- Marchewka 150 g 3 sztuki
- Ziemniaki młode 400 g 5 sztuk
- Fasolka szparagowa mrożona 200 g
- Bulion warzywny 1500 ml
- Śmietana 18% 40 g 4 łyżki
- Koperek 40 g
- Masło 10 g 1 łyżka
- Cebula 50 g 1/2 sztuki
- Kalafior 250 g
- Brokuły 250 g
Przepis na zupę jarzynową krok po kroku
Umyj wszystkie warzywa.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Kalafiora i brokuła pokrój na mniejsze różyczki.
Marchew pokrój w plastry.
Cebulę drobno posiekaj.
Na dnie garnka rozpuść i rozgrzej masło.
Wrzuć cebulkę i podsmażaj do zarumienienia.
Dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 5 min.
Całość zalej bulionem.
Dodaj przyprawy.
Gotuj pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.
Śmietanę przełóż do kubka.
Do kubka ze śmietaną wlej stopniowo 2 łyżki gorącej zupy.
Wymieszaj i zahartowaną śmietanę wlej do garnka.
Dodaj posiekany koperek.

-
Zupa ogórkowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa wietnamska
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Rosolnik
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa jarzynowa
Informacje dietetyczne - zupa jarzynowa
Wartości odżywcze zupy jarzynowej
Energia i białka
(570g)
Węglowodany
(570g)
Tłuszcze
(570g)
Witaminy
(570g)
Składniki mineralne
(570g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie jarzynowej
Lista alergenów dla zupy jarzynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
Więcej informacji na temat zupy jarzynowej
Zupa jarzynowa to niezwykle popularna i bardzo często przygotowywana zupa. Można ją zaliczyć do dań z kategorii, tak zwanych “czyścicieli lodówki” ponieważ do jej przygotowania możemy wykorzystać tak naprawdę wszystkie warzywa, które aktualnie zalegają nam w lodówce. To jeden z klasyków polskiej kuchni. Smaczna, domowa zupa warzywna jak u mamy, z ziemniakami, kalafiorem, marchewką, brokułem i fasolką szparagową lub groszkiem, zabielana śmietaną, podawana posypana drobno posiekanym świeżym koperkiem z dla wielu z nas jest smakiem dzieciństwa. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę jarzynową nie mogłaś/eś lepiej trafić. Nasz przepis na zupę jarzynową to idealny pomysł na smaczny, sycący, a przede wszystkim zdrowy posiłek dla całej rodziny, również dla dzieci, które także pokochają jej smak. Dodatkową zaletą zupy jarzynowej jest to, że za jednym razem możesz przygotować jej większą ilość i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo czasu, a smaczny i pożywny obiad będzie w zasięgu ręki przez kilka kolejnych dni- wystarczy podgrzać zupę w garnku lub mikrofalówce i posiłek będzie gotowy w niecałe 5 minut. Koniecznie czytaj dalej aby dowiedzieć się jak ugotować zupę jarzynową, a z pewnością zagości ona na stałe w Twojej diecie.
Pierwsze i chyba najważniejsze pytanie to… co do zupy jarzynowej? Jak już wspominaliśmy składniki dają dużą dowolność i tak naprawdę możesz dodać do niej wszystkie warzywa na jakie tylko masz ochotę. Za każdym razem wyjdzie dobra.
Tradycyjne składniki do zupy jarzynowej to kalafior, brokuł, marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa lub zielony groszek. Oprócz warzyw potrzebny będzie bulion mięsny, warzywny lub warzywno-mięsny, śmietana do zup oraz świeży, drobno posiekany koperek lub natka pietruszki. Oczywiście najlepiej sprawdzą się świeże warzywa, jednak bez problemu możesz wykorzystać także mrożonki. Dzięki temu zupę jarzynową możesz przygotować również w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Od czego rozpocząć gotowanie? Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój, a następnie wrzuć do garnka z rozgrzanym masłem lub oliwą na dnie, podsmażaj je kilka minut pod przykryciem, zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Na koniec wystarczy, że dodasz zahartowaną śmietanę i posypiesz posiekaną zieleniną. To wszystko co musisz zrobić, aby móc cieszyć się tym wyjątkowym smakiem zupy jarzynowej.
Szacunkowy koszt przygotowania zupy jarzynowej
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023