Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, forma do tarty 24 cm

Przepis na tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem krok po kroku

Szpinak mrożony wyjmij z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem dania.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę z czosnkiem.

Dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 3-4 minuty.

Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i ubij, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami.

Formę na tarte wyłóż ciastem francuskim.

Wymieszaj szpinak z masą jajeczną i pokruszoną fetą.

Wlej masę do formy.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40-45 minut.

Na wierzch tarty po upieczeniu wyłóż plastry wędzonego łososia.

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem podana na białym talerzu.
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

W skrócie
Kalorii w porcji
607 kcal
Wielkość
jednej porcji
230 g
Indeks glikemiczny
52

Wartości odżywcze tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Tarta jest także źródłem wieku cennych witamin i składników mineralnych. Możesz zamienić mąkę pszenną na mąkę orkiszową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
264.31
607.91
Białko (g)
7.62
17.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
12.15
27.94
Węglowodany przyswajalne (g)
11.07
25.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
2.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
20.72
47.65
Tłuszcze nasycone (g)
8.52
19.60
Tłuszcze nienasycone (g)
12.19
28.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.29
21.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.90
6.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
160.32
368.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.77
4.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.97
80.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.63
3.75
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.39
134.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1506.28
3464.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
279.92
643.81
Potas (mg)
140.35
322.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
92.07
211.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
102.52
235.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.64
58.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.34
3.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.74
1.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Lista alergenów dla tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko

Więcej informacji na temat tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to wspaniały pomysł na pyszne i szybkie danie. Bezmięsna tarta może być podana także osobom na diecie wegetariańskiej. Przepis na tarte z ciasta francuskiego ze szpinakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, szpinak mrożony, czosnek, cebula, łosoś wędzony, ser feta, śmietana kremówka, jajka, suszone pomidory z chili, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić tarte z ciasta francuskiego ze szpinakiem? Szpinak mrożony wyjmij z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem dania. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 3-4 minuty. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i ubij, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Formę na tarte wyłóż ciastem francuskim. Wymieszaj szpinak z masą jajeczną i pokruszoną fetą. Wlej masę do formy. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Na wierzch tarty po upieczeniu wyłóż plastry wędzonego łososia.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest serem pochodzącym z Grecji. Jest to słony ser, który przechowuje się w solance. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzą do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.

Podsumowując tarta ze szpinakiem i czosnkiem to świetny pomysł na obiad. Tarta dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Tarte możesz podać z sałatką ze świeżych warzyw.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
1 duże opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Szpinak mrożony
400 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 400 g
Cebula
150 g
2 średnie sztyki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Łosoś wędzony
200 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
69.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób