Przepis na rosolnik krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso pokrój w dość dużą kostkę. Wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj ziele i liść laurowy.

Mięso gotuj przez 30 minut.

Warzywa, oprócz ogórka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do mięsa, gotuj 20 minut.

Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka razem z surową kaszą. Gotuj 15 minut.

Całość dopraw solą, pieprzem, koncentratem i pęczkiem posiekanego koperku.

Zupę możesz podawać z jogurtem lub śmietaną.

Rosolnik podany w dużym garnku.
rosolnik
Koszt przygotowania dania
23.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
433 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Rosolnik - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rosolniku

Rosolnik to wyjątkowa zupa ogórkowa, która swoje korzenie ma w tradycyjnej kuchni rosyjskiej. Jest bardzo smaczna, pełnowartościowa i niezwykle aromatyczna.

Przepis na rosolnik to doskonały pomysł na pyszne danie. Powstaje z niego idealna rosyjska zupa ogórkowa. Ten domowy rosolnik na pewno przypadnie do gustu miłośnikom prostych dań. Całość można podawać ze śmietaną, a w wersji bardziej fit z gęstym jogurtem naturalnym. Zupa z tego przepisu jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rosolnik w domu, by był tradycyjny, a przy tym łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie najlepszym wyborem. Wychodzi z niego zupa pyszna, która jest dobra nawet dla początkujących. To najlepsza zupa ogórkowa, którą można zrobić w kilka chwil. Ta zupa w odsłonie z przepisu sprawdzi się na obiad i kolację. Robi się ją z dodatkiem wielu warzyw, dzięki czemu ma niezwykle intensywny smak. Do zupy dodaje się sporo przypraw, to właśnie dzięki nim jest tak dobra, jednak w przypadku przygotowywania jej dla dzieci można niektóre z nich, zwłaszcza te pikantne pominąć. Zupa jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę ciekawa. Do jej stworzenia przyda się tylko duży garnek. Jej gotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, gdyż warzywa najpierw lekko się podsmaża. Można to zrobić na maśle, jednak bardziej preferowaną opcją będzie użycie oliwy z oliwek, która jest zdrowsza i dostarcza więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale działają na układ krwionośny i chronią go przed chorobami. Dzięki lekkiemu podsmażeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi. Ogórki kiszone ze względu na właściwości probiotyczne powinny gościć w menu jak najczęściej. To one wpływają pozytywnie na pracę jelit i całego układu pokarmowego. Choć jedzone są głównie zimą, powinny gościć w diecie przez cały rok. Mają dość sporo witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi.

Wartości odżywcze rosolnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(358g)
Energia (kalorie)
121.02 kcal
433.27 kcal
Białko
7.36 g
26.37 g

Węglowodany w rosolniku

Na 100g
Na porcję
(358g)
Węglowodany
3.92 g
14.02 g
Węglowodany przyswajalne
2.77 g
9.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
4.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(358g)
Tłuszcz
8.38 g
30.00 g
Tłuszcze nasycone
3.74 g
13.39 g
Tłuszcze nienasycone
4.64 g
16.61 g
Tłuszcze jednonasycone
3.73 g
13.34 g
Tłuszcze wielonasycone
0.91 g
3.27 g

Witaminy w przepisie na rosolnik

Na 100g
Na porcję
(358g)
Witamina A
69.34 µg (mcg)
248.25 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.60 mg
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
1.13 µg (mcg)
Witamina C
5.70 mg
20.39 mg
Witamina D
0.67 µg (mcg)
2.39 µg (mcg)
Witamina E
0.23 mg
0.82 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
0.70 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)
Tiamina
0.29 mg
1.04 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.47 mg
Niacyna
1.63 mg
5.84 mg
Foliany
13.85 µg (mcg)
49.59 µg (mcg)
Beta karoten
556.44 µg (mcg)
1992.07 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rosolnik

Na 100g
Na porcję
(358g)
Sód
454.15 mg
1625.87 mg
Potas
214.79 mg
768.95 mg
Wapń
20.31 mg
72.70 mg
Fosfor
86.05 mg
308.07 mg
Magnez
14.23 mg
50.93 mg
Żelazo
1.19 mg
4.26 mg
Cynk
1.14 mg
4.06 mg
Miedź
0.08 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rosolnika 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rosolniku

Lista alergenów dla rosolnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kiszka kaszana jęczmienna
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania rosolnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórki kiszone
450 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 450 g
Kiszka kaszana jęczmienna
80 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 80 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
15 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Koperek
45 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na rosolnik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób