Przepis na zupa jarzynowa z mrożonki krok po kroku
- Mieszanka mrożonych warzyw do zupy 500 g
- Cebula 200 g 1 duża sztuka
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
- Jogurt naturalny 2% 300 g
- Bulion drobiowy 2000 g 8 szklanek
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
Do garnka wlej bulion drobiowy i dodaj mieszankę mrożonych warzyw.
Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
Dopraw solą, pieprzem.
Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj razem z jogurtem i wymieszaj.
Zupę wlej do głębokich talerzy.
Często zadawane pytania
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa wietnamska
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa

(liczba kalorii)
Zupa jarzynowa z mrożonki - cechy przepisu
Więcej o zupie jarzynowej z mrożonki
Zupa jarzynowa z mrożonki to bardzo dobry pomysł na szybką do zrobienia potrawę na lekki obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się jako posiłek dla osób dbających o linie. Przepis na zupę jarzynową z mrożonki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mrożona mieszanka warzyw do zupy jarzynowej, cebula, olej rzepakowy, jogurt naturalny, sól, pieprz, bulion drobiowy, koper, natka pietruszki.
Jak zrobić zupę jarzynową z mrożonki? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Do garnka wlej bulion drobiowy i dodaj mieszankę mrożonych warzyw. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem. Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj razem z jogurtem i wymieszaj. Zupę wlej do głębokich talerzy.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Gotowa mieszanka warzyw zawiera najczęściej marchew, ziemniaki, groszek oraz seler. Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę.
Podsumowując szybka zupa jarzynowa z mrożonki to świetny sposób na obiad. Prosty przepis można wzbogacić dodatkiem makaronu lub ryżu, wtedy zupa będzie bardziej syta. Łatwa zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Staraj się nie gotować zupy zbyt długo, aby warzywa zachowały swą jędrność. Zupę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Warzywa mrożone warto wykorzystać do przygotowania zupy podczas okresu zimowego.
Wartości odżywcze zupy jarzynowej z mrożonki
Energia i białka
(310g)
Węglowodany w zupie jarzynowej z mrożonki
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy w przepisie na zupa jarzynowa z mrożonki
(310g)
Składniki mineralne w przepisie na zupa jarzynowa z mrożonki
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie jarzynowej z mrożonki
Lista alergenów dla zupy jarzynowej z mrożonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mieszanka mrożonych warzyw do zupy
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%