Przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy krok po kroku
- Olej rzepakowy 30 ml
- Soczewica czerwona 500 g
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Bulion warzywny 1400 ml
- Papryczka chili czerwona świeża 5 g 1 sztuka
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryczkę chilli umyj i pokrój w cienkie paseczki.
Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy zmięknie, dodaj chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem podsmażaj (około 1 minutę).
Soczewicę wsyp do wolnowaru. Wlej bulion. Dodaj zawartość patelni oraz dopraw 1/4 łyżeczki ostrej papryki, imbirem, połową łyżeczki curry, soli i pieprzem.
Gotuj zupę na niskim ustawieniu przez 4-5 godzin, do momentu aż soczewica wchłonie cały bulion.
Zupę rozlej do miseczek.
Często zadawane pytania
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa wietnamska
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa

(liczba kalorii)
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy - cechy przepisu
Więcej o pikantnej zupie z czerwonej soczewicy
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy to pyszny gęsty krem, który gotuje się sam. Potrzebna jest tylko soczewica, bulion i kilka przypraw. W kilka chwil na Twoim stole pojawi się aromatyczny obiad.
Ta zupa wegetariańska, bez mięsa będzie szczególnie pyszna, gdy przygotujesz ją z domowego, warzywnego bulionu. Możesz jednak użyć również bulionu z kostki. Takie danie to świetny pomysł na obiad, który będzie nie tylko zdrowy, ale również smaczny. Przyprawy nadają zupie pikantnego smaku, dzięki czemu uzyskuje się również efekt rozgrzewający.
Wolnowar to specjalne urządzenie zaliczane do drobnego AGD, w którym przygotujesz potrawy w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Kamionkowe naczynie, które stanowi podstawę całego naczynia, nagrzewa się do około 73-93 stopni. To powoduje, że gotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale nie wymaga tak dokładnego pilnowania. Dzięki temu, że nie zostaje przekroczona temperatura wrzenia, to zostaje zachowane dużo więcej wartości odżywczych. Dlatego przygotowanie dań w wolnowarze jest dobrym sposobem dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.
Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak, a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy wykorzystuje jej czerwoną odmianę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszną zupę z soczewicą, wegetariańską i pełnowartościową to tutaj białko otrzymujemy właśnie z soczewicy czerwonej. 100 g suchych nasion dostarczy aż 25 g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe. Dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba w postaci grzanek. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, których organizm nie może samodzielnie wytworzyć.
Ta smaczna i dobra dla zdrowia zupa poleca się na ciepły obiad.
Wartości odżywcze pikantnej zupy z czerwonej soczewicy
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w pikantnej zupie z czerwonej soczewicy
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na pikantną zupę z czerwonej soczewicy
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na pikantną zupę z czerwonej soczewicy
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pikantnej zupie z czerwonej soczewicy
Lista alergenów dla pikantnej zupy z czerwonej soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny