieście francuskim
Tarta z warzywami na cieście francuskim to szybkie i proste danie, które przygotujesz w swoim domu dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
174 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (120 g)
  • Brokuły 1/2 sztuki (250 g)
  • Cukinia 1/2 sztuki (120 g)
  • Śmietana 18% 1 opakowanie (180 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Ser Feta 1 kawałek (20 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Koperek 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, okrągła forma do pieczenia

Przepis na tartę z warzywami na cieście francuskim krok po kroku

Cukinię obierz i pokrój w półksiężyce.

Masło rozpuść w rondelku i podsmaż cukinię, różyczki brokułów ugotuj w wodzie.

Ciasto francuskie rozłóż na blaszce i nakłuj je widelcem, upiecz ciasto w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach pod obciążeniem.

Na ciasto francuskie dodaj podsmażoną cukinię i różyczki brokuł.

Śmietankę wymieszaj z jajkami i wylej na ciasto z warzywami.

Upiecz tartę w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Na upieczoną tartę dodaj kawałki sera feta i koperek.

Jak oceniasz przepis na tartę z warzywami na cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat tarty z warzywami na cieście francuskim

Tarta z warzywami na cieście francuskim to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa z piekarnika, z którą z pewnością poradzi sobie każdy.

Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.

Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.

Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z warzywami na cieście francuskim, do jej przygotowania możesz wykorzystać swoje ulubione warzywa, u mnie tarta powstanie z brokułami i cukinią.

Do ich wykonania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, czyli ciasta francuskiego. Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu pyszna tarta powstanie w krótkim czasie. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.

Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.

Zatem, jak zrobić tartę z warzywami na cieście francuskim?

Cukinię obierz i pokrój w półksiężyce. Masło rozpuść w rondelku i podsmaż cukinię, różyczki brokułów ugotuj w wodzie. Ciasto francuskie rozłóż na blaszce i nakłuj je widelcem, upiecz ciasto w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach pod obciążeniem. Na ciasto francuskie dodaj podsmażoną cukinię i różyczki brokuł. Śmietankę wymieszaj z jajkami i wylej na ciasto z warzywami. Upiecz tartę w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasza pyszna tarta jest dobra do spożycia. Na upieczoną tartę dodaj kawałki sera feta i koperek.

Życzę smacznego!

Alergeny w tarcie z warzywami na cieście francuskim

Lista alergenów dla tarty z warzywami na cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z warzywami na cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Do tarty możesz dodać też mięso lub kawałki łososia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
174.74
174.74
Białko (g)
5.15
5.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.63
9.63
Węglowodany przyswajalne (g)
8.52
8.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.22
13.22
Tłuszcze nasycone (g)
6.78
6.78
Tłuszcze nienasycone (g)
6.44
6.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.15
5.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
1.29
Cholesterol (mg)
87.24
87.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
91.14
91.14
Witamina B6 (mg)
0.13
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.21
Witamina C (mg)
29.40
29.40
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.37
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
0.64
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
71.62
71.62
Tiamina (mg)
0.10
0.10
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Niacyna (mg)
0.89
0.89
Foliany (µg (mcg))
45.28
45.28
Beta karoten (µg (mcg))
125.55
125.55
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
103.17
103.17
Potas (mg)
200.44
200.44
Wapń (mg)
63.45
63.45
Fosfor (mg)
92.91
92.91
Magnez (mg)
16.35
16.35
Żelazo (mg)
1.10
1.10
Cynk (mg)
0.62
0.62
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z warzywami na cieście francuskim 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z warzywami na cieście francuskim

Koszt składników
39.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
120 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 120 g
Brokuły
250 g
1/2 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cukinia
120 g
1/2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Śmietana 18%
180 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 180 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser Feta
20 g
1 kawałek
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koperek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Koszt składników
39.20