Muffinki bananowo czekoladowe

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki bananowo czekoladowe podane na desce.
Muffinki bananowo czekoladowe
Muffinki bananowo czekoladowe to doskonała opcja dla każdego miłośnika czekoladowych słodkości. W połączeniu ze słodkimi bananami kakao jest doskonałą propozycją.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
280 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cukier (50 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Banan (360 g)
  • Czekolada deserowa (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, rondelek

Przepis na muffinki bananowo czekoladowe krok po kroku

Czekoladę połam i przełóż do rondelka, podgrzej ją do roztopienia.

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem do miski.

W rondelku roztop masło i ostudź je.

Banany obierz i rozgnieć widelcem.

W osobnej misce wymieszaj roztopione masło oraz czekoladę, jajka, rozgniecione banany i mleko przy pomocy rózgi.

Mokre i suche składniki wymieszaj widelcem.

Ciasto przełóż ostrożnie do foremek na babeczki. Wierzch udekoruj orzechami i jednym pokrojonym w plasterki bananem.

Całość piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na muffinki bananowo czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat muffinek bananowo czekoladowych

Muffinki bananowo czekoladowe to doskonała opcja dla każdego miłośnika czekoladowych słodkości. W połączeniu ze słodkimi bananami kakao jest doskonałą propozycją. To jeden z tych deserów, który choć zdrowy, naprawdę dobrze smakuje. Można go zrobić w kilka chwil z kilku prostych składników. Powstają z niego muffinki lekkie, delikatne i bardzo puszyste. Muffinki smakują przepysznie, lekko kakaowo i są idealną słodką przekąską

Przepis na muffinki bananowo czekoladowe to doskonała opcja dla każdego, kto szuka inspiracji na proste domowe wypieki. Tak przygotowane babeczki są tak smaczne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. To idealny pomysł na słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Babeczki przygotowane są z podstawowych składników, dzięki czemu wszystkie są łatwo dostępne i tanie. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki bananowo czekoladowe, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę nieskomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobra opcja na deser dla całej rodziny. To dobry pomysł na łatwy wypiek, który spokojnie można przygotować nawet z najmłodszymi domownikami. W dodatku wszystkie składniki można znaleźć w każdym większym sklepie. To przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest piękny. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka produktów i foremki na muffinki. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak i dużą zawartość owoców. Ciasto robione jest z olejem, dzięki czemu całość jest zdrowsza i szybsza w wykonaniu. Wykonanie ciasta jest naprawdę proste.

Alergeny w muffinkach bananowo czekoladowych

Lista alergenów dla muffinek bananowo czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze muffinek bananowo czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
267.52
280.90
Białko (g)
6.35
6.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
38.50
40.43
Węglowodany przyswajalne (g)
35.72
37.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.79
2.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
11.23
11.79
Tłuszcze nasycone (g)
3.68
3.87
Tłuszcze nienasycone (g)
7.55
7.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.48
5.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.06
2.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.44
23.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.41
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
1.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.63
48.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
21.77
22.85
Potas (mg)
315.75
331.53
Wapń (mg)
63.66
66.85
Fosfor (mg)
135.97
142.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.96
49.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.33
2.45
Cynk (mg)
0.93
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.28
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek bananowo czekoladowych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek bananowo czekoladowych

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
45 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Banan
360 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
33.00