Piadine
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Oliwa z oliwek (200 ml)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Pomidory w puszce (600 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Szpinak (400 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Mascarpone (200 g)
Przepis na piadine krok po kroku
Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj sól i proszek do pieczenia.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko.
Patelnię posmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej.
Na patelnię połóż placek, zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty z jednej strony.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Boczek pokrój w kostkę.
Na patelni podsmaż boczek i cebulę.
Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i duś przez 15 minut.
Dodaj starty parmezan oraz mascarpone i wymieszaj.
Liście szpinaku umyj i osusz na ręczniku papierowym.
Placek posmaruj sosem i dodaj liście szpinaku.
Złóż na pół i podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat piadine
Piadine to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Piadine to Włoskiego pochodzenia placek pszenny, który można faszerować dowolnymi dodatkami. Przepis na piadine jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, oliwa z oliwek, proszek do pieczenia, sól, pomidory w puszce, cebula, szpinak, boczek, parmezan, mascarpone.
Jak zrobić piadine? Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj sól i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko. Patelnię posmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej. Na patelnię połóż placek, zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty z jednej strony. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek i cebulę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i duś przez 15 minut. Dodaj starty parmezan oraz mascarpone i wymieszaj. Liście szpinaku umyj i osusz na ręczniku papierowym. Placek posmaruj sosem i dodaj liście szpinaku. Złóż na pół i podawaj na dużym talerzu.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.
Podsumowując włoska domowa tortilla to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Piadine z nadzieniem jest idealne także podczas spotkań ze znajomymi. Placek z mąki pszennej jest cienki i bardzo chrupiący. Najlepszy placek z serem i sosem pomidorowym można przygotować także z mięsem mielonym. Farsz można przygotować także ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Włoski placek jest idealny na szybki lunch.
Alergeny w piadine
Lista alergenów dla piadine przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- mascarpone
Wartości odżywcze piadine
Piadine to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które podnoszą szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Danie jest dość kaloryczne i nie jest dobrym wyborem na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.