Przepis na tartę z łososiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek, forma do tarty 24 cm

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Rozwiń arkusz ciasta i rozprowadź je w blaszce. Nakłuj widelcem środkową część i nasmaruj brzegi żółtkiem. Piecz ciasto przez 15 minut.

Wymieszaj kremowy serek z musztardą w małej miseczce i dopraw.

Wyjmij ciasto z piekarnika i spłaszcz środkowy obszar grzbietem łyżki. Spód pokryj serkiem, a następnie posyp szpinakiem i udekoruj płatami łososia.

Piecz w piekarniku przez kolejne 5 minut lub aż ciasto będzie upieczone i złociste.

Tarta z łososiem podana na drewnianym talerzu.
tarta z łososiem
Koszt przygotowania dania
34.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
582 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
68

Tarta z łososiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z łososiem

Tarta z łososiem to dokonały pomysł na pyszną i jakże łatwą kolację. Robi się ją w kilka minut z niewielu składników. Całość smakuje wybornie i jest dobra dla zdrowia. Będzie świetnym sposobem na posiłek, który dostarczy sporo witamin i białka. W dodatku jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż kilka minut.

Przepis na tartę z łososiem należy do najprostszych sposobów na naprawdę pyszny, ale sycący posiłek. Jego przygotowanie opiera się na kilku łatwych krokach. To wszystko zasługa wyjątkowego doboru przypraw i składników. Bazą całego dania jest ciasto francuskie, które sprawia, że całość jest zdecydowanie szybsza. Zwykle tarty robi się na bazie kruchego ciasta, jednak jego przygotowanie zabiera dość sporo czasu, zwłaszcza, że potrzeba by odczekało w lodówce, zanim będzie gotowe do użycia. Taka wersja zdecydowanie nie sprawdzi się na szybki i łatwy posiłek. Dlatego warto poszukać alternatywy. Idealną jest gotowe ciasto francuskie. Można je znaleźć w każdym większym sklepie, zwykle na dziale z chłodniami. Wiele osób obawia się, że sklepowy gotowiec nie będzie zbyt dobrą opcją na co dzień ze względu na dużą ilość dodatków. Jednak wcale nie musi tak być. Najlepiej znaleźć takie, które ma niewielką listę składników. Da się znaleźć też takie, które mają naprawdę dobre składy. W dodatku, gdy połączy się je z tak dużą ilością ryby, całość jest naprawdę dobra dla zdrowia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z łososiem, która będzie nie tylko prosta, ale również dobra dla zdrowia i odżywcza, ten przepis sprawdzi się fantastycznie. Robi się ją z łososiem wędzonym, który jest jedną z najzdrowszych ryb. Zawiera naprawdę sporo Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Są potrzebne do zachowania zdrowia układu krwionośnego, immunologicznego, czy nerwowego. Dlatego dobrze, by gościł w menu jak najczęściej, a ten przepis to umożliwia.

Ta tarta stanowi ciekawy pomysł na szybki lunch na słono, ale również na kolację, która jest wytrawna i pyszna. Łosoś surowy wspaniale współgra w nim ze szpinakiem.

Wartości odżywcze tarty z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(168g)
Energia (kalorie)
346.44 kcal
582.03 kcal
Białko
10.56 g
17.74 g

Węglowodany w tarcie z łososiem

Na 100g
Na porcję
(168g)
Węglowodany
22.54 g
37.87 g
Węglowodany przyswajalne
21.57 g
36.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.97 g
1.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(168g)
Tłuszcz
23.80 g
39.98 g
Tłuszcze nasycone
8.50 g
14.29 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
15.17 g
25.48 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
12.27 g
20.61 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.90 g
4.88 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
49.70 mg
83.49 mg

Witaminy w przepisie na tartę z łososiem

Na 100g
Na porcję
(168g)
Witamina A
71.12 µg (mcg)
119.48 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.20 mg
Witamina B12
1.08 µg (mcg)
1.82 µg (mcg)
Witamina C
1.07 mg
1.80 mg
Witamina E
0.35 mg
0.59 mg
Retinol
52.81 µg (mcg)
88.72 µg (mcg)
Tiamina
0.22 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.36 mg
Niacyna
3.58 mg
6.02 mg
Foliany
51.44 µg (mcg)
86.41 µg (mcg)
Beta karoten
217.61 µg (mcg)
365.58 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tartę z łososiem

Na 100g
Na porcję
(168g)
Sód
416.86 mg
700.33 mg
Potas
124.51 mg
209.18 mg
Wapń
26.10 mg
43.84 mg
Fosfor
106.09 mg
178.23 mg
Magnez
18.71 mg
31.44 mg
Żelazo
1.86 mg
3.12 mg
Cynk
0.52 mg
0.87 mg
Miedź
0.13 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z łososiem 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z łososiem

Lista alergenów dla tarty z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania tarty z łososiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
320 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.96
Za 320 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Łosoś wędzony
200 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Serek śmietankowy
75 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 75 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Szpinak
25 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Koszt składników
49.40
Jak oceniasz przepis na tartę z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób