Przepis na zupę wiosenną krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Marchew umyj, obierz i pokroju w talarki.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku na maśle podsmaż cebulę, następnie dodaj do niej marchew i ziemniaki. Składniki przesmaż chwilę.

Do garnka z warzywami dodaj bulion jarzynowy i zagotuj. Zupę gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania.

Fasolkę w tym czasie ujmij i przytnij jej końce, kalafior umyj i podziel na różyczki. Następnie dodaj składniki do wywaru.

Zupę dopraw przyprawami wedle uznania i gotuj przez około 15 minut.

Koper posiekaj i dodaj pod koniec gotowania do zupy.

Zupę odstaw z ognia i dodaj do niej śmietanę (warto najpierw ją zaprawić).

Gotową zupę podawaj na ciepło.

Zupa wiosenna podana w czerwonym garnuszku.
Zupa wiosenna
Koszt przygotowania dania
42.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
208 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Zupa wiosenna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie wiosennej

Zupa wiosenna z ziemniakami to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna i łatwa zupa jarzynowa stanowi świetny sposób na włączenie do diety większej ilości warzyw, dodatkowo stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Przepis na zupę wiosenną jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchew, ziemniaki, fasolka szparagowa, kalafior, cebula, olej rzepkowy, bulion jarzynowy, śmietanka 30%, koper, sól oraz pieprz. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych. W sezonie część z warzyw kupimy na lokalnym straganie. W okresie zimowym do przygotowania zupy warto wykorzystać warzywa mrożone.

Jak zrobić zupę wiosenną? W garnku na maśle podsmaż cebulę, następnie dodaj do niej marchew i ziemniaki. Składniki przesmaż chwilę. Do garnka z warzywami dodaj bulion jarzynowy i zagotuj. Zupę gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania.Fasolkę w tym czasie ujmij i przytnij jej końce, kalafior umyj i podziel na różyczki. Następnie dodaj składniki do wywaru. Zupę dopraw przyprawami wedle uznania i gotuj przez około 15 minut. Koper posiekaj i dodaj pod koniec gotowania do zupy. Zupę odstaw z ognia i dodaj do niej śmietanę (warto najpierw ją zaprawić). Gotową zupę podawaj na ciepło.

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera również spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Kalafior jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym.

Podsumowując dobra zupa warzywna świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Prosty przepis nie wymaga dużego doświadczenia. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Dodatkowo przygotowanie zupy jarzynowej sprawia, że bez problemu do diety możemy włączyć większą ilość warzyw.

Wartości odżywcze zupy wiosennej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kalorie)
37.21 kcal
208.39 kcal
Białko
0.92 g
5.18 g

Węglowodany w zupie wiosennej

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany
5.74 g
32.12 g
Węglowodany przyswajalne
4.72 g
26.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.01 g
5.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz
1.37 g
7.65 g
Tłuszcze nasycone
0.66 g
3.70 g
Tłuszcze nienasycone
0.70 g
3.95 g
Tłuszcze jednonasycone
0.49 g
2.72 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.22 g
1.23 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę wiosenną

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A
100.76 µg (mcg)
564.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
9.53 mg
53.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.43 mg
2.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
11.59 µg (mcg)
64.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę wiosenną

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód
168.89 mg
945.77 mg
Potas
162.08 mg
907.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
13.81 mg
77.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
21.67 mg
121.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
8.95 mg
50.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.36 mg
2.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.14 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy wiosennej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie wiosennej

Lista alergenów dla zupy wiosennej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania zupy wiosennej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
2 średnie sztyki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki młode
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Fasolka szparagowa
150 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Kalafior
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
70 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
80.50
Jak oceniasz przepis na zupę wiosenną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób