Makowiec krucho drożdżowy
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Śmietana 12% (120 g)
- Masa makowa (500 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
Przepis na makowiec krucho drożdżowy krok po kroku
W misce umieść jajka i utrzyj je z cukrem.
Dodaj drożdże i kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie.
Na stolnicy umieść mąkę pszenną i ziemne masło.
Posiekaj mąkę z masłem.
Dodaj masę z jajek i zagnieć gładkie ciasto.
Posiekaj orzechy włoskie.
Masę makową wymieszaj z orzechami.
Dodaj dwa jajka i połącz składniki.
Ciasto podziel na dwie części.
Rozwałkuj na dwa równej wielkości placki.
Posmaruj ciasto masą makową i zwiń w rulon.
Makowce umieść na papierze do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.
Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Pokrój makowiec na porcje.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat makowca krucho drożdżowego
Makowiec krucho drożdżowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla rodziny. Ciasto krucho drożdżowe jest bardziej chrupiące niż tradycyjny drożdżowy wyrób. Makowiec jest mniej wilgotny i sprawdza się idealnie jako szybkie ciasto. Przepis na makowiec krucho drożdżowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, masło, jajka, śmietana kwaśna, masa makowa, orzechy włoskie.
Jak zrobić makowiec krucho drożdżowy? W misce umieść jajka i utrzyj je z cukrem. Dodaj drożdże i kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie. Na stolnicy umieść mąkę pszenną i ziemne masło. Posiekaj mąkę z masłem. Dodaj masę z jajek i zagnieć gładkie ciasto. Posiekaj orzechy włoskie. Masę makową wymieszaj z orzechami. Dodaj dwa jajka i połącz składniki. Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa równej wielkości placki. Posmaruj ciasto masą makową i zwiń w rulon. Makowce umieść na papierze do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Pokrój makowiec na porcje.
Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego.
Podsumowując szybki i prosty przepis na makowiec sprawdzi się idealnie, gdy nie masz zbyt wiele czasu na zrobienie deseru. Smaczny makowiec można przygotować także na święta. Najlepszy makowiec przygotujesz z dobrej jakości składników. Makowiec jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Makowiec możesz przygotować także z domowej roboty masą makową, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Zaletą domowej masy jest możliwość dodania właśnie tych składników, które lubimy.
Alergeny w makowcu krucho drożdżowym
Lista alergenów dla makowca krucho drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze makowca krucho drożdżowego
Makowiec krucho drożdżowy to bardzo dobre źródło wapnia oraz kwasów tłuszczowych omega 3. Makowiec jest jednak słodkim wyrobem zawierającym dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.