Puszyste placki ziemniaczane
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (200 g)
Przepis na puszyste placki ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce do miski.
Odciśnij nadmiar wody, wbij jajka i wsyp mąkę.
Całość wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia i przyprawy.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż niewielkie placki.
Podawaj ze śmietaną i cukrem.
Więcej informacji na temat puszystych placków ziemniaczanych
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na puszyste placki ziemniaczane. Możesz je przygotować na słodko z dodatkiem cukru i śmietany lub w wersji wytrawnej np. z łososiem i koperkiem. Będzie to świetny pomysł na lunch lub na obiad.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Zatem, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?
Wystarczy, że ziemniaki obierzesz ze skóry i zetrzesz na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj i odstaw, a nadmiar wody odciśnij. Następnie wbij jajka, wsyp mąkę i wymieszaj.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż niewielkie placki na złocisty kolor. Po chwili będą dobre do spożycia. Wystarczy, że dodasz śmietanę i cukier, a pyszne placki na obiad gotowe. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj smaczne placki dla całej Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na lunch lub obiad.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w puszystych plackach ziemniaczanych
Lista alergenów dla puszystych placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze puszystych placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane możesz podawać na słodko ze śmietaną lub w wersji wytrawnej np. z łososiem i koperkiem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.