Przepis na zupę brukselkową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, natka pietruszki świeża, chilli, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.

Pora pokrój w półplasterki. W garnku z olejem podduś pora z przyprawami (3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 1 łyżeczka ostrej papryki).

Dodaj wodę, marchew, selera i pietruszkę.

Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

Wrzuć do zupy ziemniaki z brukselką i gotuj około 15 minut.

Na koniec dodaj 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Opcjonalnie po nalaniu zupy dodaj śmietanę.

Garnek z zupą brukselkową na ciemnym tle. Obok garnka leży chochelka do zupy
Zupa brukselkowa
Koszt przygotowania dania
8.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
53

Zupa brukselkowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie brukselkowej

Przepis na zupę z brukselki, który tutaj znajdziesz, idealnie nadaje się na chłodne dni. Lekko pikantna zupa jarzynowa z brukselką rozgrzeje całą rodzinę. Wśród przypraw znajdziesz ostrą paprykę, imbir i pieprz, które dodadzą niesamowitego smaku i aromatu zupie. Imbir wykazuje pozytywny wpływ na proces trawienia, może pomagać w zmaganiach ze wzdęciami, działa przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. Pomaga także pobudzając krążenie i rozgrzewając. Taka mieszanka przypraw wzmocni odporność całej rodziny. Zupa brukselkowa dla dzieci może zostać podana w klasycznej wersji lub zblendowana, jeżeli chcesz podać ją dla niemowlaka. Żeby danie było bardziej pożywne, to jest to zupa brukselkowa z ziemniakami.

Brukselka, a dokładniej kapusta brukselska, także jest zdrowym warzywem. Wygląda jak małe główki kapusty, wielkości orzecha włoskiego, które są przymocowane do łodygi. Na jednej roślinie może znajdować się nawet 80 sztuk brukselek. Jej nazwa wywodzi się od jej pochodzenia. Ojczyzną brukselki jest Belgia, a dokładniej była ona uprawiana w okolicach Brukseli.

Surowa brukselka zawiera w sobie glukozynolany, które mogą działać przeciwnowotworowo, poprzez blokowanie i zapobieganie rozwojowi nowotworu, między innymi prostaty, piersi czy szyjki macicy. Poza tym glukozynolany działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Dodatkowo w brukselce znajdziesz witaminy C, B1, B2, E i prowitaminę A, oraz fosfor, wapń, żelazo, potas, magnez i wiele innych składników mineralnych i witamin. Jest też niskokalorycznym warzywem, bo ma tylko 47 kcal w 100 g, dzięki czemu śmiało mogą ją jeść osoby chcące schudnąć. Jej kolejną zaletą jest niski indeks glikemiczny, wynoszący 15, co sprawia, że może być spożywana przez osoby z cukrzycą i insulinoopornością. Brukselka wydaje się niepozornym warzywem, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Mam nadzieję, że teraz już nie zastanawiasz się, czy warto zrobić tę przepyszną zupę brukselkową i zabierasz się za gotowanie.

Wartości odżywcze zupy brukselkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
Białko
2.29 g
11.47 g

Węglowodany w zupie brukselkowej

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
11.94 g
59.71 g
Węglowodany przyswajalne
8.86 g
44.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.08 g
15.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
1.44 g
7.18 g
Tłuszcze nasycone
0.19 g
0.96 g
Tłuszcze nienasycone
1.24 g
6.22 g
Tłuszcze jednonasycone
0.81 g
4.06 g
Tłuszcze wielonasycone
0.43 g
2.16 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę brukselkową

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
110.24 µg (mcg)
551.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
43.37 mg
216.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.64 mg
3.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.80 mg
4.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
41.62 µg (mcg)
208.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1134.92 µg (mcg)
5674.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę brukselkową

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
30.76 mg
153.81 mg
Potas
362.44 mg
1812.20 mg
Wapń
34.64 mg
173.21 mg
Fosfor
64.51 mg
322.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.13 mg
110.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.04 mg
5.18 mg
Cynk
0.36 mg
1.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy brukselkowej 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie brukselkowej

Lista alergenów dla zupy brukselkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupy brukselkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
350 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.90
Za 350 g
Ziemniaki średnie
180 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 180 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na zupę brukselkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób