Przepis na piadine krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj sól i proszek do pieczenia.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem na 30 minut.

Ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko.

Patelnię posmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej.

Na patelnię połóż placek, zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty z jednej strony.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Boczek pokrój w kostkę.

Na patelni podsmaż boczek i cebulę.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i duś przez 15 minut.

Dodaj starty parmezan oraz mascarpone i wymieszaj.

Liście szpinaku umyj i osusz na ręczniku papierowym.

Placek posmaruj sosem i dodaj liście szpinaku.

Złóż na pół i podawaj na dużym talerzu.

Piadine podane na talerzu.
Piadine
Koszt przygotowania dania
55.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
643 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Piadine - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piadine

Piadine to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Piadine to Włoskiego pochodzenia placek pszenny, który można faszerować dowolnymi dodatkami. Przepis na piadine jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, oliwa z oliwek, proszek do pieczenia, sól, pomidory w puszce, cebula, szpinak, boczek, parmezan, mascarpone.

Jak zrobić piadine? Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj sól i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko. Patelnię posmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej. Na patelnię połóż placek, zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty z jednej strony. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek i cebulę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i duś przez 15 minut. Dodaj starty parmezan oraz mascarpone i wymieszaj. Liście szpinaku umyj i osusz na ręczniku papierowym. Placek posmaruj sosem i dodaj liście szpinaku. Złóż na pół i podawaj na dużym talerzu.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.

Podsumowując włoska domowa tortilla to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Piadine z nadzieniem jest idealne także podczas spotkań ze znajomymi. Placek z mąki pszennej jest cienki i bardzo chrupiący. Najlepszy placek z serem i sosem pomidorowym można przygotować także z mięsem mielonym. Farsz można przygotować także ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Włoski placek jest idealny na szybki lunch.

Wartości odżywcze piadine

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
247.42 kcal
643.29 kcal
Białko
8.39 g
21.82 g

Węglowodany w piadine

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
20.93 g
54.42 g
Węglowodany przyswajalne
19.94 g
51.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
2.57 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
14.78 g
38.43 g
Tłuszcze nasycone
6.41 g
16.67 g
Tłuszcze nienasycone
8.37 g
21.76 g
Cholesterol
19.01 mg
49.43 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na piadine

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
7.29 mg
18.95 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.77 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.45 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
2.70 mg
7.03 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
69.27 µg (mcg)
180.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piadine

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
232.21 mg
603.73 mg
Potas
354.07 mg
920.58 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
135.08 mg
351.21 mg
Fosfor
180.60 mg
469.55 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
30.27 mg
78.70 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
2.24 mg
5.82 mg
Cynk
0.75 mg
1.95 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.31 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piadine 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piadine

Lista alergenów dla piadine przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • mascarpone

Cena przygotowania piadine

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Oliwa z oliwek
200 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Koszt składników
74.70
Jak oceniasz przepis na piadine
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób