Przepis na zupę wietnamską krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku. Posiekaj go i podsmaż.

Dodaj posiekane: czosnek, paprykę i marchewkę. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, do miękkości, około 3-4 minut.

Całość wymieszaj z pastą miso, posiekanym imbirem, sosem sojowym i rybnym.

Dodaj bulion.

Doprowadź do wrzenia; zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut.

Dodaj makaron ryżowy i gotuj, aż makaron będzie miękki, około 5 minut.

Wymieszaj z kolendrą, szczypiorkiem i sokiem z cytryny.

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa wietnamska podana w miseczce.
zupa wietnamska
Koszt przygotowania dania
67.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
216 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
69

Zupa wietnamska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie wietnamskiej

Zupa wietnamska to klasyczna zupa Pho, którą można dostać we wszystkich azjatyckich restauracjach. Nieco przypomina ramen lub polski rosół. Smakuje wspaniale!

Przepis na zupę wietnamską to doskonały pomysł na smaczny posiłek w azjatyckim stylu. Jest niezwykle odżywcza ze względu na duży dodatek białka, ale także makaron. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw. Jest niezwykle gęsta, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią czy zimą. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie. Zupa jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę łatwa. Do jej stworzenia przyda się tylko duży garnek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę wietnamską, która będzie pyszna, domowa i dobra dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się doskonale. To dobra opcja dla wszystkich amatorów orientalnej kuchni. Choć można dostać ją bez problemu w każdej restauracji, to jednak domowa jest najlepsza. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować zupę pho, by zachwycała smakiem, ale także prostotą. W dodatku wszystkie składniki, bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Choć to zupa z zupełnie innego kontynentu nie ma w niej mnóstwa dziwnie brzmiących produktów. Ta tradycyjna wietnamska zupa na pewno skradnie twoje serce. Ta receptura pozwala odwzorować tę smaczną zupę w swoim własnym domu, dzięki czemu całość jest po prostu fantastyczna i nieco zdrowsza, gdyż zawiera mniej soli. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze. Jest w niej wszystko, co dla orientalnych potraw charakterystyczne — dużo przypraw, wspaniały smak i piękna forma podania. Najlepiej od razu przygotować jej podwójną porcję ze względu na naprawdę wyjątkowy smak.

Wartości odżywcze zupy wietnamskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(481g)
Energia (kalorie)
44.99 kcal
216.38 kcal
Białko
3.11 g
14.96 g

Węglowodany w zupie wietnamskiej

Na 100g
Na porcję
(481g)
Węglowodany
5.95 g
28.63 g
Węglowodany przyswajalne
5.57 g
26.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.38 g
1.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(481g)
Tłuszcz
0.93 g
4.47 g
Tłuszcze nasycone
0.33 g
1.57 g
Tłuszcze nienasycone
0.60 g
2.90 g
Tłuszcze jednonasycone
0.47 g
2.27 g
Tłuszcze wielonasycone
0.13 g
0.63 g
Cholesterol
7.60 mg
36.54 mg

Witaminy w przepisie na zupę wietnamską

Na 100g
Na porcję
(481g)
Witamina A
49.39 µg (mcg)
237.57 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.63 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Witamina C
11.36 mg
54.64 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.28 mg
1.35 mg
Retinol
0.96 µg (mcg)
4.60 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.22 mg
Niacyna
1.24 mg
5.97 mg
Foliany
6.62 µg (mcg)
31.84 µg (mcg)
Beta karoten
483.39 µg (mcg)
2325.10 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę wietnamską

Na 100g
Na porcję
(481g)
Sód
323.99 mg
1558.41 mg
Potas
87.79 mg
422.25 mg
Wapń
7.39 mg
35.53 mg
Fosfor
38.59 mg
185.60 mg
Magnez
7.81 mg
37.57 mg
Żelazo
0.21 mg
0.99 mg
Cynk
0.18 mg
0.87 mg
Miedź
0.02 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy wietnamskiej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie wietnamskiej

Lista alergenów dla zupy wietnamskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Pasta miso

Cena przygotowania zupy wietnamskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Imbir korzeń
5 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Makaron ryżowy
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Sok cytrynowy
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Sos rybny
15 ml
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 ml
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Pasta miso
3 g
5.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 3 g
Koszt składników
127.00
Jak oceniasz przepis na zupę wietnamską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób