Piadine

Opublikowano: 20.06.2022 r., 9:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piadine z dodatkami na talerzu
Piadine
Piadine to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pod tajemniczą nazwą kryje się włoskiego pochodzenia danie z dodatkiem farszu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
643 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
  • Oliwa z oliwek (200 ml)
  • Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Pomidory w puszce (600 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Szpinak (400 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Mascarpone (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na piadine krok po kroku

Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj sól i proszek do pieczenia.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem na 30 minut.

Ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko.

Patelnię posmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej.

Na patelnię połóż placek, zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty z jednej strony.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Boczek pokrój w kostkę.

Na patelni podsmaż boczek i cebulę.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i duś przez 15 minut.

Dodaj starty parmezan oraz mascarpone i wymieszaj.

Liście szpinaku umyj i osusz na ręczniku papierowym.

Placek posmaruj sosem i dodaj liście szpinaku.

Złóż na pół i podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na piadine
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat piadine

Piadine to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Piadine to Włoskiego pochodzenia placek pszenny, który można faszerować dowolnymi dodatkami. Przepis na piadine jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, oliwa z oliwek, proszek do pieczenia, sól, pomidory w puszce, cebula, szpinak, boczek, parmezan, mascarpone.

Jak zrobić piadine? Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj sól i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko. Patelnię posmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej. Na patelnię połóż placek, zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty z jednej strony. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek i cebulę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i duś przez 15 minut. Dodaj starty parmezan oraz mascarpone i wymieszaj. Liście szpinaku umyj i osusz na ręczniku papierowym. Placek posmaruj sosem i dodaj liście szpinaku. Złóż na pół i podawaj na dużym talerzu.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.

Podsumowując włoska domowa tortilla to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Piadine z nadzieniem jest idealne także podczas spotkań ze znajomymi. Placek z mąki pszennej jest cienki i bardzo chrupiący. Najlepszy placek z serem i sosem pomidorowym można przygotować także z mięsem mielonym. Farsz można przygotować także ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Włoski placek jest idealny na szybki lunch.

Alergeny w piadine

Lista alergenów dla piadine przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • mascarpone

Wartości odżywcze piadine

na 100g gotowej potrawy

Piadine to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które podnoszą szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Danie jest dość kaloryczne i nie jest dobrym wyborem na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
247.42
643.29
Białko (g)
8.39
21.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
20.93
54.42
Węglowodany przyswajalne (g)
19.94
51.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
2.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
14.78
38.43
Tłuszcze nasycone (g)
6.41
16.67
Tłuszcze nienasycone (g)
8.37
21.76
Cholesterol (mg)
19.01
49.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.29
18.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.77
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.45
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.70
7.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.27
180.11
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
232.21
603.73
Potas (mg)
354.07
920.58
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
135.08
351.21
Fosfor (mg)
180.60
469.55
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.27
78.70
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.24
5.82
Cynk (mg)
0.75
1.95
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piadine 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piadine

Koszt składników
74.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Oliwa z oliwek
200 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Koszt składników
74.70