Tarta z łososiem i szpinakiem
- Ciasto francuskie 1 opakowanie (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Szpinak 2 garści (120 g)
- Łosoś wędzony 1 filet (200 g)
- Pomidory koktajlowe (100 g)
- Ser Feta 3 plastry (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 1 łyżka (10 g)
- Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Przepis na tartę z łososiem i szpinakiem krok po kroku
Ciasto francuskie rozwałkuj i ułóż na okrągłej blaszy do pieczenia.
Na patelni z odrobiną oleju podsmaż szpinak.
Gdy zwiędnie, dodaj kawałki łososia i krótko podsmaż, przełóż farsz na ciasto francuskie.
Śmietankę wymieszaj z jajkiem i łyżką mąki, zalej tartę i delikatnie wymieszaj.
Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i zapiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.
Pod koniec pieczenia posyp tartę pokruszonym serem feta.
-
Tarta ze szpinakiem
-
Ciastko shrek
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Quiche ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Szybka tarta ze szpinakiem
-
Quiche z łososiem
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta z warzywami na cieście francuskim
-
Tarta ze szpinakiem
Więcej informacji na temat tarty z łososiem i szpinakiem
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z łososiem i szpinakiem, która będzie świetnym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie, a także na imprezę ze znajomymi. Tarta nie musi być tylko przygotowana na słodko, jak to zazwyczaj bywa. Wytrawna tarta jest równie pyszna.
Tarta z łososiem i szpinakiem może być podawana na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.
Zatem jak zrobić tartę z łososiem i szpinakiem?
Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.
To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.
Oprócz ciasta francuskiego, będę potrzebować jeszcze szpinak, może to być szpinak baby, który jest delikatniejszy, łosoś i dodatki. Ja postawiłam na pomidorki koktajlowe, które idealnie pasują do całej tarty oraz pokruszony ser feta.
Skoro mamy już wszystko możemy zaczynać, obiad dla 5-6 osób, który powstanie w 30 minut.
Wystarczy, że ciastem wyłożysz okrągłą blachę do pieczenia, na osobnej patelni podsmażysz krótko szpinak, następnie dodaj kawałki łososia i przełóż farsz na ciasto francuskie.
Tartę przygotowuję zazwyczaj z łososiem wędzonym, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby był to łosoś surowy. To zależy od Twoich preferencji żywieniowych. W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem i odrobiną mąki, zalej całą tartę i delikatnie wymieszaj.
Na samą górę dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, upiecz tartę w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C. Pod koniec dodaj pokruszony ser feta, piecz do jego rozpuszczenia. Możesz zamienić go na ser mozzarella.
To jest moja propozycja farszu do tarty, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby go zmienić. Nieraz traktuję tartę jako danie, które przyjmie resztki z mojej lodówki, na które nie mam pomysłu, w połączeniu z tartą będzie to pyszny obiad.
Alergeny w tarcie z łososiem i szpinakiem
Lista alergenów dla tarty z łososiem i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
Wartości odżywcze tarty z łososiem i szpinakiem
Jako farsz do tarty mogą posłużyć Twoje ulubione dodatki postaw na dużą ilość warzyw.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.