Przepis na zupę szpinakową krok po kroku

Składniki
  • Szpinak mrożony 600 g
  • Ziemniaki późne 375 g 5 szt
  • Marchewka 90 g 2 szt
  • Por 70 g 0,5 szt
  • Pietruszka 70 g 1 szt
  • Seler korzeniowy 60 g 1 duży plaster
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 60 ml 3 łyżki
  • Ser topiony 50 g 2 trójkąciki
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • bulion warzywny 240 ml 1 szklanka
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, blender

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę smaż.

Pozostałe warzywa, z wyjątkiem szpinaku, obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do garnka i podsmażaj przez 10 minut.

Całość zalej 2 szklankami wody i 1 szklanką bulionu, przypraw za pomocą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku mielonego, i ostrej papryki chili. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do zmięknięcia warzyw.

Dodaj do garnka szpinak i kolejną szklankę wody. Gotuj przez następne 10 minut.

Gdy zupa będzie już gotowa, przestudź ją lekko i dodaj jogurt oraz serek topiony. Dobrze wymieszaj i zblenduj. Gotową zupę ozdób posiekaną natką pietruszki.

Zupa szpinakowa podana w eleganckiej miseczce i udekorowana kleksem z jogurtu.
zupa szpinakowa
Koszt przygotowania dania
18.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
311 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Zupa szpinakowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie szpinakowej

Zupa szpinakowa to świetna i bardzo lekka potrawa, która smakuje wybornie. Świetnie sprawdzi się jako fit posiłek lub dodatek do mięsnych potraw. Jest lekkostrawna i zaskakuje swoim wyszukanym aromatem.

Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować wspaniałe danie, które możesz ugotować w naprawdę ekspresowym tempie. Tajemniczym składnikiem, który sprawia, że zupa ma jeszcze lepszy smak i strukturę jest serek topiony, który pod wpływem ciepła miło się rozpływa na talerzu i w ustach. Jednak osoby na diecie mogą go pominąć, gdyż może być zbyt ciężkostrawny. Do zupy najlepiej nadaje się jogurt typu greckiego, który jest bardzo gęsty, przez co nadaje kremowej struktury temu daniu. Najlepiej użyć wersji bez tłuszczu, gdyż jest go sporo w dodanym do potrawy serku topionym. Wersja niskotłuszczowa jest też dużo bardziej bogata w białko, dzięki czemu zupa syci na dłużej i będzie odpowiednim wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.

Ta pyszna zupa zachwyca swoim pięknym, zielonym kolorem, który kojarzy się z wiosną. Jest idealnym wyborem na wiosenne i letnie dni, choć równie dobrze sprawdzi się także zimą, ze względu na użycie mrożonego szpinaku. Świetnie prezentuje się na stole i można ją podawać z grzankami, wspaniale pasuje do tej zupy bagietka czosnkowa. Zupa może być ugotowana na rosole, a także na bulionie. Można użyć gotowego bulionu, dzięki czemu czas potrzebny na ugotowanie zupy bardzo się zmniejszy. Wersja na rosole będzie jednak bardziej aromatyczna.

Przepis na zupę szpinakową z ziemniakami jest naprawdę bardzo łatwy i szybki, ta zupa powstaje w ekspresowym tempie, a jej smak jest tak dobry, że ciężko uwierzyć, że to domowa zupa. Bardzo szybko znika z talerzy, warto więc zrobić dodatkową porcję.

Jeżeli szukasz pomysłu na to jak zrobić zupę szpinakową, aksamitną i kremową, a przy tym naprawdę pyszną i niebanalną, to ta z mrożonego szpinaku z serkiem topionym skradnie twoje serce. Jest naprawdę nieskomplikowana i zawsze się udaje. Ten przepis pokaże ci jak ugotować przepyszną zupę w kilka chwil, bez marnowania długich godzin w kuchni.

Wartości odżywcze zupy szpinakowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (487g)
Energia (kalorie)
64.02 kcal
311.78 kcal
Białko
2.52 g
12.29 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie szpinakowej

Na 100g
Na porcję (487g)
Węglowodany
8.19 g
39.88 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.16 g
30.01 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.03 g
9.88 g
Brak danych dla: ser topiony, oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (487g)
Tłuszcz
2.82 g
13.75 g
Tłuszcze nasycone
1.06 g
5.17 g
Tłuszcze nienasycone
1.76 g
8.59 g
Tłuszcze wielonasycone
0.27 g
1.30 g
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę szpinakową

Na 100g
Na porcję (487g)
Witamina B6
0.16 mg
0.77 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
8.35 mg
40.65 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, ser topiony, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.32 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.49 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.57 mg
2.78 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
61.02 µg (mcg)
297.18 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę szpinakową

Na 100g
Na porcję (487g)
Sód
89.67 mg
436.71 mg
Potas
273.59 mg
1332.38 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
61.56 mg
299.79 mg
Fosfor
43.79 mg
213.26 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
35.21 mg
171.45 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
5.04 mg
Cynk
0.34 mg
1.65 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.44 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy szpinakowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie szpinakowej

Lista alergenów dla zupy szpinakowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, gałka muszkatołowa, mielony czosnek.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Ser topiony

Cena przygotowania zupy szpinakowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
600 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 600 g
Ziemniaki późne
375 g
5 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Por
70 g
0,5 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Pietruszka
70 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
60 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 ml
Ser topiony
50 g
2 trójkąciki
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
bulion warzywny
240 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.14
Za 240 ml
Liczba porcji:
Razem
70.20
Łączny koszt
18.63
Jak oceniasz przepis na zupę szpinakową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób