Tarta z łososiem i szpinakiem

Opublikowano: 22.12.2021 r., 6:31 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tarta z łososiem i szpinakiem
Tarta z łososiem i szpinakiem
Pyszna tarta ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na obiad, który możesz podawać na ciepło, a także jako zimną przekąskę w ciągu dnia.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
546 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Szpinak 2 garści (120 g)
  • Łosoś wędzony 1 filet (200 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Ser Feta 3 plastry (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 łyżka (10 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na tartę z łososiem i szpinakiem krok po kroku

Ciasto francuskie rozwałkuj i ułóż na okrągłej blaszy do pieczenia.

Na patelni z odrobiną oleju podsmaż szpinak.

Gdy zwiędnie, dodaj kawałki łososia i krótko podsmaż, przełóż farsz na ciasto francuskie.

Śmietankę wymieszaj z jajkiem i łyżką mąki, zalej tartę i delikatnie wymieszaj.

Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i zapiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.

Pod koniec pieczenia posyp tartę pokruszonym serem feta.

Jak oceniasz przepis na tartę z łososiem i szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat tarty z łososiem i szpinakiem

Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z łososiem i szpinakiem, która będzie świetnym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie, a także na imprezę ze znajomymi. Tarta nie musi być tylko przygotowana na słodko, jak to zazwyczaj bywa. Wytrawna tarta jest równie pyszna.

Tarta z łososiem i szpinakiem może być podawana na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.

Zatem jak zrobić tartę z łososiem i szpinakiem?

Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.

To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.

Oprócz ciasta francuskiego, będę potrzebować jeszcze szpinak, może to być szpinak baby, który jest delikatniejszy, łosoś i dodatki. Ja postawiłam na pomidorki koktajlowe, które idealnie pasują do całej tarty oraz pokruszony ser feta.

Skoro mamy już wszystko możemy zaczynać, obiad dla 5-6 osób, który powstanie w 30 minut.

Wystarczy, że ciastem wyłożysz okrągłą blachę do pieczenia, na osobnej patelni podsmażysz krótko szpinak, następnie dodaj kawałki łososia i przełóż farsz na ciasto francuskie.

Tartę przygotowuję zazwyczaj z łososiem wędzonym, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby był to łosoś surowy. To zależy od Twoich preferencji żywieniowych. W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem i odrobiną mąki, zalej całą tartę i delikatnie wymieszaj.

Na samą górę dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, upiecz tartę w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C. Pod koniec dodaj pokruszony ser feta, piecz do jego rozpuszczenia. Możesz zamienić go na ser mozzarella.

To jest moja propozycja farszu do tarty, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby go zmienić. Nieraz traktuję tartę jako danie, które przyjmie resztki z mojej lodówki, na które nie mam pomysłu, w połączeniu z tartą będzie to pyszny obiad.

Alergeny w tarcie z łososiem i szpinakiem

Lista alergenów dla tarty z łososiem i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony

Wartości odżywcze tarty z łososiem i szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Jako farsz do tarty mogą posłużyć Twoje ulubione dodatki postaw na dużą ilość warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
273.27
546.55
Białko (g)
7.79
15.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
15.51
31.02
Węglowodany przyswajalne (g)
14.70
29.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
20.04
40.09
Tłuszcze nasycone (g)
10.31
20.62
Tłuszcze nienasycone (g)
9.73
19.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.70
15.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.04
4.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.05
54.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.38
4.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.27
104.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
254.76
509.51
Potas (mg)
150.91
301.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.26
70.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
79.34
158.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.07
40.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.43
2.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.46
0.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z łososiem i szpinakiem 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z łososiem i szpinakiem

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Szpinak
120 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Łosoś wędzony
200 g
1 filet
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Ser Feta
30 g
3 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
75.00