Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Opublikowano: 14.04.2022 r., 15:32 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy w ciemnej miseczce
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy to pyszny gęsty krem, który gotuje się sam. Potrzebna jest tylko soczewica, bulion i kilka przypraw. W kilka chwil na Twoim stole pojawi się aromatyczny obiad.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 300 min
342 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Soczewica czerwona (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny (1400 ml)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, curry, imbir mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku, wolnowar

Przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryczkę chilli umyj i pokrój w cienkie paseczki.

Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy zmięknie, dodaj chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem podsmażaj (około 1 minutę).

Soczewicę wsyp do wolnowaru. Wlej bulion. Dodaj zawartość patelni oraz dopraw 1/4 łyżeczki ostrej papryki, imbirem, połową łyżeczki curry, soli i pieprzem.

Gotuj zupę na niskim ustawieniu przez 4-5 godzin, do momentu aż soczewica wchłonie cały bulion.

Zupę rozlej do miseczek.

Jak oceniasz przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat pikantnej zupy z czerwonej soczewicy

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy to pyszny gęsty krem, który gotuje się sam. Potrzebna jest tylko soczewica, bulion i kilka przypraw. W kilka chwil na Twoim stole pojawi się aromatyczny obiad.

Ta zupa wegetariańska, bez mięsa będzie szczególnie pyszna, gdy przygotujesz ją z domowego, warzywnego bulionu. Możesz jednak użyć również bulionu z kostki. Takie danie to świetny pomysł na obiad, który będzie nie tylko zdrowy, ale również smaczny. Przyprawy nadają zupie pikantnego smaku, dzięki czemu uzyskuje się również efekt rozgrzewający.

Wolnowar to specjalne urządzenie zaliczane do drobnego AGD, w którym przygotujesz potrawy w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Kamionkowe naczynie, które stanowi podstawę całego naczynia, nagrzewa się do około 73-93 stopni. To powoduje, że gotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale nie wymaga tak dokładnego pilnowania. Dzięki temu, że nie zostaje przekroczona temperatura wrzenia, to zostaje zachowane dużo więcej wartości odżywczych. Dlatego przygotowanie dań w wolnowarze jest dobrym sposobem dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak, a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy wykorzystuje jej czerwoną odmianę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszną zupę z soczewicą, wegetariańską i pełnowartościową to tutaj białko otrzymujemy właśnie z soczewicy czerwonej. 100 g suchych nasion dostarczy aż 25 g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe. Dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba w postaci grzanek. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, których organizm nie może samodzielnie wytworzyć.

Ta smaczna i dobra dla zdrowia zupa poleca się na ciepły obiad.

Alergeny w pikantnej zupie z czerwonej soczewicy

Lista alergenów dla pikantnej zupy z czerwonej soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pikantnej zupy z czerwonej soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Soczewica to dobre źródło białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
106.94
342.20
Białko (g)
6.10
19.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
16.70
53.45
Węglowodany przyswajalne (g)
13.97
44.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.74
8.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
2.05
6.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
0.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.78
5.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.10
3.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
2.17
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
9.07
29.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.56
4.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.45
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.88
162.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
85.93
274.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
204.65
654.89
Potas (mg)
186.22
595.90
Wapń (mg)
15.83
50.67
Fosfor (mg)
76.21
243.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.78
50.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
5.98
Cynk (mg)
0.92
2.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pikantnej zupy z czerwonej soczewicy 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pikantnej zupy z czerwonej soczewicy

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Soczewica czerwona
500 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
1400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1400 ml
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Koszt składników
53.00