Pieczone jabłko

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone jabłko ułożone na papierze do pieczenia.
Pieczone jabłko
Pieczone jabłko to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Pieczone jabłko świetnie sprawdzi się dla osób z problemami żołądkowymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
383 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jabłko 2 duże sztuki (400 g)
  • Maliny (240 g)
  • Śmietana 12% (140 g)
  • Jogurt naturalny (100 ml)
  • Cukier 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na pieczone jabłko krok po kroku

Jabłka wydrąż do połowy.

Umieść jabłka na blasze i posyp cukrem.

Do jabłek włóż maliny.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Jabłka wyjmij z piekarnika i na wierzchu umieść jogurt naturalny wymieszany ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na pieczone jabłko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat pieczonego jabłka

Pieczone jabłko to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Zapiekane jabłko idealnie sprawdzi się podane na podwieczorek lub jako zwieńczenie sytej kolacji. Deser będzie idealny dla dzieci i dorosłych. Sprawdzony przepis na pieczone jabłka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, maliny, śmietana 12%, jogurt naturalny, cukier.

Jak zrobić pieczone jabłka? Jabłka wydrąż do połowy. Umieść jabłka na blasze i posyp cukrem. Do jabłek włóż maliny. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut. Jabłka wyjmij z piekarnika i na wierzchu umieść jogurt naturalny wymieszany ze śmietaną.

Jabłka to owoce bardzo popularne na całym świecie. Wykorzystywane są do przygotowywania deserów i konfitura, a także soków owocowych. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Podsumowując domowe jabłka zapiekane z malinami są najlepsze jako niskokaloryczny deser. Jabłka pieczone w piekarniku podawać można także z innymi owocami takimi jak wiśnie czy żurawina. Jabłka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w pieczonym jabłku

Lista alergenów dla pieczonego jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze pieczonego jabłka

na 100g gotowej potrawy

Pieczone jabłko to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Jabłko zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Jabłka zawierają małą ilość kalorii. Świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
85.13
383.08
Białko (g)
1.57
7.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
16.17
72.76
Węglowodany przyswajalne (g)
13.46
60.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.71
12.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
1.86
8.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
5.48
Tłuszcze nienasycone (g)
0.65
2.91
Cholesterol (mg)
5.48
24.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
15.57
70.06
Witamina B6 (mg)
0.05
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.58
Witamina E (mg)
0.12
0.55
Retinol (µg (mcg))
13.46
60.58
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Ryboflawina (mg)
0.07
0.30
Niacyna (mg)
0.22
0.98
Foliany (µg (mcg))
9.66
43.45
Beta karoten (µg (mcg))
17.01
76.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
21.95
98.76
Potas (mg)
141.42
636.39
Wapń (mg)
51.71
232.69
Fosfor (mg)
39.35
177.10
Magnez (mg)
12.73
57.29
Żelazo (mg)
0.26
1.16
Cynk (mg)
0.31
1.38
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego jabłka 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonego jabłka

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
400 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Maliny
240 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
15.36
Za 240 g
Śmietana 12%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
24.00