Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
- Ciasto francuskie (300 g)
- Szpinak mrożony 1 opakowanie (450 g)
- Ser Feta (150 g)
- Czosnek 2 ząbki (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na tartę ze szpinakiem na cieście francuskim krok po kroku
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, nakłój w kilku miejscach widelcem i piecz w 200 st. C z termoobiegiem przez 20 minut.
Czosnek obierz z łupiny i drobno posiekaj.
Szpinak rozmroź.
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, następnie dodaj do niego czosnek i smaż, aż woda odparuje.
Do masy szpinakowej dodaj sól oraz pieprz wedle uznania, wymieszaj i masę ściągnij z gazu do ostygnięcia.
Fetę pokrój w kostkę.
Do masy szpinakowej dodaj pokrojony ser i wymieszaj.
W miseczce roztrzep jajko ze śmietanką.
Na ciasto francuskie wyłóż masę szpinakową i zalej ją masą jajeczno-śmietanową.
Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 minut.
Po tym czasie tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Tarta ze szpinakiem
-
Ciastko shrek
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Quiche ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
-
Szybka tarta ze szpinakiem
-
Quiche z łososiem
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta z warzywami na cieście francuskim
-
Tarta ze szpinakiem
Więcej informacji na temat tarty ze szpinakiem na cieście francuskim
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim świetnie sprawdzi się jako wytrawna przekąska na imprezę ze znajomymi lub z rodziną. Tartę ze szpinakiem możesz podać również jako obiad na zimno lub zabrać ją ze sobą do pracy. Przepis na tartę ze szpinakiem na cieście francuskim jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, szpinak, ser feta, czosnek, śmietanka 30%, jajka, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić tartę ze szpinakiem na cieście francuskim? Czosnek obierz z łupiny i drobno posiekaj. Szpinak rozmroź. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, następnie dodaj do niego czosnek i smaż, aż woda odparuje. Do masy szpinakowej dodaj sól oraz pieprz wedle uznania, wymieszaj i masę ściągnij z gazu do ostygnięcia. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Do masy szpinakowej dodaj pokrojony ser i wymieszaj. W miseczce roztrzep jajko ze śmietanką. Na ciasto francuskie wyłóż masę szpinakową i zalej ją masą jajeczno-śmietanową. Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Po tym czasie tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Szpinak stanowi jeden z głównych produktów do przygotowania potrawy. Jest on doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim żelazo, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju anemii. Należy pamiętać jednak, że żelazo niehemowe (czyli te pochodzące z produktów roślinnych) jest gorzej wchłaniane, dlatego warto zadbać o jego podaż również z produktów zwierzęcych.
Podsumowując pyszne ciasto francuskie z nadzieniem szpinakowym świetnie sprawdzi się podane na obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Tarta jest dobra do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Dobre ciasto na bazie ciasta francuskiego można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno. Tarta to bardzo uniwersalne danie, które można podać na słono i na słodko.
Alergeny w tarcie ze szpinakiem na cieście francuskim
Lista alergenów dla tarty ze szpinakiem na cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty ze szpinakiem na cieście francuskim
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim stanowi doskonały pomysł na wytrawne danie. Tarta stanowi doskonałe źródło żelaza pochodzenia roślinnego.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.