Zupa jarzynowa z mrożonki

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa jarzynowa z mrożonki podana w białej miseczce.
Zupa jarzynowa z mrożonki
Zupa jarzynowa z mrożonki to świetna propozycja na pyszną zupę dla całej rodziny. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas uroczystej imprezy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
145 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mieszanka mrożonych warzyw do zupy (500 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Jogurt naturalny 2% (300 g)
  • Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa jarzynowa z mrożonki krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.

Do garnka wlej bulion drobiowy i dodaj mieszankę mrożonych warzyw.

Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.

Dopraw solą, pieprzem.

Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj razem z jogurtem i wymieszaj.

Zupę wlej do głębokich talerzy.

Jak oceniasz przepis na zupa jarzynowa z mrożonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat zupy jarzynowej z mrożonki

Zupa jarzynowa z mrożonki to bardzo dobry pomysł na szybką do zrobienia potrawę na lekki obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się jako posiłek dla osób dbających o linie. Przepis na zupę jarzynową z mrożonki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mrożona mieszanka warzyw do zupy jarzynowej, cebula, olej rzepakowy, jogurt naturalny, sól, pieprz, bulion drobiowy, koper, natka pietruszki.

Jak zrobić zupę jarzynową z mrożonki? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Do garnka wlej bulion drobiowy i dodaj mieszankę mrożonych warzyw. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem. Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj razem z jogurtem i wymieszaj. Zupę wlej do głębokich talerzy.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Gotowa mieszanka warzyw zawiera najczęściej marchew, ziemniaki, groszek oraz seler. Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę.

Podsumowując szybka zupa jarzynowa z mrożonki to świetny sposób na obiad. Prosty przepis można wzbogacić dodatkiem makaronu lub ryżu, wtedy zupa będzie bardziej syta. Łatwa zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Staraj się nie gotować zupy zbyt długo, aby warzywa zachowały swą jędrność. Zupę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Warzywa mrożone warto wykorzystać do przygotowania zupy podczas okresu zimowego.

Alergeny w zupie jarzynowej z mrożonki

Lista alergenów dla zupy jarzynowej z mrożonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mieszanka mrożonych warzyw do zupy
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze zupy jarzynowej z mrożonki

na 100g gotowej potrawy

Zupa jarzynowa z mrożonki to wspaniałe źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Zupa jest niskokaloryczna i świetnie sprawdza się jako sycący obiad. Zupa zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
46.89
145.36
Białko (g)
1.33
4.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
2.18
6.75
Węglowodany przyswajalne (g)
1.47
4.54
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.49
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
3.61
11.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.57
1.77
Tłuszcze nienasycone (g)
3.04
9.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.13
6.60
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
2.68
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.31
7.16
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina C (mg)
2.54
7.87
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
253.39
785.51
Potas (mg)
32.90
101.99
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.98
74.34
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.18
0.55
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jarzynowej z mrożonki 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy jarzynowej z mrożonki

Koszt składników
76.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mieszanka mrożonych warzyw do zupy
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
76.60