Parowańce z jagodami

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Parowańce z jagodami i owocami
Parowańce z jagodami
Parowańce z jagodami to doskonała propozycja na smaczny posiłek dla najmłodszych. Parowańce najlepiej smakują podane na ciepło z dodatkiem słodkich sosów. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 60 min
660 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Cukier wanilinowy (32 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło - roztopione (40 g)
  • Jagody (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, gaza, ściereczka

Przepis na parowańce z jagodami krok po kroku

W garnku lekko podgrzej mleko, garnek zdejmij z ognia i dodaj do niego cukier, drożdże oraz 3 łyżki mąki.

Składniki w garnku wymieszaj i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiej mąkę, dodaj podrośnięte drożdże, jajka, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.

Ciasto wyrabiaj do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza.

Następnie miskę przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw do podrośnięcia na 30 minut.

Podrośnięte ciasto podziel na 15 części, uformuj z każdej z nich placuszek i nadziej jagodami.

Brzegi ciasta zlep dokładnie, lekko spłaszcz i pozostaw na 15 minut do podrośnięcia.

Garnek napełnij do połowy wodą i zagotuj ją.

Garnek przykryj gazą złożoną na 4 części i obwiąż brzegi garnka sznurkiem.

Na gazę kładź pampuchy w odstępach.

Garnek z gotującą się wodą i pampuchami na gazie przykryj wysoką miską i pampuchy paruj przez 10-15 minut.

Pampuchy zdejmij z gazy i paruj kolejną partię pampuchów.

Gotowe pampuchy podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na parowańce z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat parowańców z jagodami

Parowańce z jagodami to doskonały pomysł na śniadanie lub deser. Pyszne parowańce świetnie sprawdzą się rownież na obiad na słodko dla dzieci. Przepis na parowańce z jagodami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, drożdże, cukier, cukier wanilinowy, jajko, masło, jagody oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić parowańce z jagodami? W garnku lekko podgrzej mleko, garnek zdejmij z ognia i dodaj do niego cukier, drożdże oraz 3 łyżki mąki. Składniki w garnku wymieszaj i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj podrośnięte drożdże, jajka, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Następnie miskę przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw do podrośnięcia na 30 minut. Podrośnięte ciasto podziel na 15 części, uformuj z każdej z nich placuszek i nadziej jagodami. Brzegi ciasta zlep dokładnie, lekko spłaszcz i pozostaw na 15 minut do podrośnięcia. Garnek napełnij do połowy wodą i zagotuj ją. Garnek przykryj gazą złożoną na 4 części i obwiąż brzegi garnka sznurkiem. Na gazę kładź pampuchy w odstępach. Garnek z gotującą się wodą i pampuchami na gazie przykryj wysoką miską i pampuchy paruj przez 10-15 minut. Pampuchy zdejmij z gazy i paruj kolejną partię pampuchów. Gotowe pampuchy podawaj na ciepło.

Jagody, które wykorzystujemy do przygotowania parowańców, to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podasz na odpowiednim poziomie, wzmacnia nasz układ odpornościowy – jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując smaczne parowańce z jagodami to doskonała propozycja na słodkie danie dla najmłodszych. Parowańce świetnie sprawdzą się jako deser lub obiad. Najlepsze parowańce są dobre do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w parowańcach z jagodami

Lista alergenów dla parowańców z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze parowańców z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Parowańce z jagodami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Dodatek jagód wzbogaca danie w wiele cennych substancji odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcje organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
240.01
660.04
Białko (g)
8.61
23.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
40.05
110.14
Węglowodany przyswajalne (g)
39.45
108.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
5.30
14.56
Tłuszcze nasycone (g)
3.60
9.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.70
4.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.50
1.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.86
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.39
9.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
96.40
265.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
24.89
68.46
Potas (mg)
133.77
367.88
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.95
118.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.66
301.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.76
59.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.75
7.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.05
2.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny parowańców z jagodami 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania parowańców z jagodami

Koszt składników
41.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cukier wanilinowy
32 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
40 g
roztopione
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jagody
150 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 g
Koszt składników
41.20