Przepis na zupę jarzynową krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Umyj wszystkie warzywa.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Kalafiora i brokuła pokrój na mniejsze różyczki.

Marchew pokrój w plastry.

Cebulę drobno posiekaj.

Na dnie garnka rozpuść i rozgrzej masło.

Wrzuć cebulkę i podsmażaj do zarumienienia.

Dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 5 min.

Całość zalej bulionem.

Dodaj przyprawy.

Gotuj pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.

Śmietanę przełóż do kubka.

Do kubka ze śmietaną wlej stopniowo 2 łyżki gorącej zupy.

Wymieszaj i zahartowaną śmietanę wlej do garnka.

Dodaj posiekany koperek.

Zupa jarzynowa w białym głębokim talerzu otoczona świeżymi warzywami.
Zupa jarzynowa
Koszt przygotowania dania
43.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
166 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Zupa jarzynowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie jarzynowej

Zupa jarzynowa to niezwykle popularna i bardzo często przygotowywana zupa. Można ją zaliczyć do dań z kategorii, tak zwanych “czyścicieli lodówki” ponieważ do jej przygotowania możemy wykorzystać tak naprawdę wszystkie warzywa, które aktualnie zalegają nam w lodówce. To jeden z klasyków polskiej kuchni. Smaczna, domowa zupa warzywna jak u mamy, z ziemniakami, kalafiorem, marchewką, brokułem i fasolką szparagową lub groszkiem, zabielana śmietaną, podawana posypana drobno posiekanym świeżym koperkiem z dla wielu z nas jest smakiem dzieciństwa. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę jarzynową nie mogłaś/eś lepiej trafić. Nasz przepis na zupę jarzynową to idealny pomysł na smaczny, sycący, a przede wszystkim zdrowy posiłek dla całej rodziny, również dla dzieci, które także pokochają jej smak. Dodatkową zaletą zupy jarzynowej jest to, że za jednym razem możesz przygotować jej większą ilość i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo czasu, a smaczny i pożywny obiad będzie w zasięgu ręki przez kilka kolejnych dni- wystarczy podgrzać zupę w garnku lub mikrofalówce i posiłek będzie gotowy w niecałe 5 minut. Koniecznie czytaj dalej aby dowiedzieć się jak ugotować zupę jarzynową, a z pewnością zagości ona na stałe w Twojej diecie.

Pierwsze i chyba najważniejsze pytanie to… co do zupy jarzynowej? Jak już wspominaliśmy składniki dają dużą dowolność i tak naprawdę możesz dodać do niej wszystkie warzywa na jakie tylko masz ochotę. Za każdym razem wyjdzie dobra.

Tradycyjne składniki do zupy jarzynowej to kalafior, brokuł, marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa lub zielony groszek. Oprócz warzyw potrzebny będzie bulion mięsny, warzywny lub warzywno-mięsny, śmietana do zup oraz świeży, drobno posiekany koperek lub natka pietruszki. Oczywiście najlepiej sprawdzą się świeże warzywa, jednak bez problemu możesz wykorzystać także mrożonki. Dzięki temu zupę jarzynową możesz przygotować również w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Od czego rozpocząć gotowanie? Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój, a następnie wrzuć do garnka z rozgrzanym masłem lub oliwą na dnie, podsmażaj je kilka minut pod przykryciem, zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Na koniec wystarczy, że dodasz zahartowaną śmietanę i posypiesz posiekaną zieleniną. To wszystko co musisz zrobić, aby móc cieszyć się tym wyjątkowym smakiem zupy jarzynowej.

Wartości odżywcze zupy jarzynowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(570g)
Energia (kalorie)
Białko
1.09 g
6.24 g

Węglowodany w zupie jarzynowej

Na 100g
Na porcję
(570g)
Węglowodany
5.25 g
29.93 g
Węglowodany przyswajalne
4.18 g
23.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.07 g
6.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(570g)
Tłuszcz
0.70 g
3.98 g
Tłuszcze nasycone
0.48 g
2.72 g
Tłuszcze nienasycone
0.22 g
1.26 g
Tłuszcze jednonasycone
0.17 g
0.95 g
Tłuszcze wielonasycone
0.05 g
0.31 g
Cholesterol
1.56 mg
8.90 mg

Witaminy w przepisie na zupę jarzynową

Na 100g
Na porcję
(570g)
Witamina A
63.54 µg (mcg)
362.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.67 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina C
17.34 mg
98.82 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.87 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
4.00 µg (mcg)
22.78 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.27 mg
Niacyna
0.41 mg
2.36 mg
Foliany
16.98 µg (mcg)
96.78 µg (mcg)
Beta karoten
540.11 µg (mcg)
3078.65 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę jarzynową

Na 100g
Na porcję
(570g)
Sód
165.08 mg
940.97 mg
Potas
165.92 mg
945.75 mg
Wapń
18.56 mg
105.81 mg
Fosfor
25.54 mg
145.60 mg
Magnez
10.04 mg
57.24 mg
Żelazo
0.41 mg
2.35 mg
Cynk
0.17 mg
0.95 mg
Miedź
0.04 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jarzynowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie jarzynowej

Lista alergenów dla zupy jarzynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Cena przygotowania zupy jarzynowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
150 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Ziemniaki młode
400 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Fasolka szparagowa mrożona
200 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Śmietana 18%
40 g
4 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koperek
40 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Kalafior
250 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Brokuły
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Koszt składników
78.20
Jak oceniasz przepis na zupę jarzynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób