Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą

Opublikowano: 15.06.2022 r., 22:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Tarta na kruchym spodzie ze szpinakiem i mozzarellą to najszybszy przepis na obiad lub kolację, którą możesz przygotować dla całej rodziny.
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Pieczenie 35 min
251 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Szpinak 2 szklanki (400 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Ser Feta 2 plastry (20 g)
  • Ser Mozzarella 1 kula (120 g)
  • Pomidory koktajlowe 1/2 szklanki (125 g)
  • Śmietana 18% 1/2 opakowania (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, okrągła forma do pieczenia

Przepis na tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone masło i wbij żółtka.

Wymieszaj masę, dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto.

Uformuj kule i odstaw do lodówki na 30 minut.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj posiekany czosnek i cebulkę.

Następnie wrzuć szpinak i duś do miękkości pod przykryciem. Dodaj śmietankę i wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę do pieczenia.

Dodaj szpinakowy farsz, pokruszony ser feta i mozzarellę pokrojoną w mniejsze kawałki.

Zapiecz całość w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Tartę podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół lub dodaj je pod koniec pieczenia.

Jak oceniasz przepis na tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą

Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą, będzie to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie, a także na imprezę ze znajomymi. Tarta nie musi być tylko przygotowana na słodko, jak to zazwyczaj bywa. Wytrawna tarta jest równie pyszna.

Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą może być podawana na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.

Zatem, jak zrobić tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą?

Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ ciasto francuskie to bardzo prosta sprawa. Dokładnie jak je przygotować z podstawowych składników opisuje nieco niżej. Jeśli nie masz na to czas, śmiało wykorzystaj gotowe ciasto francuskie w rulonie.

Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.

Oprócz ciasta francuskiego będziesz potrzebować podstawowe składniki, jak postawiłam na szpinak, pomidorki, koktajlowe, śmietana do zagęszczenia farszu, ser feta i mozzarella. Jednak kwestia dodatków to dowolna sprawa, postaw na to, co najbardziej lubisz. Skoro mamy już wszystko możemy zaczynać, obiad dla 5-6 osób, który powstanie w 30 minut.

Wystarczy, że ciastem wyłożysz okrągłą blachę do pieczenia, na osobnej patelni podsmażysz krótko szpinak, następnie przełóż farsz na ciasto francuskie.

Tartę przygotowuję zazwyczaj z dużą ilością warzyw i ulubionymi dodatkami, tarta będzie też pyszna z łososiem lub piersią z kurczaka. To zależy od Twoich preferencji żywieniowych.

Tartę upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po około 35 minutach będzie pyszna i dobra do spożycia.

Pod koniec dodaj pokruszony ser feta oraz pokrojony ser mozzarella, upiecz do jego rozpuszczenia. Tartę podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół.

To jest moja propozycja farszu do tarty, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby go zmienić. Nieraz traktuję tartę jako danie, które przyjmie resztki z mojej lodówki, na które nie mam pomysłu, po połączeniu wszystkiego w krótkiej chwili nasz pyszna i wytrawa tarta gotowa.

Alergeny w tarcie ze szpinakiem fetą i mozzarellą

Lista alergenów dla tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Feta
    • Ser Mozzarella
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Tartę na słono w podobny sposób możesz wykonać z dowolnymi dodatkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
251.96
251.96
Białko (g)
6.39
6.39
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: żółtko jajka, śmietana 18%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
28.81
28.81
Węglowodany przyswajalne (g)
27.52
27.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
1.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.40
12.40
Tłuszcze nasycone (g)
7.76
7.76
Tłuszcze nienasycone (g)
4.64
4.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.76
3.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
0.87
Cholesterol (mg)
60.28
60.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
226.16
226.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.10
9.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.18
Witamina E (mg)
0.33
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
92.94
92.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.59
2.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
123.07
123.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1592.75
1592.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
82.67
82.67
Potas (mg)
232.69
232.69
Wapń (mg)
95.51
95.51
Fosfor (mg)
97.67
97.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.06
31.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.39
3.39
Cynk (mg)
0.75
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Szpinak
400 g
2 szklanki
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser Feta
20 g
2 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ser Mozzarella
120 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Pomidory koktajlowe
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 125 g
Śmietana 18%
120 g
1/2 opakowania
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Koszt składników
62.00