Pasztet z soczewicy z żurawiną

Opublikowano: 21.05.2021 r., 9:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet z soczewicy i żurawiną
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Pasztet z soczewicy i żurawiny to doskonała propozycja na pyszny zamiennik mięsa na kanapki. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, aby urozmaicić swoją dietę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
229 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Soczewica zielona (200 g)
  • Kasza jaglana (100 g)
  • Olej rzepakowy (130 ml)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
  • Suszona żurawina (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, lubczyk
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blender, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa

Przepis na pasztet z soczewicy z żurawiną krok po kroku

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Soczewicę ugoruj w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem 30ml oleju. W czasie smażenia dodaj do niej liście laurowe i ziele angielskie (po 2 sztuki). Pod koniec smażenia przyprawy wyjmij i wyrzuć do kosza.

Podsmażoną cebulę wymieszaj w misce z ugotowaną soczewicą i kaszą, 2 łyżkami sosu sojowego, pozostałym olejem oraz z dodatkiem przypraw.

Produkty zblenduj przy użyciu blendera na gładką masę.

Do masy dodaj żurawinę i dokładnie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. A blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Bo blaszki przelej masę pasztetu, wyrównaj ją przy pomocy łyżki i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.

Po upieczeniu zostaw pasztet do ostudzenia w formie, najlepiej na całą noc.

Po tym czasie pasztet podawaj np. jako dodatek do pieczywa.

Jak oceniasz przepis na pasztet z soczewicy z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z soczewicy z żurawiną

Pasztet z soczewicy z żurawiną to doskonała propozycja na wegetariański dodatek do kanapek. Świetnie sprawdzi się również na stół wędlin na różnych imprezach okolicznościowych. Jest to zdrowsza wersja tradycyjnego pasztetu z wykorzystaniem mięsa i podrobów. Wykorzystanie tego przepisu pozwoli na włączenie do naszej diety nasion roślin strączkowych - nawet osoby, które nie lubią strączków powinny się do nich przekonać po spróbowaniu tego pysznego pasztetu. Przepis na pasztet z zielonej soczewicy z żurawiną ma średni poziom trudności, dlatego nie każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem - jednak warto spróbować swoich sił. Do wykonania tego pysznego pasztetu potrzebujesz soczewicy zielonej, kaszy jaglanej, oleju rzepakowego, cebuli, żurawiny suszonej oraz przypraw (soli, pieprzu, majeranku, sosu sojowego, ziela angielskiego, liści laurowych oraz gałki muszkatołowej). Możemy zauważyć, że produkty, których użyjemy są pochodzenia roślinnego, dlatego pasztet możemy zaserwować osobom na diecie wegańskiej.

Soczewica może stanowić dobrą alternatywę dla dostarczenia do organizmu białka na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Soczewica dodatkowo ma niską zawartość sodu a wysoką potasu, dlatego może wpływać na zapobieganie powstawania nadciśnienia. W soczewicy znajduje się również błonnik, który pomaga w regulacji poziomu cholesterolu LDL we krwi. Jest to produkt spożywczy bogaty w żelazo i kwas foliowy - oba te składniki sprzyjają się tworzeniu czerwonych krwinek i zmniejszają ryzyko rozwoju anemii.

Podsumowując pasztet wegański z żurawiną to doskonała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Pasztet będzie doskonałym pomysłem na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Dodatkowo jest to świetna propozycja na stół wędlin na wiele imprez okolicznościowych. Pasztet zawiera w składzie produkty spożywcze, które dostarczą do naszego organizmu wielu cennych składników mineralnych i witamin. Pasztet ten jest doskonałym źródłem białka na dietach bezmięsnych.

Alergeny w pasztecie z soczewicy z żurawiną

Lista alergenów dla pasztetu z soczewicy z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze pasztetu z soczewicy z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
417.24
229.48
Białko (g)
10.17
5.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
42.92
23.61
Węglowodany przyswajalne (g)
37.76
20.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.16
2.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
23.79
13.08
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
1.28
Tłuszcze nienasycone (g)
21.46
11.80
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.99
8.25
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.46
3.56
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
1.21
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.88
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.57
8.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
3.53
1.94
Potas (mg)
259.74
142.86
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.29
11.71
Żelazo (mg)
3.55
1.95
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z soczewicy z żurawiną 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z soczewicy z żurawiną

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Kasza jaglana
100 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 100 g
Olej rzepakowy
130 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.91
Za 130 ml
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszona żurawina
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Koszt składników
22.50