Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Opublikowano: 30.12.2021 r., 18:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem pokrojona na kawałki podana na okrągłej desce.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na to wykwintne danie.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
784 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Śmietana 18% 3 łyżki stołowe (30 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Szpinak mrożony (500 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Ser gouda (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, stolnica, praska do czosnku, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku

Mąkę przesiej na stolnicę.

Do mąki dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło, łyżkę śmietany, żółtka oraz przyprawy.

Ze składników zagnieć ciasto kruche.

Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzej do 190°C.

Formę na tartę wysmaruj masłem.

Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą do kurczaka.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka.

Do przesmażonego mięsa dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Całość duś pod przykryciem przez kilka minut.

Na koniec do mięsa dodaj pozostałą śmietanę i składniki dokładnie wymieszaj.

Na upieczoną tartę wylej farsz ze szpinaku.

Ser fetę pokrój w kostkę i posyp nim wierzch tarty.

Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Startym serem posyp wierzch tarty.

Tartę piecz kolejne 25 minut w nagrzanym piekarniku.

Jak oceniasz przepis na tartę ze szpinakiem i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,7% osób

Więcej informacji na temat tarty ze szpinakiem i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe oraz przekąskę na imprezę. Dobra tarta na słono zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Przepis na tartę ze szpinakiem i kurczakiem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do zrobienia wytrawnej tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtko, masło, śmietana, mięso z piersi kurczaka, szpinak, ser feta oraz ser gouda.

Jak zrobić tartę ze szpinakiem i kurczakiem? Mąkę przesiej na stolnicę. Do mąki dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło, łyżkę śmietany, żółtka oraz przyprawy. Ze składników zagnieć ciasto kruche. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut. Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka. Do przesmażonego mięsa dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec do mięsa dodaj pozostałą śmietanę i składniki dokładnie wymieszaj. Na upieczoną tartę wylej farsz ze szpinaku. Ser fetę pokrój w kostkę i posyp nim wierzch tarty. Startym serem posyp wierzch tarty. Tartę piecz kolejne 25 minut w nagrzanym piekarniku.

Szpinak posiada wiele zastosowań w kuchni, jest przy tym bardzo bogate w składniki odżywcze. Liście szpinaku zawierają sporo beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, które zaliczane są do antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym i zmniejszającym ryzyko rozwoju miażdżycy. Znajdziemy w nich również duże ilości żelaza, które zalecane jest w celu leczenia i prewencji anemii, jednak żelazo z produktów roślinnych jest gorzej wchłaniane niż z produktów zwierzęcych.

Podsumowując prosty przepis na pyszną tartę będzie stanowiło doskonały propozycje na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna wytrawna tarta zawiera spore ilości cennych składników mineralnych oraz witamin. Tarta na słono to także doskonały pomysł na przemycenie warzyw do jadłospisu dzieci.

Alergeny w tarcie ze szpinakiem i kurczakiem

Lista alergenów dla tarty ze szpinakiem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Ser Feta
    • Ser gouda
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze tarty ze szpinakiem i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych, witamin oraz składników odżywczych. Znajdziemy w niej dużej ilości białka, żelaza czy witaminy C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
196.00
784.00
Białko (g)
13.50
54.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
10.91
43.64
Węglowodany przyswajalne (g)
10.02
40.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
3.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
11.07
44.29
Tłuszcze nasycone (g)
7.48
29.92
Tłuszcze nienasycone (g)
3.59
14.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.04
12.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
2.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
260.56
1042.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
1.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.71
6.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
1.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
78.50
314.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.76
Ryboflawina (mg)
0.28
1.11
Niacyna (mg)
4.00
16.01
Foliany (µg (mcg))
73.25
293.01
Beta karoten (µg (mcg))
2186.34
8745.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
185.74
742.96
Potas (mg)
247.07
988.30
Wapń (mg)
145.49
581.95
Fosfor (mg)
180.05
720.20
Magnez (mg)
40.51
162.05
Żelazo (mg)
1.51
6.06
Cynk (mg)
1.12
4.48
Miedź (mg)
0.09
0.35
Mangan (mg)
0.31
1.26
Brak danych dla: żółtko jajka, śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze szpinakiem i kurczakiem 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty ze szpinakiem i kurczakiem

Koszt składników
56.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki stołowe
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Szpinak mrożony
500 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
4.44
Za 500 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
56.40