Zupa wietnamska
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Czosnek (15 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Marchewka (90 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Makaron ryżowy (150 g)
- Sok cytrynowy (10 ml)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Sos rybny (15 ml)
- Sos sojowy (30 ml)
- Pasta miso (3 g)
Przepis na zupę wietnamską krok po kroku
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku. Posiekaj go i podsmaż.
Dodaj posiekane: czosnek, paprykę i marchewkę. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, do miękkości, około 3-4 minut.
Całość wymieszaj z pastą miso, posiekanym imbirem, sosem sojowym i rybnym.
Dodaj bulion.
Doprowadź do wrzenia; zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut.
Dodaj makaron ryżowy i gotuj, aż makaron będzie miękki, około 5 minut.
Wymieszaj z kolendrą, szczypiorkiem i sokiem z cytryny.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy wietnamskiej
Zupa wietnamska to klasyczna zupa Pho, którą można dostać we wszystkich azjatyckich restauracjach. Nieco przypomina ramen lub polski rosół. Smakuje wspaniale!
Przepis na zupę wietnamską to doskonały pomysł na smaczny posiłek w azjatyckim stylu. Jest niezwykle odżywcza ze względu na duży dodatek białka, ale także makaron. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw. Jest niezwykle gęsta, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią czy zimą. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie. Zupa jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę łatwa. Do jej stworzenia przyda się tylko duży garnek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę wietnamską, która będzie pyszna, domowa i dobra dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się doskonale. To dobra opcja dla wszystkich amatorów orientalnej kuchni. Choć można dostać ją bez problemu w każdej restauracji, to jednak domowa jest najlepsza. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować zupę pho, by zachwycała smakiem, ale także prostotą. W dodatku wszystkie składniki, bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Choć to zupa z zupełnie innego kontynentu nie ma w niej mnóstwa dziwnie brzmiących produktów. Ta tradycyjna wietnamska zupa na pewno skradnie twoje serce. Ta receptura pozwala odwzorować tę smaczną zupę w swoim własnym domu, dzięki czemu całość jest po prostu fantastyczna i nieco zdrowsza, gdyż zawiera mniej soli. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze. Jest w niej wszystko, co dla orientalnych potraw charakterystyczne — dużo przypraw, wspaniały smak i piękna forma podania. Najlepiej od razu przygotować jej podwójną porcję ze względu na naprawdę wyjątkowy smak.
Alergeny w zupie wietnamskiej
Lista alergenów dla zupy wietnamskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos rybny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Pasta miso
Wartości odżywcze zupy wietnamskiej
To zdrowa opcja, która zawiera sporo warzyw i białka.
Energia i białka
(481g)
Węglowodany
(481g)
Tłuszcze
(481g)
Witaminy
(481g)
Składniki mineralne
(481g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.