Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

Opublikowano: 19.06.2022 r., 16:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim podana na drewnianej desce do krojenia.
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim to doskonała propozycja na smaczną, wytrawną przekąskę, którą można podać podczas imprez. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
666 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie (300 g)
  • Szpinak mrożony 1 opakowanie (450 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, forma do tarty 24 cm

Przepis na tartę ze szpinakiem na cieście francuskim krok po kroku

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, nakłój w kilku miejscach widelcem i piecz w 200 st. C z termoobiegiem przez 20 minut.

Czosnek obierz z łupiny i drobno posiekaj.

Szpinak rozmroź.

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, następnie dodaj do niego czosnek i smaż, aż woda odparuje.

Do masy szpinakowej dodaj sól oraz pieprz wedle uznania, wymieszaj i masę ściągnij z gazu do ostygnięcia.

Fetę pokrój w kostkę.

Do masy szpinakowej dodaj pokrojony ser i wymieszaj.

W miseczce roztrzep jajko ze śmietanką.

Na ciasto francuskie wyłóż masę szpinakową i zalej ją masą jajeczno-śmietanową.

Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 minut.

Po tym czasie tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na tartę ze szpinakiem na cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat tarty ze szpinakiem na cieście francuskim

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim świetnie sprawdzi się jako wytrawna przekąska na imprezę ze znajomymi lub z rodziną. Tartę ze szpinakiem możesz podać również jako obiad na zimno lub zabrać ją ze sobą do pracy. Przepis na tartę ze szpinakiem na cieście francuskim jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, szpinak, ser feta, czosnek, śmietanka 30%, jajka, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić tartę ze szpinakiem na cieście francuskim? Czosnek obierz z łupiny i drobno posiekaj. Szpinak rozmroź. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, następnie dodaj do niego czosnek i smaż, aż woda odparuje. Do masy szpinakowej dodaj sól oraz pieprz wedle uznania, wymieszaj i masę ściągnij z gazu do ostygnięcia. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Do masy szpinakowej dodaj pokrojony ser i wymieszaj. W miseczce roztrzep jajko ze śmietanką. Na ciasto francuskie wyłóż masę szpinakową i zalej ją masą jajeczno-śmietanową. Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Po tym czasie tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Szpinak stanowi jeden z głównych produktów do przygotowania potrawy. Jest on doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim żelazo, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju anemii. Należy pamiętać jednak, że żelazo niehemowe (czyli te pochodzące z produktów roślinnych) jest gorzej wchłaniane, dlatego warto zadbać o jego podaż również z produktów zwierzęcych.

Podsumowując pyszne ciasto francuskie z nadzieniem szpinakowym świetnie sprawdzi się podane na obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Tarta jest dobra do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Dobre ciasto na bazie ciasta francuskiego można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno. Tarta to bardzo uniwersalne danie, które można podać na słono i na słodko.

Alergeny w tarcie ze szpinakiem na cieście francuskim

Lista alergenów dla tarty ze szpinakiem na cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty ze szpinakiem na cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim stanowi doskonały pomysł na wytrawne danie. Tarta stanowi doskonałe źródło żelaza pochodzenia roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
266.71
666.77
Białko (g)
6.17
15.43
Fenyloalanina (mg)
0.25
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
13.45
33.62
Węglowodany przyswajalne (g)
12.05
30.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
3.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
21.23
53.08
Tłuszcze nasycone (g)
10.18
25.46
Tłuszcze nienasycone (g)
11.05
27.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.56
21.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.48
6.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
236.26
590.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.19
5.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.62
71.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.30
3.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
77.68
194.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2494.88
6237.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
232.12
580.31
Potas (mg)
159.44
398.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
112.57
281.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
89.69
224.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.83
84.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.52
3.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.78
1.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze szpinakiem na cieście francuskim 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty ze szpinakiem na cieście francuskim

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Szpinak mrożony
450 g
1 opakowanie
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 450 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
45.00