Przepis na zupę kalafiorową z makaronem krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek, duży garnek, sitko

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

W garnku z grubym dnem podgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę i podsmaż.

Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyj oraz obierz.

Pokrój warzywa w plasterki.

Dodaj do garnka z cebulą i smaż razem przez 5 minut.

Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę soli i świeżo mielony pieprz.

Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Dodaj do garnka.

Gotuj około 20 minut, aż zmiękną.

W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji. Odcedź na sitku.

Śmietanę przełóż do większej miseczki. Dodaj 5 łyżek zupy i dokładnie wymieszaj.

Wlej śmietanę do garnka i dokładnie wymieszaj.

Dodaj odcedzony makaron i posiekany koperek.

Wymieszaj i podawaj.

Zupa kalafiorowa z makaronem w białej bulionówce
Zupa kalafiorowa z makaronem
Koszt przygotowania dania
36.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
207 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Zupa kalafiorowa z makaronem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie kalafiorowej z makaronem

Dobra zupa kalafiorowa z makaronem to prawdziwy smak dzieciństwa. Ta pyszna zupa na obiad jest bardzo prosta w przygotowaniu i jej przyrządzenie zajmie tylko chwilę.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zupę kalafiorową z makaronem to oprócz tytułowych produktów potrzebna będzie również cebula, marchewka, seler, por, pietruszka, masło, olej i bulion warzywny. Dodatkowego smaku nada śmietana i świeży koperek. Na początku cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem podgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę i podsmaż. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyj oraz obierz. Pokrój warzywa w plasterki. Dodaj do garnka z cebulą i smaż razem przez 5 minut. Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę soli i świeżo mielony pieprz. Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Dodaj do garnka. Gotuj około 20 minut, aż zmiękną. W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji. Odcedź na sitku. Śmietanę przełóż do większej miseczki. Dodaj 5 łyżek zupy i dokładnie wymieszaj. Wlej śmietanę do garnka i dokładnie wymieszaj. Dodaj odcedzony makaron i posiekany koperek. Wymieszaj i podawaj.

Ta smaczna zupa to świetny pomysł na danie obiadowe.

Kalafior to warzywo szczególnie lubiane przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest jedną z części jadalnych, którą wykorzystuje nasz przepis na zupę kalafiorową z makaronem. Spokojnie można spożywać również jego łodygę. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.

Kalafior to warzywo niezwykle zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.

Przy zakupie kalafiora warto mu się dokładnie przyjrzeć. Nie powinien mieć czarnych plamek, a liście powinny być zielone i sprężyste. Tak wybranego kalafiora możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.

Wartości odżywcze zupy kalafiorowej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
69.22 kcal
207.65 kcal
Białko
2.07 g
6.22 g

Węglowodany w zupie kalafiorowej z makaronem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
9.51 g
28.53 g
Węglowodany przyswajalne
8.31 g
24.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
3.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.78 g
8.35 g
Tłuszcze nasycone
1.72 g
5.16 g
Tłuszcze nienasycone
1.06 g
3.19 g
Tłuszcze jednonasycone
0.81 g
2.43 g
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.76 g
Cholesterol
6.40 mg
19.20 mg

Witaminy w przepisie na zupę kalafiorową z makaronem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
55.00 µg (mcg)
165.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
16.69 mg
50.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej
Retinol
14.00 µg (mcg)
42.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.42 mg
1.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.42 µg (mcg)
73.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
377.81 µg (mcg)
1133.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę kalafiorową z makaronem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
130.33 mg
391.00 mg
Potas
166.06 mg
498.18 mg
Wapń
25.36 mg
76.08 mg
Fosfor
43.19 mg
129.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.60 mg
37.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.39 mg
1.17 mg
Cynk
0.27 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kalafiorowej z makaronem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie kalafiorowej z makaronem

Lista alergenów dla zupy kalafiorowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron w kształcie ryżu
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania zupy kalafiorowej z makaronem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron w kształcie ryżu
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Por
50 g
biała część
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Kalafior
800 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Śmietana 18%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Koszt składników
79.40
Jak oceniasz przepis na zupę kalafiorową z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób