Przepis na puszyste placki ziemniaczane krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, miska

Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce do miski.

Odciśnij nadmiar wody, wbij jajka i wsyp mąkę.

Całość wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia i przyprawy.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż niewielkie placki.

Podawaj ze śmietaną i cukrem.

puszyste placki ziemniaczane
Puszyste placki ziemniaczane
Koszt przygotowania dania
8.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
139 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Puszyste placki ziemniaczane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o puszystych plackach ziemniaczanych

Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na puszyste placki ziemniaczane. Możesz je przygotować na słodko z dodatkiem cukru i śmietany lub w wersji wytrawnej np. z łososiem i koperkiem. Będzie to świetny pomysł na lunch lub na obiad.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Zatem, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?

Wystarczy, że ziemniaki obierzesz ze skóry i zetrzesz na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj i odstaw, a nadmiar wody odciśnij. Następnie wbij jajka, wsyp mąkę i wymieszaj.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż niewielkie placki na złocisty kolor. Po chwili będą dobre do spożycia. Wystarczy, że dodasz śmietanę i cukier, a pyszne placki na obiad gotowe. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj smaczne placki dla całej Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na lunch lub obiad.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze puszystych placków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
139.73 kcal
139.73 kcal
Białko
3.90 g
3.90 g

Węglowodany w puszystych plackach ziemniaczanych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
18.84 g
18.84 g
Węglowodany przyswajalne
17.41 g
17.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.43 g
1.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
5.61 g
5.61 g
Tłuszcze nasycone
2.52 g
2.52 g
Tłuszcze nienasycone
3.09 g
3.09 g
Tłuszcze jednonasycone
2.25 g
2.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
0.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
35.99 mg
35.99 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na puszyste placki ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.30 mg
1.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
26.96 µg (mcg)
26.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na puszyste placki ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
19.25 mg
19.25 mg
Potas
328.37 mg
328.37 mg
Wapń
27.81 mg
27.81 mg
Fosfor
74.73 mg
74.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.03 mg
21.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
1.17 mg
Cynk
0.44 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystych placków ziemniaczanych 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puszystych plackach ziemniaczanych

Lista alergenów dla puszystych placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania puszystych placków ziemniaczanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
22.20
Jak oceniasz przepis na puszyste placki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób