Zupa jarzynowa

zupa jarzynowa

Zupa jest jednym z podstawowych i najważniejszych dań kuchni polskiej. Większość osób nie wyobraża sobie obiadu bez pierwszego dania, jakim jest talerz ciepłej zupy. Wśród najsmaczniejszych polskich zup wyróżnia się zwłaszcza jarzynowa, która uznawana jest za niskokaloryczną i bardzo zdrową. Talerz zupy jarzynowej dostarczyć może do organizmu wiele cennych witamin, zwłaszcza z grupy B oraz witaminę A i C. Jedząc zupę jarzynową, uzupełnić możemy też składniki mineralne o siarkę, potas, fosfor, magnez i wapń.

Zupa jarzynowa - polecane przepisy

Zupa jarzynowa - pozostałe przepisy

Zupa jarzynowa – pomysły i przepisy na zupę jarzynową w różnych wydaniach

Zupa jarzynowa, czyli popularna w Polsce zupa warzywna, ceniona jest przez naszych rodaków za wiele zalet. Tradycyjna wielowarzywna zupa potrafi dostarczyć do organizmu zarówno cenne witaminy, jak i substancje mineralne. Domowa potrawa jest prosta w przygotowaniu, a zupę robić można w wielu odsłonach – zarówno z samymi warzywami, bez mięsa, jak i z mrożonki lub w wersji fit dla trenujących osób. Jak zrobić zupę jarzynową dla całej rodziny? Które składniki i przyprawy pozwolą przyrządzić naprawdę smaczny przepis? Sprawdź, dlaczego warto jeść zupy i w jaki sposób przygotować pożywną zupę jarzynową.

Tradycyjna domowa zupa jarzynowa – sprawdź, jak zrobić zupę z warzyw!

Dlaczego warto jeść zupę? Czy zupa warzywna jest dobra dla zdrowia?

Najważniejszą zaletą zup jest fakt, iż każda z nich jest bardzo smaczna. Niezależnie od tego, jakiego rodzaju zupę przygotujesz dla całej rodziny, zawsze będzie ona przepyszna i aromatyczna. Polacy uwielbiają jeść zupę jako osobny posiłek, ale też jako pierwszą część dwudaniowego obiadu. Zwłaszcza w niedzielę przyjęło się, że na pierwszy posiłek jemy rosół, a na drugi mięso z ziemniakami i surówką. To tradycyjny polski zestaw obiadowy, z którym do dziś spotkać możemy się w wielu polskich domostwach. Większość Polaków ma swoje ulubione zupy. Wśród najbardziej popularnych wyróżnić należy wspomniany już rosół, ale też zupę pomidorową, barszcz czerwony, krupnik, ogórkową i jarzynową.

Zamiast szybkiego jedzenia z sieciówek, zdecydowanie lepiej postawić na wartościowe i zdrowe zupy. Naturalnie przyrządzone, domowe zupy są bowiem bardzo pożywne i przepełnione cennymi dla naszych organizmów składnikami mineralnymi oraz witaminami. Niezależnie od tego, czy gotujesz zupę ze świeżych warzyw, czy z mrożonki, każdą przyrządza się bardzo szybko i łatwo. Właśnie dlatego zupa jest daniem, które dosłownie każdy jest w stanie przyrządzić samodzielnie – nawet największy laik w kuchni nie będzie miał problemu z ugotowaniem garnka zupy. To również bardzo wygodna potrawa do przygotowania, ponieważ wcale nie trzeba stać przy niej godzinami – zupa może sama pyrkać w garnku, gdy ustawi się ją na najmniejszy ogień. Oczywiście każda zupa, w tym zupa jarzynowa, ma swój specyficzny smak i aromat. Można jednak nieco je modyfikować, odpowiednio doprawiając danie.

Zalety jedzenia zupy jarzynowej, czyli wielowarzywna zupa na każdą okazję!

Zupa jarzynowa jest jedną z najczęściej robionych w Polsce. Chętnie przyrządzamy ją na różnego rodzaju okazje, a także rozgrzewający posiłek w jesienno-zimowym okresie. Zupa jest bardzo uniwersalna, ponieważ do jej przygotowania używać można tak naprawdę większości warzyw. Jest zatem jednocześnie bardzo sprytnym sposobem na przemycenie porcji warzyw do codziennej diety! Jeśli masz problem z regularnym dostarczaniem do organizmu minerałów i witamin, jedzenie zup powinno nieco zminimalizować ten kłopot. Spożywanie zup to świetny pomysł zwłaszcza dla wiecznie zabieganych, zapracowanych osób. Wystarczy zrobić ją raz – zupa wystarczy nawet na 3 dni! Treściwa zupa jarzynowa pozwoli nie tylko nasycić żołądek, ale też zachować odpowiednio zbilansowaną dietę. Jeśli dodatkowo zadbasz o skład zupy, z pewnością znajdą się w niej wszelakie cenne właściwości odżywcze, dzięki którym organizm będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.

Warto pamiętać, że gotowanie warzyw nie wpływa negatywnie na obniżenie ich wartości odżywczych. Ba, czasem to właśnie gotowanie pozwala wydobyć z warzyw to, co najcenniejsze! Gotując warzywa, sprawiamy również, że robią się one lekkostrawne. Tak przyrządzone warzywa w zupie nie przyczynią się więc do problemów z trawieniem lub innych dolegliwości żołądkowych. Niektóre warzywa w gotowanej wersji mogą wręcz zminimalizować kłopoty trawienne! Znajduje się w nich bowiem cenny dla organizmu błonnik, dzięki któremu trawienie jest lepsze, a metabolizm szybszy. Błonnik w zupie sprawia również, że danie jest bardziej treściwe – a więc talerz zupy na długo nasyci i zapełni żołądek. Jednocześnie dzięki niemu będzie też mniejsza ochota na coś słodkiego po zupie.

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, warto wprowadzić do jadłospisu możliwie dużą ilość przepisów na zupy – w tym oczywiście na zupę jarzynową. Gdy zadbasz bowiem o dobry jej skład, na diecie opiewającej w zupy możesz naprawdę… sporo schudnąć! Jak wiadomo, zupa to bowiem woda w połączeniu z warzywami, a więc kalorii jest w niej naprawdę niewiele – zwłaszcza gdy zupa jest bez mięsa. Przyrządzając posiłek, należy jednak zawsze pamiętać o wykluczaniu zbędnych dodatków. Chcesz schudnąć? Lepsza będzie więc zupa bez dodatków, takich jak ziemniaki, kasza, ryż lub makaron. W przypadku diety redukcyjnej, lepiej też nie zabielać zupy ani mąką, ani śmietaną. Przyprawy są oczywiście mile widziane, jednak zupa nie będzie fit, gdy dorzucisz do niej sztuczną kostkę rosołową albo inne produkty sztucznie wzmacniające smak potrawy.

Przepis na zupę jarzynową – najważniejsze składniki na zupę wielowarzywną

Najsmaczniejsze zupy w Polsce – które zupy przyrządzamy najczęściej?

Jedną z najbardziej ulubionych zup Polaków jest oczywiście zupa jarzynowa, którą lubimy jeść przez cały rok – nie tylko jesienią i zimą. To bardzo uniwersalna zupa, której ugotowanie zajmuje już od 30 minut, w zależności od ilości dodawanych do niej składników. Jej przewagą wśród innych zup jest, iż spokojnie zrobić z niej można również bardzo smaczny i pożywny krem warzywny. Do zrobienia potrawy wykorzystać można niemal dowolne warzywa, więc w przypadku tej zupy pole do popisów kulinarnych jest naprawdę ogromne. Równie pyszną zupą jest rosół, który stanowi jedną z ulubionych potraw Polaków w niedzielę. Jak wspominaliśmy, często jest on pierwszą częścią dwudaniowego niedzielnego posiłku. Nasi rodacy doceniają rosół nie tylko za jego niepowtarzalny smak, ale też cenne właściwości odżywcze i bakteriobójcze działanie. Rosół wspaniale rozgrzewa, dodaje sił i pokrzepia – zwłaszcza podczas przeziębienia i grypy.

Kolejną równie smaczną zupą jest tzw. zupa krem, która stanowi pożywne i rozgrzewające danie. Jeśli nie przepadasz za zupą warzywną, warto spróbować przeobrazić ją właśnie w gęsty krem. Dzięki temu przemycić można do posiłku wiele warzyw, w tym samym cennych właściwości odżywczych i witamin. Wśród najbardziej popularnych jest oczywiście zupa krem z brokułu albo z dyni. Każdą zupę tego typu odpowiednio doprawić można do smaku wybranymi przyprawami, które nie tylko nadadzą potrawie smaku, ale też poprawią i pobudzą trawienie. Do czołowych zup zalicza się także pomidorówka, która zawiera likopen – a więc naturalny antyoksydant niwelujący wiele chorób i zapobiegający m.in. nowotworom. Warto wyróżnić także uwielbiany zwłaszcza w Wigilię barszcz czerwony, który zawiera wiele cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych. Wszystko dzięki obecności buraków, będących źródłem manganu i witaminy B12.

Przepis na smaczną zupę jarzynową na obiad – sprawdź, jak ją zrobić!

Zupa jarzynowa jest jedną z najsmaczniejszych zup, które przygotować można dla całej rodziny na obiad. Nie dość, że smakuje wybornie, to w dodatku zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. To prosta i szybka potrawa, która zachwyci domowników. Warto robić ją nie tylko jesienią i zimą, kiedy to zupa jarzynowa doskonale rozgrzewa. To danie całoroczne, więc idealne w dowolnym miesiącu roku. Oto lista składników, które należy zakupić, aby zrobić zupę: ziemniaki, marchew, śmietana 18%, fasolka szparagowa, koper, masło, bulion warzywny, cebula, brokuły, kalafior, nać pietruszki i przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek.

Najpierw dokładnie umyj warzywa, po czym obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pokrój na mniejsze różyczki brokuł oraz kalafior. Marchewkę posiekaj na talarki, a cebulę na drobną kostkę. Rozpuść masło w dużym garnku i wrzuć na jego dno cebulkę – smaż do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodaj resztę warzyw i smaż na małym ogniu, najlepiej pod przykrywką. Zalej całość bulionem i przypraw do smaku. Gotuj zupę jarzynową, aż warzywa zmiękną. Przełóż do kubka śmietanę i zmieszaj ją z dwiema łyżkami gorącej zupy. W ten sposób zahartowaną śmietanę powoli wlej do garnka z zupą, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj drobno posiekany koperek, który wspaniale podkreśli smak gotowanej potrawy.

Zupa jarzynowa to smaczne danie, które jest w stanie zrobić dosłownie każdy, nawet największy amator w kuchni. Wystarczy wykonywać kolejne kroki z przepisu, aby zrobić to smaczne danie. Zupę jarzynową można zrobić w zasadzie z każdych warzyw – również z takich, które już jakiś czas zalegają w lodówce (pod warunkiem, że nie są zepsute albo zgniłe). Opisywana potrawa jest bardzo treściwa, smaczna, pożywna i sycąca. To świetny pomysł na danie dla całej rodziny, które starczy nawet na kilka dni. Bez problemu przechowywać można większą ilość zupy jarzynowej w lodówce. W zupie najlepiej sprawdzą się świeże warzywa, jednak nie ma najmniejszego problemu, aby skorzystać też z mrożonki.

Zupa jarzynowa z mięsnymi klopsikami – pomysł na pożywną i sycącą potrawę

Szukasz pomysłu na pożywny posiłek dla całej rodziny? Doskonałym daniem może okazać się zupa jarzynowa z klopsikami mięsnymi, która jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Jeśli nie przepadasz za tradycyjną bezmięsną zupą jarzynową, przyrządzając tę wersję, możesz naprawdę polubić się z daniem. Wystarczy zaopatrzyć się w następujące składniki, aby zrobić zupę: mięso mielone z indyka, jajko, kukurydzę konserwową, marchew, pomidory w puszce, pietruszkę, seler korzeniowy, fasolkę szparagową i przyprawy do smaku – przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz i sól.

Najpierw przełóż do osobnego naczynia mięso mielone, po czym wbij do niego jajko i dopraw do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem. Wlej do garnka butelkę wody i dodaj obraną pietruszkę, seler i marchew. Wrzuć do środka uformowane z mięsa klopsiki, a następnie gotuj całość przez ok. 30 minut. Dodaj do garnka odsączoną z zalewy kukurydzę i groszek, a także pomidory w puszce i obraną fasolkę szparagową. Gotuj przez ok. 20 minut, a pod koniec dopraw zupę ziołami prowansalskimi, czosnkiem, pieprzem i solą.

Zupa jarzynowa to niezwykle smaczna i pożywna zupa, która jest w dodatku prosta do przygotowania. Jako że znajduje się w niej mnóstwo warzyw, zupa pełna jest cennego dla zdrowia błonnika. Do przyrządzenia potrawy nie trzeba ani specjalistycznej wiedzy kulinarnej, ani zbyt wielu sprzętów kuchennych. Jednogarnkowe danie przygotowane w większej ilości spokojnie starczy nawet na kilka dni, ponieważ zupę można przechowywać w garnku w lodówce. Dodatek w postaci klopsów mięsnych sprawia, że potrawa jest bardziej treściwa i jednocześnie bardziej odżywcza. Jeśli szukasz sposobu na włączenie jarzyn do diety, właśnie ta zupa będzie idealnym i sprytnym pomysłem. Mięsna wersja jest świetną alternatywą dla jarskiej zupy jarzynowej, w dodatku wzbogaconą o dodatkową ilość białka. Warto serwować zupę zarówno na obiad, jak i na rozgrzewającą kolację dla całej rodziny.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto