Zupa wiosenna

Opublikowano: 20.05.2022 r., 12:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa wiosenna podana w czerwonym garnuszku.
Zupa wiosenna
Zupa wiosenna to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe, które możesz podać dla całej rodziny. Zupa jarzynowa zawiera spore ilości witamin i składników mineralnych.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 40 min
208 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Marchewka - 2 średnie sztyki (300 g)
  • Ziemniaki młode - 5 średnich sztuk (500 g)
  • Fasolka szparagowa (150 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (70 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę wiosenną krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Marchew umyj, obierz i pokroju w talarki.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku na maśle podsmaż cebulę, następnie dodaj do niej marchew i ziemniaki. Składniki przesmaż chwilę.

Do garnka z warzywami dodaj bulion jarzynowy i zagotuj. Zupę gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania.

Fasolkę w tym czasie ujmij i przytnij jej końce, kalafior umyj i podziel na różyczki. Następnie dodaj składniki do wywaru.

Zupę dopraw przyprawami wedle uznania i gotuj przez około 15 minut.

Koper posiekaj i dodaj pod koniec gotowania do zupy.

Zupę odstaw z ognia i dodaj do niej śmietanę (warto najpierw ją zaprawić).

Gotową zupę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę wiosenną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy wiosennej

Zupa wiosenna z ziemniakami to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna i łatwa zupa jarzynowa stanowi świetny sposób na włączenie do diety większej ilości warzyw, dodatkowo stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Przepis na zupę wiosenną jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchew, ziemniaki, fasolka szparagowa, kalafior, cebula, olej rzepkowy, bulion jarzynowy, śmietanka 30%, koper, sól oraz pieprz. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych. W sezonie część z warzyw kupimy na lokalnym straganie. W okresie zimowym do przygotowania zupy warto wykorzystać warzywa mrożone.

Jak zrobić zupę wiosenną? W garnku na maśle podsmaż cebulę, następnie dodaj do niej marchew i ziemniaki. Składniki przesmaż chwilę. Do garnka z warzywami dodaj bulion jarzynowy i zagotuj. Zupę gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania.Fasolkę w tym czasie ujmij i przytnij jej końce, kalafior umyj i podziel na różyczki. Następnie dodaj składniki do wywaru. Zupę dopraw przyprawami wedle uznania i gotuj przez około 15 minut. Koper posiekaj i dodaj pod koniec gotowania do zupy. Zupę odstaw z ognia i dodaj do niej śmietanę (warto najpierw ją zaprawić). Gotową zupę podawaj na ciepło.

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera również spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Kalafior jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym.

Podsumowując dobra zupa warzywna świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Prosty przepis nie wymaga dużego doświadczenia. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Dodatkowo przygotowanie zupy jarzynowej sprawia, że bez problemu do diety możemy włączyć większą ilość warzyw.

Alergeny w zupie wiosennej

Lista alergenów dla zupy wiosennej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy wiosennej

na 100g gotowej potrawy

Zupa wiosenna to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Stanowi dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
37.21
208.39
Białko (g)
0.92
5.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
5.74
32.12
Węglowodany przyswajalne (g)
4.72
26.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
5.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
1.37
7.65
Tłuszcze nasycone (g)
0.66
3.70
Tłuszcze nienasycone (g)
0.70
3.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.49
2.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
1.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
100.76
564.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.53
53.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.43
2.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.59
64.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
168.89
945.77
Potas (mg)
162.08
907.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.81
77.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
21.67
121.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.95
50.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
2.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.14
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy wiosennej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy wiosennej

Koszt składników
80.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
2 średnie sztyki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki młode
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Fasolka szparagowa
150 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Kalafior
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
70 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
80.50