Ciastko shrek
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (180 g)
- Barwnik do ciast - 1 opakowanie (30 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder - 1 szklanka (200 g)
Przepis na ciastko shrek krok po kroku
W misce ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj olej roślinny i ekstrakt waniliowy, kontynuuj ubijanie.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, jednocześnie dodając jogurt. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj zielony barwnik spożywczy, a do drugiej (opcjonalnie) dodaj kakao, aby uzyskać ciemniejszą warstwę.
Przełóż ciasta do formy naprzemiennie, tworząc warstwy. Możesz równomiernie rozprowadzić ciasta na powierzchni formy za pomocą łyżki.
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem, ubijając masło z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, zielonym barwnikiem spożywczym i ekstraktem waniliowym.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przekrój je na dwie lub trzy warstwy, w zależności od preferencji.
Nałóż krem między warstwy ciasta i na jego powierzchnię.
Dekoruj według własnych upodobań, używając białego i kolorowego lukru oraz posypek.
-
Tarta ze szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Quiche ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
-
Tarta z warzywami na cieście francuskim
-
Szybka tarta ze szpinakiem
-
Quiche z łososiem
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta ze szpinakiem
Więcej informacji na temat ciastka shrek
Ciastko shrek to kolorowe i zabawne, które charakteryzuje się warstwami różnych kolorów, a krem oraz dekoracje nawiązują do charakterystycznego wyglądu zielonego ogródka Shreka. Koniecznie poznaj mój przepis na placek shrek. Ciasto możesz przygotować ze szpinakiem lub kolorowym barwnikiem. Oby dwie wersje są dobre w smaku i będą idealne dla dzieci.
Do jego przygotowania uszykuj sobie składniki, które dokładnie wymieniam nieco niżej.
Jak zrobić ciastko shrek?
W misce ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj olej roślinny i ekstrakt waniliowy, kontynuuj ubijanie. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, jednocześnie dodając jogurt. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj zielony barwnik spożywczy, a do drugiej (opcjonalnie) dodaj kakao, aby uzyskać ciemniejszą warstwę. Przełóż ciasta do formy naprzemiennie, tworząc warstwy. Możesz równomiernie rozprowadzić ciasta na powierzchni formy za pomocą łyżki. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj krem, ubijając masło z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, zielonym barwnikiem spożywczym i ekstraktem waniliowym. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przekrój je na dwie lub trzy warstwy, w zależności od preferencji. Nałóż krem między warstwy ciasta i na jego powierzchnię. Dekoruj według własnych upodobań, używając białego i kolorowego lukru oraz posypek.
Nasze zielone ciasto jest gotowe do podania. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis.
Ciasto to dobry pomysł na poczęstunek dla gości.
Alergeny w ciastku shrek
Lista alergenów dla ciastka shrek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Masło
Wartości odżywcze ciastka shrek
Ciasto możesz również przełożyć galaretką o zielonym kolorze.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.