Przepis na muffinki bananowo czekoladowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Kakao 16% (proszek) 45 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Cukier 50 g
- Olej rzepakowy 70 ml
- Jajko 1 szt.
- Mleko 2% 125 ml
- Banan 360 g
- Czekolada deserowa 100 g
Czekoladę połam i przełóż do rondelka, podgrzej ją do roztopienia.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem do miski.
W rondelku roztop masło i ostudź je.
Banany obierz i rozgnieć widelcem.
W osobnej misce wymieszaj roztopione masło oraz czekoladę, jajka, rozgniecione banany i mleko przy pomocy rózgi.
Mokre i suche składniki wymieszaj widelcem.
Ciasto przełóż ostrożnie do foremek na babeczki. Wierzch udekoruj orzechami i jednym pokrojonym w plasterki bananem.
Całość piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Muffinki bananowo czekoladowe - cechy przepisu
Więcej o muffinkach bananowo czekoladowych
Muffinki bananowo czekoladowe to doskonała opcja dla każdego miłośnika czekoladowych słodkości. W połączeniu ze słodkimi bananami kakao jest doskonałą propozycją. To jeden z tych deserów, który choć zdrowy, naprawdę dobrze smakuje. Można go zrobić w kilka chwil z kilku prostych składników. Powstają z niego muffinki lekkie, delikatne i bardzo puszyste. Muffinki smakują przepysznie, lekko kakaowo i są idealną słodką przekąską
Przepis na muffinki bananowo czekoladowe to doskonała opcja dla każdego, kto szuka inspiracji na proste domowe wypieki. Tak przygotowane babeczki są tak smaczne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. To idealny pomysł na słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Babeczki przygotowane są z podstawowych składników, dzięki czemu wszystkie są łatwo dostępne i tanie. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki bananowo czekoladowe, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę nieskomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobra opcja na deser dla całej rodziny. To dobry pomysł na łatwy wypiek, który spokojnie można przygotować nawet z najmłodszymi domownikami. W dodatku wszystkie składniki można znaleźć w każdym większym sklepie. To przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest piękny. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka produktów i foremki na muffinki. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak i dużą zawartość owoców. Ciasto robione jest z olejem, dzięki czemu całość jest zdrowsza i szybsza w wykonaniu. Wykonanie ciasta jest naprawdę proste.
Wartości odżywcze muffinek bananowo czekoladowych
Energia i białka
(105g)
Węglowodany w muffinkach bananowo czekoladowych
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy w przepisie na muffinki bananowo czekoladowe
(105g)
Składniki mineralne w przepisie na muffinki bananowo czekoladowe
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w muffinkach bananowo czekoladowych
Lista alergenów dla muffinek bananowo czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Czekolada deserowa