Zupa ogórkowa bez mięsa

Opublikowano: 12.06.2022 r., 13:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańska zupa ogórkowa z warzywami
Zupa ogórkowa bez mięsa
zupa ogórkowa bez mięsa to wspaniała opcja na danie dla całej rodziny. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Ze względu na dużą ilość warzyw także zdrowa.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
359 kcal
Kcal w porcji
431 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ogórek kiszony (450 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Ryż biały (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę ogórkową bez mięsa krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej starte na tarce ogórki.

Marchewkę obierz i pokój w plasterki, dodaj do ogórków.

Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.

Do zupy dodaj ryż i dopraw ją do smaku. Gotuj kolejne 20 minut.

Do zupy dodaj śmietankę i zagotuj.

Jak oceniasz przepis na zupę ogórkową bez mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat zupy ogórkowej bez mięsa

Zupa ogórkowa bez mięsa to wspaniała opcja na danie dla całej rodziny. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Ze względu na dużą ilość warzyw także zdrowa. Choć zwykle przygotowuje się ją na wywarze mięsny, to ta wegetariańska również może zachwycać smakiem. Przekonaj się, próbując tego przepisu. Jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Przepis na zupę ogórkową bez mięsa to pyszna i tradycyjna zupa, którą robi się z kiszonych ogórków. Ogórki kiszone ze względu na właściwości probiotyczne powinny gościć w menu jak najczęściej. To one wpływają pozytywnie na pracę jelit i całego układu pokarmowego. Choć jedzone są głównie zimą, powinny gościć w diecie przez cały rok. Mają dość sporo witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób. Całość można podawać ze śmietaną, a w wersji bardziej fit z gęstym jogurtem naturalnym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę ogórkową bez mięsa, by była dobra, a przy okazji łatwa, to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla ciebie. Zupa z tego przepisu jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika. To doskonały sposób na naprawdę sycący osiłek, który zdecydowanie powinien gościć w menu znacznie częściej. Robi się ją z dodatkiem wielu warzyw, dzięki czemu ma niezwykle intensywny smak. Do zupy dodaje się sporo przypraw, to właśnie dzięki nim jest tak dobra, jednak w przypadku przygotowywania jej dla dzieci można niektóre z nich, zwłaszcza te pikantne pominąć. Zupa jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę łatwa. Do jej stworzenia przyda się tylko duży garnek. Jej gotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, gdyż warzywa najpierw lekko się podsmaża. Można to zrobić na maśle, jednak bardziej preferowaną opcją będzie użycie oliwy z oliwek, która jest zdrowsza i dostarcza więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale działają na układ krwionośny i chronią go przed chorobami. Dzięki lekkiemu podsmażeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi.

Alergeny w zupie ogórkowej bez mięsa

Lista alergenów dla zupy ogórkowej bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy ogórkowej bez mięsa

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(431g)
Energia (kcal)
83.30
359.01
Białko (g)
1.02
4.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(431g)
Węglowodany (g)
7.82
33.72
Węglowodany przyswajalne (g)
7.48
32.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
1.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(431g)
Tłuszcz (g)
5.41
23.30
Tłuszcze nasycone (g)
3.93
16.94
Tłuszcze nienasycone (g)
1.48
6.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(431g)
Witamina B6 (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.19
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.07
8.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(431g)
Sód (mg)
385.23
1660.32
Potas (mg)
31.99
137.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
3.37
14.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
12.67
54.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
3.47
14.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.14
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.12
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ogórkowej bez mięsa 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ogórkowej bez mięsa

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek kiszony
450 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 450 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
82.50