Przepis na tartę z łososiem i szpinakiem krok po kroku
- Ciasto francuskie 300 g 1 opakowanie
- Śmietanka kremowa 30% 200 g 1 opakowanie
- Jajko 1 szt.
- Szpinak 120 g 2 garści
- Łosoś wędzony 200 g 1 filet
- Pomidory koktajlowe 100 g
- Ser Feta 30 g 3 plastry
- Mąka pszenna typ 500 10 g 1 łyżka
- Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
Ciasto francuskie rozwałkuj i ułóż na okrągłej blaszy do pieczenia.
Na patelni z odrobiną oleju podsmaż szpinak.
Gdy zwiędnie, dodaj kawałki łososia i krótko podsmaż, przełóż farsz na ciasto francuskie.
Śmietankę wymieszaj z jajkiem i łyżką mąki, zalej tartę i delikatnie wymieszaj.
Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i zapiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.
Pod koniec pieczenia posyp tartę pokruszonym serem feta.
Często zadawane pytania
-
Tarta ze szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Quiche ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Szybka tarta ze szpinakiem
-
Quiche z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem

(liczba kalorii)
Tarta z łososiem i szpinakiem - cechy przepisu
Więcej o tarcie z łososiem i szpinakiem
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z łososiem i szpinakiem, która będzie świetnym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie, a także na imprezę ze znajomymi. Tarta nie musi być tylko przygotowana na słodko, jak to zazwyczaj bywa. Wytrawna tarta jest równie pyszna.
Tarta z łososiem i szpinakiem może być podawana na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.
Zatem jak zrobić tartę z łososiem i szpinakiem?
Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.
To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.
Oprócz ciasta francuskiego, będę potrzebować jeszcze szpinak, może to być szpinak baby, który jest delikatniejszy, łosoś i dodatki. Ja postawiłam na pomidorki koktajlowe, które idealnie pasują do całej tarty oraz pokruszony ser feta.
Skoro mamy już wszystko możemy zaczynać, obiad dla 5-6 osób, który powstanie w 30 minut.
Wystarczy, że ciastem wyłożysz okrągłą blachę do pieczenia, na osobnej patelni podsmażysz krótko szpinak, następnie dodaj kawałki łososia i przełóż farsz na ciasto francuskie.
Tartę przygotowuję zazwyczaj z łososiem wędzonym, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby był to łosoś surowy. To zależy od Twoich preferencji żywieniowych. W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem i odrobiną mąki, zalej całą tartę i delikatnie wymieszaj.
Na samą górę dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, upiecz tartę w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C. Pod koniec dodaj pokruszony ser feta, piecz do jego rozpuszczenia. Możesz zamienić go na ser mozzarella.
To jest moja propozycja farszu do tarty, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby go zmienić. Nieraz traktuję tartę jako danie, które przyjmie resztki z mojej lodówki, na które nie mam pomysłu, w połączeniu z tartą będzie to pyszny obiad.
Wartości odżywcze tarty z łososiem i szpinakiem
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w tarcie z łososiem i szpinakiem
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na tartę z łososiem i szpinakiem
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na tartę z łososiem i szpinakiem
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tarcie z łososiem i szpinakiem
Lista alergenów dla tarty z łososiem i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony