Przepis na tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, okrągła forma do pieczenia

Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone masło i wbij żółtka.

Wymieszaj masę, dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto.

Uformuj kule i odstaw do lodówki na 30 minut.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj posiekany czosnek i cebulkę.

Następnie wrzuć szpinak i duś do miękkości pod przykryciem. Dodaj śmietankę i wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę do pieczenia.

Dodaj szpinakowy farsz, pokruszony ser feta i mozzarellę pokrojoną w mniejsze kawałki.

Zapiecz całość w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Tartę podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół lub dodaj je pod koniec pieczenia.

tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Koszt przygotowania dania
29.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
251 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie ze szpinakiem fetą i mozzarellą

Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą, będzie to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie, a także na imprezę ze znajomymi. Tarta nie musi być tylko przygotowana na słodko, jak to zazwyczaj bywa. Wytrawna tarta jest równie pyszna.

Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą może być podawana na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.

Zatem, jak zrobić tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą?

Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ ciasto francuskie to bardzo prosta sprawa. Dokładnie jak je przygotować z podstawowych składników opisuje nieco niżej. Jeśli nie masz na to czas, śmiało wykorzystaj gotowe ciasto francuskie w rulonie.

Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.

Oprócz ciasta francuskiego będziesz potrzebować podstawowe składniki, jak postawiłam na szpinak, pomidorki, koktajlowe, śmietana do zagęszczenia farszu, ser feta i mozzarella. Jednak kwestia dodatków to dowolna sprawa, postaw na to, co najbardziej lubisz. Skoro mamy już wszystko możemy zaczynać, obiad dla 5-6 osób, który powstanie w 30 minut.

Wystarczy, że ciastem wyłożysz okrągłą blachę do pieczenia, na osobnej patelni podsmażysz krótko szpinak, następnie przełóż farsz na ciasto francuskie.

Tartę przygotowuję zazwyczaj z dużą ilością warzyw i ulubionymi dodatkami, tarta będzie też pyszna z łososiem lub piersią z kurczaka. To zależy od Twoich preferencji żywieniowych.

Tartę upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po około 35 minutach będzie pyszna i dobra do spożycia.

Pod koniec dodaj pokruszony ser feta oraz pokrojony ser mozzarella, upiecz do jego rozpuszczenia. Tartę podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół.

To jest moja propozycja farszu do tarty, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby go zmienić. Nieraz traktuję tartę jako danie, które przyjmie resztki z mojej lodówki, na które nie mam pomysłu, po połączeniu wszystkiego w krótkiej chwili nasz pyszna i wytrawa tarta gotowa.

Wartości odżywcze tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
251.96 kcal
251.96 kcal
Białko
6.39 g
6.39 g
Fenyloalanina
0.27 mg
0.27 mg
Brak danych dla: żółtko jajka, śmietana 18%.
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie ze szpinakiem fetą i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
28.81 g
28.81 g
Węglowodany przyswajalne
27.52 g
27.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.29 g
1.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
12.40 g
12.40 g
Tłuszcze nasycone
7.76 g
7.76 g
Tłuszcze nienasycone
4.64 g
4.64 g
Tłuszcze jednonasycone
3.76 g
3.76 g
Tłuszcze wielonasycone
0.87 g
0.87 g
Cholesterol
60.28 mg
60.28 mg

Witaminy w przepisie na tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
226.16 µg (mcg)
226.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.10 mg
9.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina E
0.33 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
92.94 µg (mcg)
92.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.59 mg
2.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
123.07 µg (mcg)
123.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1592.75 µg (mcg)
1592.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
82.67 mg
82.67 mg
Potas
232.69 mg
232.69 mg
Wapń
95.51 mg
95.51 mg
Fosfor
97.67 mg
97.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.06 mg
31.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.39 mg
3.39 mg
Cynk
0.75 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie ze szpinakiem fetą i mozzarellą

Lista alergenów dla tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Feta
    • Ser Mozzarella
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Szpinak
400 g
2 szklanki
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser Feta
20 g
2 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ser Mozzarella
120 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Pomidory koktajlowe
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 125 g
Śmietana 18%
120 g
1/2 opakowania
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób