Pasztet świąteczny

Opublikowano: 10.09.2021 r., 17:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet świąteczny podany na talerzyku z żurawiną.
Pasztet świąteczny
Pasztet świąteczny to wspaniały pomysł na niezwykle pyszny mięsny dodatek. Upieczony z żurawiną i przyprawami jest niezwykle aromatyczny, a przy tym bardzo łatwy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
256 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Wątróbka drobiowa (200 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (200 g)
  • Bułka pszenna 1 szt (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Bułka tarta 2 łyżki (40 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Mleko 2% pół szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duży garnek, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, maszynka do mięsa

Przepis na pasztet świąteczny krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj podzielone na mniejsze kawałki mięso ( z wyjątkiem wątróbki) i delikatnie podsmaż. Następnie zalej całość bulionem, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 40 minut. Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj kolejne 20 minut.

Bułkę namocz w mleku.

Mięso wraz z bułką zmiel bardzo drobno w maszynce. Wbij jajka i dopraw solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem. I dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i włóż do środka pasztet.

Piecz mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na pasztet świąteczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat pasztetu świątecznego

Pasztet świąteczny jest wspaniałym dodatkiem mięsnym, pełnym smaku i aromatu. To wspaniała alternatywa dla sklepowych wędlin i mięsnych wyrobów. Domowy pasztet jest niezwykle smaczny, a przy tym znacznie zdrowszy. Można go jeść z pieczywem, ale smakuje tak wspaniale, że sprawdzi się nawet bez dodatków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobry pasztet świąteczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Pomoże ci stworzyć idealny dodatek mięsny. Do jego przygotowania najlepiej użyć w większości mięsa drobiowego, dzięki temu będzie znacznie lżejszy. Do pasztetu dodaje się jednak odrobiny boczku, by całość miała trochę tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dzięki temu wyrób smakuje lepiej, ma też lepszą konsystencję. Do pasztetu najlepiej dodać wątróbkę drobiową, ale można też pokusić się o inne podroby. To świetny sposób na przemycenie ich do swojego menu w pyszny i łatwy sposób. Wątróbka ma sporo białka, a przy tym dostarcza naprawdę sporo żelaza, dzięki czemu sprawdzi się idealnie w diecie osób z anemią. To mięso dostarcza także sporo witaminy A, a także tych z grupy B. Jednak w diecie pojawia się rzadko, ze względu na specyficzny smak, w tym wyrobie jest on jednak niewyczuwalny.

To pyszny pasztet, który idealnie komponuje się z konfiturą z żurawiny. Całość jest dość delikatna, dlatego osoby, które kochają wędliny nieco bardziej pikantne mogą dodać do całości nieco więcej pieprzu lub pieprzu ziołowego. To naprawdę najlepszy pasztet świąteczny.

Wszystkie składniki, których używa się do jego przygotowania są łatwo dostępne, dlatego jego przygotowanie nie stanowi problemu. Choć nie jest to opcja postna, to wspaniale sprawdzi się w pozostałe dni świąt. Upieczony we własnym domu smakuje i pachnie najlepiej. To wspaniała alternatywa dla wszystkich wędlin ze sklepów, gdyż nie zawiera konserwantów, czy polepszaczy. A ilość soli w wyrobie można całkowicie kontrolować, dzięki czemu będzie to wyrób dobry również dla osób z chorobami serca.

Przepis na pasztet świąteczny jest niezwykle łatwy i mało pracochłonny. Choć to wypiek bożonarodzeniowy, to wcale nie musi gościć w menu tylko na święta. Choć domowy, jest tak łatwy w przygotowaniu, że spokojnie sprawdzi się również na co dzień.

Alergeny w pasztecie świątecznym

Lista alergenów dla pasztetu świątecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze pasztetu świątecznego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, pełna białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
135.17
256.82
Białko (g)
11.13
21.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
5.10
9.69
Węglowodany przyswajalne (g)
4.72
8.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
7.73
14.68
Tłuszcze nasycone (g)
3.23
6.13
Tłuszcze nienasycone (g)
4.50
8.55
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
6.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
2.46
Cholesterol (mg)
79.07
150.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
366.76
696.84
Witamina B6 (mg)
0.36
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
2.24
4.26
Witamina C (mg)
2.39
4.53
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.54
Witamina E (mg)
0.47
0.89
Retinol (µg (mcg))
362.56
688.86
Tiamina (mg)
0.13
0.25
Ryboflawina (mg)
0.31
0.58
Niacyna (mg)
4.55
8.64
Foliany (µg (mcg))
72.81
138.34
Beta karoten (µg (mcg))
35.26
67.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
237.29
450.85
Potas (mg)
156.55
297.44
Wapń (mg)
29.59
56.21
Fosfor (mg)
126.59
240.52
Magnez (mg)
15.51
29.46
Żelazo (mg)
1.61
3.05
Cynk (mg)
0.90
1.71
Miedź (mg)
0.09
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu świątecznego 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu świątecznego

Koszt składników
76.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Boczek wieprzowy bez kości
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Bułka pszenna
100 g
1 szt
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bułka tarta
40 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Koszt składników
76.50