Parowańce z jagodami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże świeże (40 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Cukier wanilinowy (32 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - roztopione (40 g)
- Jagody (150 g)
Przepis na parowańce z jagodami krok po kroku
W garnku lekko podgrzej mleko, garnek zdejmij z ognia i dodaj do niego cukier, drożdże oraz 3 łyżki mąki.
Składniki w garnku wymieszaj i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiej mąkę, dodaj podrośnięte drożdże, jajka, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
Ciasto wyrabiaj do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza.
Następnie miskę przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw do podrośnięcia na 30 minut.
Podrośnięte ciasto podziel na 15 części, uformuj z każdej z nich placuszek i nadziej jagodami.
Brzegi ciasta zlep dokładnie, lekko spłaszcz i pozostaw na 15 minut do podrośnięcia.
Garnek napełnij do połowy wodą i zagotuj ją.
Garnek przykryj gazą złożoną na 4 części i obwiąż brzegi garnka sznurkiem.
Na gazę kładź pampuchy w odstępach.
Garnek z gotującą się wodą i pampuchami na gazie przykryj wysoką miską i pampuchy paruj przez 10-15 minut.
Pampuchy zdejmij z gazy i paruj kolejną partię pampuchów.
Gotowe pampuchy podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat parowańców z jagodami
Parowańce z jagodami to doskonały pomysł na śniadanie lub deser. Pyszne parowańce świetnie sprawdzą się rownież na obiad na słodko dla dzieci. Przepis na parowańce z jagodami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, drożdże, cukier, cukier wanilinowy, jajko, masło, jagody oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić parowańce z jagodami? W garnku lekko podgrzej mleko, garnek zdejmij z ognia i dodaj do niego cukier, drożdże oraz 3 łyżki mąki. Składniki w garnku wymieszaj i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj podrośnięte drożdże, jajka, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Następnie miskę przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw do podrośnięcia na 30 minut. Podrośnięte ciasto podziel na 15 części, uformuj z każdej z nich placuszek i nadziej jagodami. Brzegi ciasta zlep dokładnie, lekko spłaszcz i pozostaw na 15 minut do podrośnięcia. Garnek napełnij do połowy wodą i zagotuj ją. Garnek przykryj gazą złożoną na 4 części i obwiąż brzegi garnka sznurkiem. Na gazę kładź pampuchy w odstępach. Garnek z gotującą się wodą i pampuchami na gazie przykryj wysoką miską i pampuchy paruj przez 10-15 minut. Pampuchy zdejmij z gazy i paruj kolejną partię pampuchów. Gotowe pampuchy podawaj na ciepło.
Jagody, które wykorzystujemy do przygotowania parowańców, to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podasz na odpowiednim poziomie, wzmacnia nasz układ odpornościowy – jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności.
Podsumowując smaczne parowańce z jagodami to doskonała propozycja na słodkie danie dla najmłodszych. Parowańce świetnie sprawdzą się jako deser lub obiad. Najlepsze parowańce są dobre do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w parowańcach z jagodami
Lista alergenów dla parowańców z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze parowańców z jagodami
Parowańce z jagodami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Dodatek jagód wzbogaca danie w wiele cennych substancji odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcje organizmu.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.