Przepis na tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, forma do tarty 24 cm

Szpinak mrożony wyjmij z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem dania.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę z czosnkiem.

Dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 3-4 minuty.

Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i ubij, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami.

Formę na tarte wyłóż ciastem francuskim.

Wymieszaj szpinak z masą jajeczną i pokruszoną fetą.

Wlej masę do formy.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40-45 minut.

Na wierzch tarty po upieczeniu wyłóż plastry wędzonego łososia.

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem podana na białym talerzu.
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
56.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
607 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
52

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to wspaniały pomysł na pyszne i szybkie danie. Bezmięsna tarta może być podana także osobom na diecie wegetariańskiej. Przepis na tarte z ciasta francuskiego ze szpinakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, szpinak mrożony, czosnek, cebula, łosoś wędzony, ser feta, śmietana kremówka, jajka, suszone pomidory z chili, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić tarte z ciasta francuskiego ze szpinakiem? Szpinak mrożony wyjmij z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem dania. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 3-4 minuty. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i ubij, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Formę na tarte wyłóż ciastem francuskim. Wymieszaj szpinak z masą jajeczną i pokruszoną fetą. Wlej masę do formy. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Na wierzch tarty po upieczeniu wyłóż plastry wędzonego łososia.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest serem pochodzącym z Grecji. Jest to słony ser, który przechowuje się w solance. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzą do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.

Podsumowując tarta ze szpinakiem i czosnkiem to świetny pomysł na obiad. Tarta dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Tarte możesz podać z sałatką ze świeżych warzyw.

Wartości odżywcze tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
264.31 kcal
607.91 kcal
Białko
7.62 g
17.51 g

Węglowodany w tarcie z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
12.15 g
27.94 g
Węglowodany przyswajalne
11.07 g
25.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
2.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
20.72 g
47.65 g
Tłuszcze nasycone
8.52 g
19.60 g
Tłuszcze nienasycone
12.19 g
28.05 g
Tłuszcze jednonasycone
9.29 g
21.37 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.90 g
6.68 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
160.32 µg (mcg)
368.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
1.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.77 mg
4.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
34.97 µg (mcg)
80.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.63 mg
3.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
58.39 µg (mcg)
134.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
1506.28 µg (mcg)
3464.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
279.92 mg
643.81 mg
Potas
140.35 mg
322.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
92.07 mg
211.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
102.52 mg
235.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
25.64 mg
58.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.34 mg
3.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.74 mg
1.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Lista alergenów dla tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
1 duże opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Szpinak mrożony
400 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 400 g
Cebula
150 g
2 średnie sztyki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Łosoś wędzony
200 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
69.00
Jak oceniasz przepis na tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób