Przepis na tartę ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, forma do tarty 24 cm

Na blat przesiej mąkę, dodaj sól, masło, jajko i mleko.

Całość posiekaj nożem, a następnie zagnieć na gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tarty.

Nakłuj ciasto widelcem. Na wierzch ułóż papier do pieczenia i obciąż suchymi nasionami (np. grochem).

Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

W miseczce wymieszaj śmietanę, 2 jajka, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptę soli.

Pomidory odsącz z oleju i pokrój na cienkie paseczki.

Ciasto wyciągnij z piekarnika.

Ułóż na nim szpinak, suszone pomidory i pokruszony ser feta.

Wylej sos na ciasto.

Piecz kolejne 20 minut w 180 st. C.

Często zadawane pytania

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami ustawiona na drewnianej, okrągłej desce
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Koszt przygotowania dania
27.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
584 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami to smaczny, zdrowy i efektywny pomysł na obiad lub imprezę. Ta tarta jest niezwykle pyszna, a przy tym łatwa i szybka w wykonaniu.

Przekonaj się sam, że przepis na tartę ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami jest super prosty. Najpierw na blat przesiej mąkę, dodaj sól, masło, jajko i mleko. Całość posiekaj nożem, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem. Na wierzch ułóż papier do pieczenia i obciąż suchymi nasionami (np. grochem). Piecz przez 20 minut w 180 stopniach. W miseczce wymieszaj śmietanę, 2 jajka, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Pomidory odsącz z oleju i pokrój na cienkie paseczki. Ciasto wyciągnij z piekarnika. Ułóż na nim szpinak, suszone pomidory i pokruszony ser feta. Wylej sos na ciasto. Piecz kolejne 20 minut w 180 stopniach. Wiesz już jak zrobić tartę ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami np. na kolację.

Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Pomidory to warzywa wszystkim bardzo dobrze znane. To dobre źródło witaminy C, potasu i innych składników odżywczych. 100 g świeżych pomidorów dostarcza tylko 18 kcal. Wygląda to zupełnie inaczej w przypadku suszonych pomidorów. Są znacznie zdrowsze niż te w świeżej postaci. Mają znacznie więcej likopenu – związku należącego do karotenoidów. Związek ten jest silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że ma działanie protekcyjne przed wolnymi rodnikami, które sprzyjają powstawaniu chorób takich jak np. nowotwory. Suszone pomidory zawierają również potas, w 100 g suszonych pomidorów jest go aż 12 razy więcej niż w 100 g świeżych warzyw. Tym samym taka ilość pomidorów suszonych pozwala na pokrycie całodziennego zapotrzebowania na potas.

Sami widzicie, że ta tarta jest nie tylko dobra w smaku, ale również ma wiele wartości odżywczych.

Wartości odżywcze tarty ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
278.30 kcal
584.43 kcal
Białko
7.70 g
16.17 g

Węglowodany w tarcie ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
20.55 g
43.15 g
Węglowodany przyswajalne
19.16 g
40.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
2.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
19.30 g
40.53 g
Tłuszcze nasycone
11.85 g
24.89 g
Tłuszcze nienasycone
7.45 g
15.64 g
Tłuszcze jednonasycone
6.22 g
13.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
2.58 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
91.48 mg
192.11 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
182.79 µg (mcg)
383.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
23.62 mg
49.61 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
131.05 µg (mcg)
275.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.54 mg
Ryboflawina
0.36 mg
0.76 mg
Niacyna
2.22 mg
4.67 mg
Foliany
58.72 µg (mcg)
123.31 µg (mcg)
Beta karoten
472.46 µg (mcg)
992.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
361.03 mg
758.17 mg
Potas
443.17 mg
930.66 mg
Wapń
101.36 mg
212.85 mg
Fosfor
134.18 mg
281.77 mg
Magnez
35.51 mg
74.57 mg
Żelazo
2.16 mg
4.53 mg
Cynk
0.95 mg
2.00 mg
Miedź
0.16 mg
0.34 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla tarty ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Ser Feta
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Jajko

Cena przygotowania tarty ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
1 szt.
do ciasta
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
10 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 ml
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Ser Feta
140 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 140 g
Suszone pomidory w oleju
270 g
1 słoiczek
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 270 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Jajko
2 szt.
do masy
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
48.70
Jak oceniasz przepis na tartę ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób