Przepis na zupa jarzynowa z makaronem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Podziel kalafior na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Dodaj marchew, groszek z puszki, brukselkę, liść laurowy, ziele angielskie.

Wlej wodę (około 2 litrów) i gotuj przez 15 minut.

Dodaj do zupy groszek z puszki, fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę.

Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem.

Dodaj makaron i gotuj przez 10 minut.

Dodaj śmietanę, wymieszaj i przelej zupę do talerzy.

Zupa jarzynowa z makaronem podana w białej miseczce.
Zupa jarzynowa z makaronem
Koszt przygotowania dania
24.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
546 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Zupa jarzynowa z makaronem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie jarzynowej z makaronem

Zupa jarzynowa z makaronem to świetny pomysł na syty obiad dla rodziny. Zupa z makaronem świetnie sprawdzi się także dla dzieci jako podwieczorek. Zupa może zostać przygotowana z dodatkiem makaronu pełnoziarnistego lub ryżowego. Przepis na zupę jarzynową z makaronem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: groszek z puszki, marchew, cebula, brukselka, fasolka szparagowa zielona, cukinia, kalafior, masło klarowane, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana kwaśna, makaron.

Jak zrobić zupę jarzynową z makaronem? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podziel kalafior na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj marchew, groszek z puszki, brukselkę, liść laurowy, ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj przez 15 minut. Dodaj do zupy groszek z puszki, fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem. Dodaj makaron i gotuj przez 10 minut. Dodaj śmietanę, wymieszaj i przelej zupę do talerzy.

Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu. Żelazo zawarte w roślinach nie wchłania się w tak dużym stopniu, jak żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Brukselka jest warzywem zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Brukselka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Brukselka zawiera także sporą ilość potasu, oraz witaminy K. Witamina C jest naturalnym składnikiem do syntezy kolagenu.

Podsumowując prosty przepis na zupę można wykorzystać także używając warzywa mrożone. Szybki przepis na zupę jest doskonały na obiad. Łatwy przepis przygotujesz szybko po powrocie z pracy. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze zupy jarzynowej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kalorie)
118.88 kcal
546.87 kcal
Białko
3.23 g
14.84 g

Węglowodany w zupie jarzynowej z makaronem

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany
14.99 g
68.98 g
Węglowodany przyswajalne
12.95 g
59.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.04 g
9.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz
5.42 g
24.91 g
Tłuszcze nasycone
3.58 g
16.49 g
Tłuszcze nienasycone
1.83 g
8.42 g
Tłuszcze jednonasycone
1.50 g
6.92 g
Tłuszcze wielonasycone
0.33 g
1.51 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło klarowane, śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol
15.58 mg
71.65 mg

Witaminy w przepisie na zupa jarzynowa z makaronem

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A
148.58 µg (mcg)
683.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.77 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Witamina C
17.98 mg
82.73 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Witamina E
0.38 mg
1.77 mg
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
41.85 µg (mcg)
192.49 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.33 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.33 mg
Niacyna
0.61 mg
2.82 mg
Foliany
25.38 µg (mcg)
116.77 µg (mcg)
Beta karoten
1088.00 µg (mcg)
5004.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupa jarzynowa z makaronem

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód
44.77 mg
205.94 mg
Potas
226.65 mg
1042.61 mg
Wapń
39.92 mg
183.65 mg
Fosfor
59.88 mg
275.47 mg
Magnez
20.27 mg
93.24 mg
Żelazo
0.62 mg
2.87 mg
Cynk
0.45 mg
2.05 mg
Miedź
0.08 mg
0.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jarzynowej z makaronem 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie jarzynowej z makaronem

Lista alergenów dla zupy jarzynowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki

Cena przygotowania zupy jarzynowej z makaronem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groszek zielony konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Brukselka
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Fasolka szparagowa
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Kalafior
300 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Makaron muszelki
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Śmietana 12%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Koszt składników
49.40
Jak oceniasz przepis na zupa jarzynowa z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób