Przepis na zupę szpinakową krok po kroku
- Szpinak mrożony 600 g
- Ziemniaki późne 375 g 5 szt
- Marchewka 90 g 2 szt
- Por 70 g 0,5 szt
- Pietruszka 70 g 1 szt
- Seler korzeniowy 60 g 1 duży plaster
- Cebula 100 g 1 szt
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 60 ml 3 łyżki
- Ser topiony 50 g 2 trójkąciki
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Bulion warzywny 240 ml 1 szklanka
W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę smaż.
Pozostałe warzywa, z wyjątkiem szpinaku, obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do garnka i podsmażaj przez 10 minut.
Całość zalej 2 szklankami wody i 1 szklanką bulionu, przypraw za pomocą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku mielonego, i ostrej papryki chili. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do zmięknięcia warzyw.
Dodaj do garnka szpinak i kolejną szklankę wody. Gotuj przez następne 10 minut.
Gdy zupa będzie już gotowa, przestudź ją lekko i dodaj jogurt oraz serek topiony. Dobrze wymieszaj i zblenduj. Gotową zupę ozdób posiekaną natką pietruszki.
Często zadawane pytania
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa wietnamska
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa

(liczba kalorii)
Zupa szpinakowa - cechy przepisu
Więcej o zupie szpinakowej
Zupa szpinakowa to świetna i bardzo lekka potrawa, która smakuje wybornie. Świetnie sprawdzi się jako fit posiłek lub dodatek do mięsnych potraw. Jest lekkostrawna i zaskakuje swoim wyszukanym aromatem.
Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować wspaniałe danie, które możesz ugotować w naprawdę ekspresowym tempie. Tajemniczym składnikiem, który sprawia, że zupa ma jeszcze lepszy smak i strukturę jest serek topiony, który pod wpływem ciepła miło się rozpływa na talerzu i w ustach. Jednak osoby na diecie mogą go pominąć, gdyż może być zbyt ciężkostrawny. Do zupy najlepiej nadaje się jogurt typu greckiego, który jest bardzo gęsty, przez co nadaje kremowej struktury temu daniu. Najlepiej użyć wersji bez tłuszczu, gdyż jest go sporo w dodanym do potrawy serku topionym. Wersja niskotłuszczowa jest też dużo bardziej bogata w białko, dzięki czemu zupa syci na dłużej i będzie odpowiednim wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.
Ta pyszna zupa zachwyca swoim pięknym, zielonym kolorem, który kojarzy się z wiosną. Jest idealnym wyborem na wiosenne i letnie dni, choć równie dobrze sprawdzi się także zimą, ze względu na użycie mrożonego szpinaku. Świetnie prezentuje się na stole i można ją podawać z grzankami, wspaniale pasuje do tej zupy bagietka czosnkowa. Zupa może być ugotowana na rosole, a także na bulionie. Można użyć gotowego bulionu, dzięki czemu czas potrzebny na ugotowanie zupy bardzo się zmniejszy. Wersja na rosole będzie jednak bardziej aromatyczna.
Przepis na zupę szpinakową z ziemniakami jest naprawdę bardzo łatwy i szybki, ta zupa powstaje w ekspresowym tempie, a jej smak jest tak dobry, że ciężko uwierzyć, że to domowa zupa. Bardzo szybko znika z talerzy, warto więc zrobić dodatkową porcję.
Jeżeli szukasz pomysłu na to jak zrobić zupę szpinakową, aksamitną i kremową, a przy tym naprawdę pyszną i niebanalną, to ta z mrożonego szpinaku z serkiem topionym skradnie twoje serce. Jest naprawdę nieskomplikowana i zawsze się udaje. Ten przepis pokaże ci jak ugotować przepyszną zupę w kilka chwil, bez marnowania długich godzin w kuchni.
Wartości odżywcze zupy szpinakowej
Energia i białka
Węglowodany w zupie szpinakowej
(487g)
Tłuszcze
(487g)
Witaminy w przepisie na zupę szpinakową
(487g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę szpinakową
(487g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie szpinakowej
Lista alergenów dla zupy szpinakowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Ser topiony