Ciasto ze szpinakiem

ciasto ze szpinakiem

Ciasto o nazwie “Zielony Mech” staje się coraz bardziej popularne i zachwyca ciekawym, zielonym kolorem. Ciasto z zieloną kruszonką i z granatem przypomina leśny mech. Mało kto wie, jak uzyskuje się ten zielony kolor ciasta bez barwników spożywczych. Tajemnicą są zblendowane liście szpinaku, które dodajemy do ciasta półkruchego lub biszkoptowego. Ciasto szpinakowe idealnie nadaje się do wypieków warstwowych i tortów. Świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na święta lub na imprezę, gdzie z całą pewnością zachwyci gości. Do ciasta robimy krem z bitej śmietany lub galaretkę. Możemy również przeciąć ciasto na dwa placki i przełożyć je ciężkim kremem z bitej śmietany i serka mascarpone.

Ciasto ze szpinakiem - polecane przepisy

Ciasto ze szpinakiem - pozostałe przepisy

Ciasto ze szpinakiem - sprawdzone przepisy na ciasta szpinakowe

Czy wyobrażamy sobie zielone ciasto lub zielony deser? Potrawy zielone kojarzą się z daniami wytrawnymi, a nigdy z deserami czy ciastami. A jednak zielony kolor przybiera ciasto szpinakowe, które jest nie tylko pyszne, lecz także proste i łatwe do zrobienia. Możemy je piec cały rok i korzystać z witamin szpinaku. Doradzamy jak zrobić ciasto w niespotykanym kolorze zielonym. Podajemy ciekawy przepis, jak zrobić pyszne i oryginalne ciasto szpinakowe, aby zachwycić gości na imprezie.

Czy można zrobić ciasto ze szpinakiem

Jak zrobić niezwykłe zielone ciasto jak leśny mech czy leśne runo

Czy słyszeliście o cieście w kolorze zielonym? Do ciasta robimy zieloną galaretkę lub dekorujemy zielonymi owocami, lecz mało kto wie, że można zrobić pyszny placek w kolorze zielony i to nie przy użyciu barwników spożywczych. Zielony kolor ciasta uzyskujemy poprzez dodanie zblendowanych liści szpinaku.

Ciasto szpinakowe robimy na bazie ciasta półkruchego z olejem lub biszkoptowego. Jednym z najłatwiejszych ciast, które zawsze wychodzą, jest ciasto ucierane z olejem roślinnym. Dodatek liści szpinaku sprawia, że ciasto jest ciężkie i wilgotne. Szpinak ma dość delikatny, neutralny smak i prawie nie jest wyczuwalny w wypieku, szczególnie że dodajemy cukier. Wytrawni smakosze mogą jednak wyczuć smak szpinaku. Aby całkowicie zniwelować nutę zieleniny czy trawy, warto dodać do ciasta sok z cytryny. Również dodatkowe warstwy z galaretki owocowej, kremu z bitej śmietany lub z mascarpone sprawią, że smak szpinaku będzie niewyczuwalny.

Najciekawszy przepis na ciasto ze szpinakiem

Przepis na placek szpinakowy “Zielony Mech” z granatem

Mało kto wie, że ciasto szpinakowe jest nie tylko pyszne, lecz także proste i łatwe do zrobienia. Dodatek szpinaku zapewnia intensywny, zielony kolor. Placek ze szpinakiem jest także pysznie wilgotny. Najlepiej użyć świeżego szpinaku typu baby lub szpinaku sałatkowego. Możemy użyć także szpinak mrożony, ale ważne jest, aby dokładnie odcisnąć go z wody.

Ciasto ze szpinakiem jest bardzo proste. Wystarczy zblendować szpinak na gładką masę, do której dodajemy składniki na łatwe ciasto ucierane z olejem. Jest to jedno z najbardziej łatwych ciast, które każdemu się udaje. Dodając kolorowe dodatki możemy uzyskać ciekawe efekty kolorystyczne. Na przykład dodając kakao zrobimy fajne ciasto marmurkowe lub ciasto Zebra. Dodając kolorowe kisiele uzyskamy warstwy w różnych kolorach. W tym przypadku zblendowane liście szpinaku nadają ciastu ciekawy kolor zielony.

Możemy po prostu wszystkie składniki ciasta wrzucić do zblendowanego szpinaku, wymieszać na gładką masę, wlać do tortownicy i upiec. Lepiej jest oddzielić białka od żółtek. Żółtka blendujemy razem ze szpinakiem. Biała ubijamy na gładką masę i dodajemy na koniec do pozostałych składników.

Do ciasta robimy krem z bitej śmietany lub z serka mascarpone. Po upieczeniu ciasto ma wypukły środek, który odcinamy ostrym nożem. Nakładamy warstwę kremu. Następnie posypujemy krem pokruszonym ciastem z odciętej górki i posypujemy pestkami granatu.

Łatwe przepisy na ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe różni się od innych łatwych ciast, tylko kolorem i wilgotną konsystencją. Dlatego też możemy zrobić go w różnej formie. Najprostszą formą tego ciasta jest zwykły placek upieczony w keksówce i posypany cukrem pudrem. Ciasto szpinakowe świetnie nadaje się na tort, szczególnie że jego zielony kolor zachwyca gości na imprezie. Szpinak możemy dodać zarówno do ciasta ucieranego z olejem, jak i do ciasta biszkoptowego. Tort szpinakowy z granatem, z galaretką, z owocami czy też z kremem mascarpone będzie idealnym i oryginalnym poczęstunkiem na przyjęcie rodzinne, święta czy imprezę urodzinową.

Do ciasta szpinakowego idealnie pasuje przepis na krem z bitej śmietany i serka mascarpone. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej serek mascarpone oraz dodatki jak cukier puder, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Tego rodzaju krem jest na tyle ciężki, że możemy włożyć go pomiędzy warstwy ciasta. Upieczone ciasto ścinamy u góry, tak aby nie było wybrzuszone, a następnie przecinamy w poprzek na dwa blaty. Pomiędzy blaty ciasta wkładamy krem. Do ciasta szpinakowego sprawdzi się również pyszny krem z serka mascarpone i białej czekolady.

Innym rodzajem dekoracji ciasta jest kolorowa galaretka z owocami. Dobrym pomysłem jest także pianka owocowa. W tym celu ubijamy śmietanę z cukrem i łączymy ją z tężejącą galaretkę. Dodajemy pokrojone owoce i wykładamy na ciasto. Placek z kremem z galaretką, serkiem mascarpone czy bitą śmietaną wymaga odstawienia na kilka godzin do lodówki.

Do dekoracji ciasta ze szpinakiem bierzemy owoce w kolorze czerwonym, który świetnie pasuje do zielonego koloru ciasta i białego kremu. Klasyczny przepis podaje, jak zrobić ciasto z granatem. Lecz do dekoracji placka szpinakowego nadają się różne czerwone owoce, jak truskawki lub maliny. Dla urozmaicenia możemy dodać także fioletowe borówki amerykańskie.

Desery ze szpinakiem

Co ciekawe szpinak sprawdzi się również jako składnik pysznego deseru. Robimy go na podobnej zasadzie jak ciasto. Upieczone ciasto kruszymy lub kroimy na małe kawałki i układamy w pucharkach do deserów. Na to wylewamy warstwę kremu z bitej śmietany i serka mascarpone i dekorujemy na wierzchu owocami, najlepiej w kolorze czerwonym.

Co ciekawe na bazie szpinaku możemy również tworzyć dietetyczne desery. Wykorzystując neutralny smak szpinaku, możemy zblendować go z bananem i jogurtem. Dzięki temu uzyskamy pyszny mus, do którego dodajemy owoce.

Jak upiec ciasto fit ze szpinakiem

Czy placek ze szpinakiem jest ciastem fit? Szpinak jako taki jest zdrowy i zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Jednak sam placek zawiera mąkę i cukier, które są kaloryczne i tuczące. Aby uzyskać placek bardziej fit, warto zamienić mąkę pszenną, na mąkę orkiszową lub żytnią jasną. Zamiast cukru możemy zastosować zdrowy ksylitol lub erytrol.

Dość kaloryczny jest krem mascarpone, który zawiera bardzo dużo tłuszczu. Zamiast kremu mascarpone możemy wykonać krem na bazie mleczka kokosowego z jogurtem i erytrolem. Jako składnik zagęszczający można użyć agar. Ciasto dekorujemy pokruszonymi kawałkami ciasta i owocami, które wyglądają jak rozsypane na mchu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto