Quiche ze szpinakiem

Opublikowano: 12.03.2023 r., 12:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Quiche ze szpinakiem na ciemnym tle. W oddali leżą liście szpinaku.
Quiche ze szpinakiem
Quiche ze szpinakiem i pomidorami suszonymi to doskonała propozycja na pyszne danie, które możesz podać podczas wielu okazji. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na przekąskę.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 45 min
418 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka krupczatka (250 g)
  • Masło (125 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Szpinak mrożony rozmrożony przed przygotowaniem dania (450 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Suszone pomidory (40 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, stolnica, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska, forma do tarty 27 cm, obciążniki do pieczenia, widelec

Przepis na quiche ze szpinakiem krok po kroku

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli oraz schłodzone i pokrojone w kostkę masło.

Składniki zagnieć na kruszonkę.

Następnie do kruszonki dodaj żółtko jaja, 2 łyżki stołowe zimnej wody i składniki zagnieć na jednolite ciasto.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę.

Cebulę z czosnkiem podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj do nich rozmrożony szpinak i całość duś do momentu zredukowania wody.

Na koniec szpinak dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj do niego pomidory suszone pokrojone w kostkę. Składniki farszu dokładnie wymieszaj.

Ser fetę pokrusz na mniejsze kawałki, a parmezan zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach.

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę na tartę.

Ciasto podziurkuj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i ułóż obciążniki.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Jajka wymieszaj z dodatkiem śmietanki, soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej.

Na podpieczony spód wyłóż farsz, posyp fetą i startym parmezanem.

Całość zalej śmietanką wymieszaną z jajkami.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wstydzenia.

Jak oceniasz przepis na quiche ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem i pomidorami suszonymi to doskonały pomysł na danie obiadowe. Pyszne quiche doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. Prosty przepis na quiche ze szpinakiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka krupczatka, masło, żółtko jaja kurzego, szpinak mrożony, cebula, czosnek, pomidory suszone, ser feta, parmezan, jajka, śmietanka 30%, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić quiche ze szpinakiem? Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli oraz schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Składniki zagnieć na kruszonkę. Do kruszonki dodaj żółtko jaja, odrobinę zimnej wody i składniki zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto odłóż na godzinę do lodówki. Cebulę z czosnkiem podsmaż, następnie dodaj do nich rozmrożony szpinak i całość duś do momentu zredukowania wody. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj pomidory suszone pokrojone w kostkę. Składniki farszu wymieszaj. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę na tartę. Ciasto podziurkuj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i ułóż obciążniki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż farsz, posyp fetą i startym parmezanem. Całość zalej śmietanką wymieszaną z jajkami. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk.

Podsumowując smaczne quiche ze szpinakiem i pomidorami suszonymi stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Potrawę możesz przygotować także jako przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przestudzeniu - jednak równie dobrze smakuje na ciepło.

Alergeny w quiche ze szpinakiem

Lista alergenów dla quiche ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Feta
    • Ser parmezan
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze quiche ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Quiche ze szpinakiem to doskonała propozycja na smaczne danie. Możesz podać je jak przekąskę na słono lub zabrać jako posiłek do pracy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
261.32
418.11
Białko (g)
7.71
12.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
16.25
25.99
Węglowodany przyswajalne (g)
14.80
23.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
2.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
18.63
29.80
Tłuszcze nasycone (g)
11.96
19.13
Tłuszcze nienasycone (g)
6.67
10.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.16
8.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
2.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
259.74
415.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.93
4.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
93.35
149.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
2.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
80.99
129.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1998.43
3197.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
183.99
294.38
Potas (mg)
232.11
371.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
155.92
249.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
128.63
205.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.09
54.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.21
3.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.83
1.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quiche ze szpinakiem 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quiche ze szpinakiem

Koszt składników
76.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
250 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 250 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Szpinak mrożony
450 g
rozmrożony przed przygotowaniem dania
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 450 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Suszone pomidory
40 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 40 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
76.20