Pieczone jabłko
- Jabłko - 2 duże sztuki (400 g)
- Maliny (240 g)
- Śmietana 12% (140 g)
- Jogurt naturalny (100 ml)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Przepis na pieczone jabłko krok po kroku
Jabłka wydrąż do połowy.
Umieść jabłka na blasze i posyp cukrem.
Do jabłek włóż maliny.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Jabłka wyjmij z piekarnika i na wierzchu umieść jogurt naturalny wymieszany ze śmietaną.
Więcej informacji na temat pieczonego jabłka
Pieczone jabłko to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Zapiekane jabłko idealnie sprawdzi się podane na podwieczorek lub jako zwieńczenie sytej kolacji. Deser będzie idealny dla dzieci i dorosłych. Sprawdzony przepis na pieczone jabłka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, maliny, śmietana 12%, jogurt naturalny, cukier.
Jak zrobić pieczone jabłka? Jabłka wydrąż do połowy. Umieść jabłka na blasze i posyp cukrem. Do jabłek włóż maliny. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut. Jabłka wyjmij z piekarnika i na wierzchu umieść jogurt naturalny wymieszany ze śmietaną.
Jabłka to owoce bardzo popularne na całym świecie. Wykorzystywane są do przygotowywania deserów i konfitura, a także soków owocowych. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.
Podsumowując domowe jabłka zapiekane z malinami są najlepsze jako niskokaloryczny deser. Jabłka pieczone w piekarniku podawać można także z innymi owocami takimi jak wiśnie czy żurawina. Jabłka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w pieczonym jabłku
Lista alergenów dla pieczonego jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze pieczonego jabłka
Pieczone jabłko to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Jabłko zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Jabłka zawierają małą ilość kalorii. Świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.