Makowiec krucho drożdżowy

Opublikowano: 11.07.2022 r., 9:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plasterek makowca na półmisku
Makowiec krucho drożdżowy
Makowiec krucho drożdżowy to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto krucho drożdżowe idealnie sprawdzi się jako baza pod nadzienie z maku i bakalii.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
633 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Śmietana 12% (120 g)
  • Masa makowa (500 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, stolnica, papier do pieczenia

Przepis na makowiec krucho drożdżowy krok po kroku

W misce umieść jajka i utrzyj je z cukrem.

Dodaj drożdże i kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie.

Na stolnicy umieść mąkę pszenną i ziemne masło.

Posiekaj mąkę z masłem.

Dodaj masę z jajek i zagnieć gładkie ciasto.

Posiekaj orzechy włoskie.

Masę makową wymieszaj z orzechami.

Dodaj dwa jajka i połącz składniki.

Ciasto podziel na dwie części.

Rozwałkuj na dwa równej wielkości placki.

Posmaruj ciasto masą makową i zwiń w rulon.

Makowce umieść na papierze do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.

Wyjmij z piekarnika i wystudź.

Pokrój makowiec na porcje.

Jak oceniasz przepis na makowiec krucho drożdżowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat makowca krucho drożdżowego

Makowiec krucho drożdżowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla rodziny. Ciasto krucho drożdżowe jest bardziej chrupiące niż tradycyjny drożdżowy wyrób. Makowiec jest mniej wilgotny i sprawdza się idealnie jako szybkie ciasto. Przepis na makowiec krucho drożdżowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, masło, jajka, śmietana kwaśna, masa makowa, orzechy włoskie.

Jak zrobić makowiec krucho drożdżowy? W misce umieść jajka i utrzyj je z cukrem. Dodaj drożdże i kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie. Na stolnicy umieść mąkę pszenną i ziemne masło. Posiekaj mąkę z masłem. Dodaj masę z jajek i zagnieć gładkie ciasto. Posiekaj orzechy włoskie. Masę makową wymieszaj z orzechami. Dodaj dwa jajka i połącz składniki. Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa równej wielkości placki. Posmaruj ciasto masą makową i zwiń w rulon. Makowce umieść na papierze do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Pokrój makowiec na porcje.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego.

Podsumowując szybki i prosty przepis na makowiec sprawdzi się idealnie, gdy nie masz zbyt wiele czasu na zrobienie deseru. Smaczny makowiec można przygotować także na święta. Najlepszy makowiec przygotujesz z dobrej jakości składników. Makowiec jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Makowiec możesz przygotować także z domowej roboty masą makową, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Zaletą domowej masy jest możliwość dodania właśnie tych składników, które lubimy.

Alergeny w makowcu krucho drożdżowym

Lista alergenów dla makowca krucho drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze makowca krucho drożdżowego

na 100g gotowej potrawy

Makowiec krucho drożdżowy to bardzo dobre źródło wapnia oraz kwasów tłuszczowych omega 3. Makowiec jest jednak słodkim wyrobem zawierającym dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
351.81
633.26
Białko (g)
8.59
15.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
40.93
73.67
Węglowodany przyswajalne (g)
38.90
70.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
3.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
17.95
32.30
Tłuszcze nasycone (g)
10.74
19.33
Tłuszcze nienasycone (g)
7.20
12.97
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
92.87
167.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.53
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.41
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.90
3.42
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.40
114.13
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
52.50
94.50
Potas (mg)
106.70
192.06
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
129.63
233.33
Fosfor (mg)
97.89
176.20
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.75
39.14
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.66
4.79
Cynk (mg)
0.87
1.56
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.27
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca krucho drożdżowego 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca krucho drożdżowego

Koszt składników
39.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietana 12%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Masa makowa
500 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
5.88
Za 500 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
39.70